Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kaç kişiye kalp nakli yapılacağını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kaç kişiye kalp nakli yapılacağını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de son bir yılda 39 hastaya kalp nakli yapıldığını açıklayarak, “Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organlarının ailesinin kararı ile bağışlanması en büyük ve örnek iyiliklerden biridir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından 29 Eylül Dünya Kalp Günü için yaptığı paylaşımda ülkedeki kalp hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.

Türkiye’de de ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları geldiğini açıklayarak Bakan Koca, “Her yıl tüm dünyada yaklaşık 18 milyon kişi hayatını kalp hastalıkları ve inme nedeniyle kaybediyor. 2030 yılında bu sayının 23 milyon olması beklenmektedir. Ülkemizde ölümlerin %40-50'si kalp damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Türkiye’de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısı 70.000'in üzerindedir. Bu ameliyatların %73'ü koroner baypas cerrahisi, %15'i kapak cerrahisi, yüzde 4'ü aort cerrahisi ve yüzde 8'i konjenital kalp cerrahisidir” ifadelerini kullandı.

39 KİŞİYE KALP NAKLİ

Türkiye'de son bir yılda 39 hastaya kalp nakli yapıldığını açıklayan Koca, şu açıklamayı yaptı: “Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğu gibi, ön sıralardaki risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'i önlenebilmektedir. Bu risk faktörlerine karşı dikkatli olmanızı ısrarla öneriyoruz. Ülkemizde 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasında 39 hastaya kalp nakli işlemi gerçekleştirildi. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de 15 kalp nakli merkezi var. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organlarının ailesinin kararı ile bağışlanması hayatta yapılabilecek en büyük ve örnek iyiliklerden biridir. Organ bağışı konusundaki önyargıların daha hızlı aşılmasını umut ediyoruz. Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.