Reçete, Antibiyotik Satışını azalttı

Reçete, Antibiyotik Satışını azalttı

Antibiyotik ürünler de reçete şartı getirilmesinin antibiyotik satışlarını azalttığını belirten eczane çalışanı Eftal Durmuş, ”Satışlarda büyük azalma var fakat halk bu konuda bilinçli ve bilgi sahibi değil.” dedi.

Antibiyotik ilaçların reçete ile beraber satılması ile gereksiz antibiyotik satışının önüne geçildiğini belirten Durmuş, “Reçetesiz antibiyotik almak isteyenler oluyor, bu vatandaşlarla tartışma yaşıyoruz, hatta arbede yaşadığımız zamanlar bile oldu, halk bu konuda bilinçlendirilmeli, önce bilgilendirme yapılmalı, uygulama daha sonra aktif edilmeli” şeklinde konuştu.

Antibiyotiğin gereksiz ve yanlış kullanımın sağlığa zararlı olduğunu belirten Durmuş bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın bu konular hakkından kamu spotları düzenlediğini belirtti. Antibiyotiğin hangi hastalıkta ne zaman, nasıl kullanacağını doktorun bileceğini ve doktor reçetesi olmadan antibiyotik kullanımının insan sağlığına zararlı olduğunu ifade eden Durmuş, “Sağlık Bakanlığının bu konuda ki çalışmaları halkı bilinçlendiriyor, vatandaşlar bu çalışmaları takip etmeli.” Şeklinde konuştu.

Halk Bilinçlendirilmeli

Vatandaşların hastaneye gitmeden şikâyetlerini eczacılara söylediklerini, eczacıları doktor olarak gördüklerini, bununla beraber ilaç talep ettiklerini dile getiren Durmuş, ”Bunun sebebi, eğitim seviyesinin düşüklüğü ve sağlık konusunda ki bilgi yetersizliğidir. Bir diğer sebebi ise bazı semtlerde hastanelerin olmaması ya da vatandaşın, gece gibi ulaşımın kısıtlı olduğu zamanlarda hastaneye ulaşımda zorluk çekmesi ve çözümü kolay yoldan eczanelerde bulmak istemesidir. Bu konuda halk bilinçlendirilmeli.” Dedi.

Biz Aracı Kurumuz

Bilinçsiz antibiyotik kullanımın yanı sıra bir diğer sorunun, muayene ücretlerinin eczane tarafından alınmasının halk tarafından yanlış anlaşılması ve tepkiye maruz kalmalarına sebep olduğunu belirten Durmuş, “Alınan paraların bize kazanç sağladığını düşünen vatandaşlar var, oysaki devlet onu kendisi için alıyor, hastaneler yerine bizi yalnızca bir aracı kurum olarak kullanıyor. Bu konuda gelen hastalara açıklama yapmak zorunda kalıyoruz.” Diye belirtti.

Nöbetçi Olduğumuz Günler Tedirginiz

Gece nöbetlerinde de sorun yaşadıklarını belirten Durmuş, Gece nöbetinde uyuşturucu kullanan bağımlıların, hırsızların, gaspçıların hedefi olabildiklerini, bunların gözünde çok rahatlıkla girip soyulabilen mekânlardan birisi olduklarını söyledi. Durmuş, “Her an soygun ve darba maruz kalma tedirginliği içinde nöbet tutuyoruz. Kuyumcular gibi savunma mekanizmamız yok. Güvenlik ilk sorunlarımızdan biri haline geldi. Güvenlik sadece bizim değil tüm eczacıların genel bir sorunudur.

Ancak sıramız geldiğinde halkın mağdur olmaması için açık oluyoruz.” dedi. Hırsızlık olaylarının artmasıyla bazı eczacıların kepenk kapatıp kepenk arkasından ilaç vermeye başladıklarını belirten Durmuş, bazı eczacıların ise güvenlik görevlisi tutup öyle hizmet verdiklerini duyduk, bunun maddi boyutu ağar, kazandığın para bunu karşılamıyor.” şeklinde konuştu. Nöbetçi eczane oldukları gün, gece çalışanlarla gündüz çalışanların farklı kişiler olduklarını belirten Durmuş, “Bu sirkülasyonu sağlamak için, çalışan sayımızı fazla tutuyoruz” dedi.

Emrah Özcan /  HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.