Pursaklar'daki Nezaket Okulları'ndan Büyük Başarı

Pursaklar'daki Nezaket Okulları'ndan Büyük Başarı

Pursaklar Belediyesi’nin 2011’de hayata geçirdiği Nezaket Okulu uygulaması 6 yılda 5 bin mezun verdi. Hali hazırda 6 şubesi olan adab-ı muaşeret yuvasının 7. şubesi de yolda.

Pursaklar'ın eğitimci kökenli Belediye Başkanı Selçuk Çetin’in, 2011 yılında ilçedeki çocuklara adab-ı muaşeret eğitiminin verilmesi için Tebessüm Şehri'ne kazandırdığı Nezaket Okulu projesi her geçen gün adından sıkça söz ettiriyor. Tüm Türkiye'ye de örnek olan bu anlamlı proje 6 yıldır aralıksız devam ediyor. Tebessüm Şehri Pursaklar'ın farklı yerlerinde şuan 6 tane Nezaket Okulu bulunuyor. Herkesçe taktirle karşılanan bu okullarda, çocuklara 40'ın üzerinde adab-ı muaşeret kuralı öğretiliyor.   

6. OKULUN İSMİ: YAVUZ SULTAN SELİM

dsc_4267.jpg

Geleceğin hanımefendisi ile beyefendisini yetiştiren Türkiye’nin ilk ve tek projesi Nezaket Okulları'nın son şubesi geçtiğimiz aylarda hizmete girdi. İlçedeki 6. Nezaket Okulu'na 'Yavuz Sultan Selim' ismi verildi. 2017-2018 eğitim öğretim döneminde Fatih Mahallesi’nde hizmete açılan Nezaket Okulu Yavuz Sultan Selim Şubesi diğer okullar gibi konforu ve eğitim kalitesiyle büyük takdir kazandı. 

40'IN ÜZERİNDE ADAB-I MUAŞERET KURALI ÖĞRETİLİYOR

Pursaklar'da 6 yıldır devam eden proje kapsamında eğitmenler, sabah ve öğle saatlerinde 4-6 yaşlarındaki miniklere ilk önce nezaket kurallarını öğreniyor. Nezaket Okulu'nun öğrencilerine selamlaşma, bedenini tanıma, temizlik adabı, yemek adabı, konuşma adabı, çevre bilinci, hayvan sevgisi, arkadaş edinme, ekip çalışması, el becerisi kazanma, yeteneklerini keşfetme, interneti doğru kullanma, sanatsal ve sportif etkinlik yapma gibi 40’ın üzerinde konuda adab-ı muaşeret kuralı veriliyor. Minikler, küçük yaşta tebessüm etmeyi ve kendisi ile barışık yaşamayı da burada öğreniyor. 

EBEVEYNLERİN GÖZÜ ARKADA KALMIYOR

dsc_4267-001.jpg

Nezaket Okulları'nın öğrencileri, tecrübeli eğitim kadrosundan eğitim alıyor. Eğitimciler, çocuk psikolojisi ve etkili iletişim konularında uzmanlığı bulunuyor. Bu sayede Pursaklar Belediyesi Nezaket Okulları her yıl yüzlerce ‘Nezaket Elçisi’ yetiştiriyor. Eğitimciler, projenin geri dönüşümü ile ilgili "Anne- babalar çocuklarını buraya bıraktıkları zaman gözleri arkada kalmıyor.  Çocuklarının burada aldığı eğitimleri evde uygulaması ebeveynlerin çok hoşuna gidiyor.  Burada eğitim alan çocuk insana, çevreye, hayvanlara karşı daha duyarlı hale geliyor. Bunun topluma yansıması herkesi memnun ediyor" dedi. 

2011'DEN BU YANA 5 BİN MEZUN VERDİ

Nezakat Okulları'ndaki eğitimler, okul dönemiyle sınırlı kalmıyor. Yaz tatilinde de minik öğrencilere aynı eğitimler veriliyor. Nezaket Okulları'nda her sene ortalama 1000 öğrenci mezun oluyor. 2011 yılından bu yana Nezaket Okulları'nın 5 bin mezun verdiği biliniyor.  

7. NEZAKET OKULU YOLDA

Nezaket Okulları projesinin mimarı Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin projeye ilişkin şunları söyledi: “2011’de başlattığımız bu projemiz her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor. Çocuklarımız için yeni binalar yapıyoruz. Bizler geleceğe yatırım yapıyoruz. Nezaket elçileri yetiştiriyoruz. Hemşerilerimiz bizlere güvenip çocuklarını teslim ediyor, projeyi sahipleniyor. Hepsine teşekkür ediyorum. Yeni eğitim öğretim döneminde de yüzlerce yavrumuza adab-ı muaşeret eğitimi vermeye devam edeceğiz. Saray Mahallesi'ne bir Nezaket Okulu daha yapacağız."  

YETENEKLER KEŞFEDİLİYOR

Adab-ı muaşeret eğitiminin verildiği Nezaket Okulları'nda miniklere eğlenerek öğrenme metodu uygulanıyor. Oyun ağırlıklı geçen eğitimlerde sosyal aktivitelerle çocukları yetenekleri keşfediliyor. İngilizce'den güzel konuşmaya, beden temizliğinden çevre bilincine, arkadaş edinmeden hayvan sevgisine birçok konuda eğitim gören çocuklar, geleceğin hanımefendileri ve beyefendileri olarak yetişiyor. Projeden ve sunulan hizmetten memnun kalan Pursaklar halkı Belediye Başkanı Selçuk Çetin’e ilçeye böyle bir hizmeti kazandırdığı için teşekkür ediyor.

MİLLİ EĞİTİM'E İLHAM KAYNAĞI OLDU

Pursaklar Belediyesi’nin Nezaket Okulları'nda 6 yıldır verdiği değerler eğitimi konusu bu sene Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girmişti. Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, şunu söylemişti: Öğrencilere aktarılması hedeflenen adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi kök değerler müfredata eklendi."

TBMM'DE BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

MHP Milletvekili Arzu Erdem ise öğrencilere görgü kurallarının öğretilmesi için ilköğretim ve ortaöğretim okullarında "adab-ı muaşeret" derslerinin verilmesi için geçtiğimiz aylarda bir kanun teklifi sunmuştu. 
Erdem, "Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir. Toplum hayatının düzenlenmesinde etkili olan genel görgü kurallarına uyan kişileri; terbiyeli, saygılı, nazik ve saire şeklinde nitelemek mümkündür. Başarılı insanların çoğu, düzgün görünüm ve görgü kurallarını doğru kullanmanın sadece hayatta kalma mücadelesinde kolaylık sağlamakla kalmayıp, yukarı doğru tırmanmada da gerçek bir avantaj sağlayarak kişisel ilişkileri kolaylaştırdığını vurgulamaktadırlar. Birbirlerine saygılı bireyler, birbirlerine saygılı toplumları meydana getirecek, olumsuz tavırlar yerini daha uzlaşımsal tavırlara bırakabilecektir. Böylelikle eğitim, her insanın ihtiyacına, özellikle de toplumun ihtiyacına cevap verebilecek konuma gelebilecektir. Teklifimizle, 1960'lı yıllarda uygulanan bu sistemin tekrar uygulanması ve gelecek nesillere eğitim ortamında görgü kuralları öğretilmesi hedeflenmekte, böylece daha saygılı, görgülü, terbiyeli ve başarılı birer toplum olma yönünde ilerlememiz amaçlanmaktadır" demişti.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.