Gazete İlk Sayfa
  • Resmi İlan
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
24
18:00 YHT’de Işık Göründü: Manisa’ya Yüksek Hızlı Tren Geliyor
18:00 Ankara’da uyuşturucu baskını: Depoda 28 bini aşkın sentetik hap ele geçirildi
18:00 İzmir Bornova’da midibüs ile otomobil çarpıştı: 1 ölü
17:43 Yılın dokuz ayında Türkiye’de havayolu taşımacılığı 187 milyona ulaştı
17:30 Çankaya Belediyesi’nden kütüphane hizmeti vatandaşların kullanımına sunuldu
17:12 İsrail’in Gazze saldırılarında 1701 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi
16:58 İletişim Başkanı Duran: “Alıkonulan vatandaşlarımız için diplomatik süreç başlatıldı”
16:41 ‘Çiçek Abbas’ın minibüsü Antalya’da nostalji yaşattı
16:41 Türk müteahhitler 135 ülkede 12 bini aşkın proje gerçekleştirdi
16:40 Balıkesirli öğrencilerden Gazze’ye anlamlı mesaj
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Güncel
  4. Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın”

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın”

Son İstanbul depremi sonrası, Kahramanmaraş sarsıntısını önceden öngören Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, o bölge için kritik uyarılarda bulundu.
YAYINLAMA: 08 Ekim 2025 Çarşamba 14:42
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2025 Çarşamba 14:46
Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 1 14

Son İstanbul depremi sonrası, Kahramanmaraş sarsıntısını önceden öngören Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi için kritik uyarılarda bulundu. Bektaş, 7 büyüklüğünde bir depremin “her an yaşanabileceğini” söyleyerek yapı güvenliği konusundaki eksiklerin acilen giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 2 24

İstanbul’da hissedilen son deprem, kamuoyunda yeniden “büyük İstanbul depremi” endişesini gündeme getirdi. Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara’daki fay yapısının diğer bölgelerden çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Bölgedeki faylar enerji biriktiriyor. 7 büyüklüğünde bir deprem her an yaşanabilir,” dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 3 34

Bektaş, Marmara Denizi’ndeki fayların batıdaki Ganos ve doğudaki İzmit faylarından farklı davrandığını söyledi. “Marmara’nın merkezindeki fay segmentleri enerji biriktirmek yerine krip davranışı gösteriyor. Bu da küçük ama sık depremleri tetikliyor,” diyen Bektaş, bunun bölge için yanıltıcı bir güven duygusu yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Uzman, 1766 depremine de dikkat çekerek, “Tarihi depremlerin yeri ve büyüklüğü hâlâ tartışmalı. Kimileri bu depremin Kumburgaz açıklarında, kimileri Adalar civarında olduğunu söylüyor. Ancak bu veriler, bölgenin her dönem ciddi risk altında olduğunu açıkça gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 4 44

Bilimsel verilerin 7’nin altındaki depremleri olası gösterdiğini söyleyen Bektaş, buna rağmen şehirlerin 7 ve üzerindeki sarsıntılara dayanıklı biçimde planlanması gerektiğini belirtti. “Can ve mal güvenliği için binalar, yollar ve altyapı sistemleri en kötü senaryoya göre hazırlanmalı,” uyarısında bulundu.

Bektaş, açıklamasının sonunda ise vatandaşlara net bir çağrı yaptı: “Kimse ‘olmaz’ demesin. Marmara’da büyük bir deprem yaşanma ihtimali her zaman var. Kendinizi ve evinizi en kötü senaryoya göre hazırlayın.”

Gazete İlk Sayfa © 2012
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Kişisel Verilerin Korunması
  • Ankara Haberleri
  • Keçiören Haberleri
  • Altındağ Haberleri
  • Sincan Haberleri
  • Mamak Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Gazete İlk Sayfa
Haberler
  • Resmi İlanlar
  • Manşetler
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
  • Eğitim Haberleri
  • Dünya
  • Sağlık
  • Polis - Adliye
  • Yaşam
  • Kim Kimdir?
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Seçim
  • Medya
  • Haber Editörü
  • Kamu Personel Alımı
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin