Gazete İlk Sayfa
  • Resmi İlan
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
24
00:03 İzmir’de 33 kişi hayatını kaybetti… 21 Haziran 2025 vefat listesi
00:02 İzmir'de kına gecesine pompalı tüfekle saldırı: 1 ölü 4 yaralı
00:02 İzmir'de korkunç olay: Kaldırımda uyuyan adamın üzerinden geçti
00:01 TIBBİ CİHAZ PERİYODİK BAKIM ONARIM HİZMETİ
00:01 T.C. ANKARA BATIİCRA DAİRESİ
00:01 MEVCUT HARİTA YAZILIMI GELİŞTİRME VE ENTEGRASYONU ÇÖZÜMLERİ HİZMETİ ALIM İŞİ
00:01 TRAFİK KONİSİ SATIN ALACAKTIR
00:01 ETİMESGUT BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NDAN
00:01 T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN
23:40 Bakan Tekin, Nevşehir'de "muharrem Ayı Oruç Açma Ve Lokma Paylaşımı Programı"nda Konuştu:
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Güncel
  4. Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın”

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın”

Son İstanbul depremi sonrası, Kahramanmaraş sarsıntısını önceden öngören Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, o bölge için kritik uyarılarda bulundu.
YAYINLAMA: 08 Ekim 2025 Çarşamba 14:42
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2025 Çarşamba 14:46
Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 1 14

Son İstanbul depremi sonrası, Kahramanmaraş sarsıntısını önceden öngören Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi için kritik uyarılarda bulundu. Bektaş, 7 büyüklüğünde bir depremin “her an yaşanabileceğini” söyleyerek yapı güvenliği konusundaki eksiklerin acilen giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 2 24

İstanbul’da hissedilen son deprem, kamuoyunda yeniden “büyük İstanbul depremi” endişesini gündeme getirdi. Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara’daki fay yapısının diğer bölgelerden çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek, “Bölgedeki faylar enerji biriktiriyor. 7 büyüklüğünde bir deprem her an yaşanabilir,” dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 3 34

Bektaş, Marmara Denizi’ndeki fayların batıdaki Ganos ve doğudaki İzmit faylarından farklı davrandığını söyledi. “Marmara’nın merkezindeki fay segmentleri enerji biriktirmek yerine krip davranışı gösteriyor. Bu da küçük ama sık depremleri tetikliyor,” diyen Bektaş, bunun bölge için yanıltıcı bir güven duygusu yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Uzman, 1766 depremine de dikkat çekerek, “Tarihi depremlerin yeri ve büyüklüğü hâlâ tartışmalı. Kimileri bu depremin Kumburgaz açıklarında, kimileri Adalar civarında olduğunu söylüyor. Ancak bu veriler, bölgenin her dönem ciddi risk altında olduğunu açıkça gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan korkutan uyarı: “En kötü senaryoya hazırlanın” 4 44

Bilimsel verilerin 7’nin altındaki depremleri olası gösterdiğini söyleyen Bektaş, buna rağmen şehirlerin 7 ve üzerindeki sarsıntılara dayanıklı biçimde planlanması gerektiğini belirtti. “Can ve mal güvenliği için binalar, yollar ve altyapı sistemleri en kötü senaryoya göre hazırlanmalı,” uyarısında bulundu.

Bektaş, açıklamasının sonunda ise vatandaşlara net bir çağrı yaptı: “Kimse ‘olmaz’ demesin. Marmara’da büyük bir deprem yaşanma ihtimali her zaman var. Kendinizi ve evinizi en kötü senaryoya göre hazırlayın.”

Gazete İlk Sayfa © 2012
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Kişisel Verilerin Korunması
  • Ankara Haberleri
  • Keçiören Haberleri
  • Altındağ Haberleri
  • Sincan Haberleri
  • Mamak Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Gazete İlk Sayfa
Haberler
  • Resmi İlanlar
  • Manşetler
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
  • Eğitim Haberleri
  • Dünya
  • Sağlık
  • Polis - Adliye
  • Yaşam
  • Kim Kimdir?
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Seçim
  • Medya
  • Haber Editörü
  • Kamu Personel Alımı
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin