Psikologlar için meslek yasası isteniyor: Önüne gelen psikolog olmuş!

Psikologlar için meslek yasası isteniyor: Önüne gelen psikolog olmuş!

Türk Psikologlar Derneği Başkanı Cem Şafak Çukur, ‘’Mevcut koşullarda psikologlar için bir meslek yasası yok. 50 yıla yakın süredir bunun mücadelesini veriyoruz. Önüne gelen herkes psikolog olmuş durumda ve biz bunun denetlenmesini istiyoruz’’ dedi.

Türk Psikologlar Derneği Başkanı Cem Şafak Çukur psikologlar adında bir meslek yasası olmadığını söyleyerek, “Önüne gelen herkes psikolog olmuş durumda ve biz bunun denetlenmesini istiyoruz’’ dedi. Psikologlar ve psikiyatri arasındaki farktan da bahseden Çukur, ‘’İkisi de ruh sağlığı alanında çalışmalar yapmaktadır ancak temel ayrım tıbbi olarak yapılıyor. Psikiyatristler, psikoterapiyi daha çok tıbbi müdahale ve ilaç ile yaparken, biz psikologlar ağırlıklı olarak psikoterapi yöntemine başvurup hastayı herhangi bir ilaca yönlendirmiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

basliksiz-1-001.jpg

PSİKOLOGLAR İÇİN BİR MESLEK YASASI YOK

Alanda ciddi meslek açıkları olduğunu söyleyen Çukur, ‘’Çeşitli ülkelere ziyaretlerde bulundum. Çin’den Moğolistan’a kadar. Bu ülkelerde bile bir yasal süreç var. Psikoloğun kim olduğuna dair yetki alanlarının neler olduğuna kadar yasalar var. Fakat şu anda bu Türkiye’de maalesef mevcut değil. Aynı şekilde ruh sağlığı yasası da yok. Ciddi yasal boşluklar olduğu için, bu alan psikolog olmayan kişiler tarafından istismar ediliyor. Özellikle sosyal medya daha da yaygınlaştıktan sonra herkes kendini psikolog, ruh sağlığı uzmanı sanmaya başladı. Bu da insanların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hale geldi. İstediğimiz yasa bir denetleme yasası ve bunun Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesini istiyoruz’’ dedi.

ara-002.jpg

GENİŞ BİR HİZMET GRUBUMUZ VAR

Çok geniş bir hizmet grupları olduğunu söyleyen Çukur, ‘’Bizler vatandaşların ruh sağlığını korumakla görevli kişileriz. Koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılması lazım. Örneğin bir deprem ve Covid-19 süreci yaşadık. Çok geniş kitlelerin tedaviye ihtiyacı oldu ve halen de bu ihtiyaç devam ediyor. Türkiye’de ilaç kullanım oranı da oldukça yüksek. Şu anda deprem bölgesinde 10 ilde de çadırlarımız ve konteynerlerimiz var. Oralarda depremden etkilenen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak psikoterapi hizmetleri sunuyoruz. Kamu yararına bir dernek olarak biz bütün bunları ücretsiz yapıyoruz’’ İfadelerini kullandı.

cieri.jpg

TEK TARAFLI SAVAŞ

Gazze’de yaşanan savaşın tek taraflı olduğunu ifade eden Çukur, ‘’Savaş psikolojisi çok ağırdır. Bu tek taraflı savaşın psikolojisine biz burada ekranlarımız başında dayanamıyoruz. Bir zamanlar Yahudilere yapılan soykırım şu anda orada masum Filistinli Müslümanlara yapılıyor. Oradaki çatışmalar bir an önce sonlandırılmalı ve yetkililerimizin de söylediği gibi iki devletli bir çözüm yolu bulunmalı. Burada kimse sessiz kalmamalı kalbimiz Gazze ve Filistinlilerle’’ dedi.

Sefa Üstüner/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.