Regaip kandiline özel namaz var mı? Regaip gecesi namazı nasıl kılınır?

Regaip kandiline özel namaz var mı? Regaip gecesi namazı nasıl kılınır?

Regaip Kandili gecesi namazı nasıl kılınır? Bu gece idrak edeceğimiz mübarek Regaip Kandili’nde tövbe, istiğfar ve duanın önemine dikkat çeken din alimleri, Regap gecesi namazıyla ilgili de şu bilgileri veriyor:

Bu gece idrak edeceğimiz mübarek Regaip Kandili’nde tövbe, istiğfar ve duanın önemine dikkat çeken din alimleri, Regaip gecesi namazı ile ilgili de bilgiler veriyor. Regaip kandilinde nasıl namaz kılınır, Regaip kandili namazı var mı, kandil namazı nasıl kılınır, Regaip gecesi namazı nasıl kılınır, hangi sureler okunur? Hepsinin cevabı haberimizde:

İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" ilk başlangıcını simgeleyen Regaip Kandili bugün idrak ediliyor.

TÖVBE, İSTİĞFAR VE DUA

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, perşembe günü gün batımından cuma sabahına kadar Regaip gecesinin idrak edildiğini kaydetti.

Bozkurt, bu gece tövbe, istiğfar ve dua etmenin önemine dikkati çekerken, bu gecede nafile namaz kılmanın çok hayırlı olduğunu dile getirdi. Kandilde yakınları arama tavsiyesinde bulunan Bozkurt, "Bu gecede Kur'an-ı Kerim okunur, nafile namazlar kılınır. Gündüz de sağlığımız el veriyorsa nafile oruç tutabiliriz" dedi.

GÜNDÜZ ORUÇ, GECE NAMAZ

Peki Regaip gecesine özel namaz var mı, Regaip gecesi namazı nedir, nasıl kılınır? Diyanet yetkililerinin aksine bir kısım İslam alimi Regaip gecesi namazı olduğunu ifade eder. Örneğin Cübbeli Ahmet Hoca’nın açıklamalarına göre, kandil günü oruç tutulması önemli. Kandil gecesi 12 rekat namaz kılınabilir. Cübbeli Ahmet Hoca, Regap Kandili gecesi kılınabilecek namazı şöyle tarif eder:

“Enes bin Malik (Radıyallahu anh) den rivayete göre Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Receb ayının ilk perşembe günü her kim oruç tutarsa, sonra da o günün akşamı yani cuma gecesi,
Akşamla yatsı arasında on iki rekat namaz kılar, her bir rekatında:

  • Bir kere Fatiha suresi,
  • Üç kere Kadr (inna enzelnahü) suresi, on iki kere ihlas suresi okur ve her iki rekatta bir selam verir.

Bu namazı, kıldıktan sonra, bana şu salatı yetmiş kere okur:

“ALLAHümme salli ala Muhammedinin-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve âlihi ve sellim. = Ey ALLAH’ım! Nebiyy-i Ümmî Muhammed’e ve O’nun âline salat ve selam eyle.”

Bundan sonra, secde yapar ve secdede şu tesbih ve takdisi yetmiş kere okur:

“Sübbûhün Kuddûsün Rabbü’l-melaiketi ve’r-ruh”

“Tam manası ile noksan sıfatlardan münezzeh, pek mukaddes olup meleklerin ve Ruh’un Rabbıdır.”

Sonra secdeden başını kaldırır; şu duayı yetmiş kere okur:

“Rabbiğfir verham ve tecavez amma te’lem. Feinneke Azizü’l-A’zam.

Ey Rabbim! Beni mağfiret eyle, merhamet eyle. Bildiğin günahlarımdan geç, affet, çünkü sen Azizsin, en büyüksün.”

Bundan sonra, ikinci bir secde daha yapar. Birinci secdede okuduğunun aynısını okur. Daha sonra, secdede ne dileği var ise ALLAH Teâlâ’dan diler. O’nun bütün dilekleri yerine getirilir. Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz devamla şöyle buyurdu: Canımı kudret elinde tutan ALLAH Teâlâ’ya yemin ederim ki, kadın veya erkek her kim bu namazı kılar ise, Alllah Teâlâ O’nun bütün günahlarını mağfiret eder. İsterse O’nun günahları deniz köpüğü, kumların sayısı, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları veya ağaçların yaprakları kadar olsun. Ve o kimse, kendi yakınlarından yedi yüz kişiye kıyamet günü şefaatçi olur. Kabre girdiği ilk gece, bu namazının sevabı, tatlı dille-güler yüzle kendisine gelir;

Ona şöyle der:

– Ey sevgili! Sevin! Bütün zorluklardan muhakkak kurtuldun. O kimse bu gelene sorar:

– Sen kimsin?

VALLAHi!

Senin yüzünden daha güzel yüzlü birini hiç görmedim! Senden daha tatlı konuşanı da hiç dinlemedim! Senin kokundan daha güzel kokulu birini de koklamadım! Ona şöyle der:

– Ey sevgili! Ben senin bir namazının sevabıyım. Falan sene Receb ayının şu gecesinde o namazı kılmıştın. Bu gece sana geldim ki; arkadaşın olayım, yalnızlığını gidereyim ve her ne ihtiyacın varsa onu göreyim. Kıyamet günü, sura üfürüldüğü zaman kıyamet günü toplanılan Arasat meydanında sana başının üstünde gölgelik edeceğim. Artık sevin! Yüce Mevla’dan sana gelecek hayır hiç eksik olmayacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.