Şair Özdemir Asaf  Ölümünün 42. Yılında Özlemle Anılıyor

Şair Özdemir Asaf Ölümünün 42. Yılında Özlemle Anılıyor

Özdemir Asaf ” Lavinia” , “Dünya Kaçtı Gözüme” ve “Yalnızlık Paylaşılmaz “ şiirleri ile tanınan sayısız eser yazmış şairin ölümünün üzerinden tam 42 yıl geçti. Şiirlerinde aşk ve yalnızlığı konu alan duygusal şairimizin hayat sizin için derledik.


Özdemir Asaf Cumhuriyet döneminin en gözde şairlerden biriydi. ” Lavinia” , “Dünya Kaçtı Gözüme” ve “Yalnızlık Paylaşılmaz “ şiirleri ile tanınan sayısız eser yazmış bu unutulmaz şairin aramızdan ayrılmasının üzerinden tam 42 yıl geçti. Şiirlerinde aşk ve romantikliği konu alan duygusal şairimizin hayatını sizin için derledik.

Lavinia'nın şairi kim? Özdemir Asaf Kimdir?

Özdemir Asaf Kimdir?

Özdemir Asaf, Hamdiye Hanım ve Şûra-yı Devlet üyelerinden Mehmet Asaf Bey’in çocuğu olarak 11 Haziran 1923 yılında ikizi Neire Özgönül Arun ile birlikte Ankara Hacıbayram’da doğmuştur.

Ünlü şair daha yedi yaşında iken babasını kaybetmiştir

Babasının vefatının ardında İstanbul’a gelmiştir. İstanbula geldikleri dönemde soyadını kanunu çıkmıştır. Özdemir Asaf’ın annesi anlamı saf ve temizlik olan “Arun” soyadını kendileri için seçmiştir. Fakat ünlü şair r harfini söyleyemediği için eserlerinde soyadını kullanmamıştır. Şairin Asıl adının Halit Özdemir Arun olduğu bilinmekte.

Özdemir Asaf, İstanbul’a geldikten sonra Galatasaray Lisesi’nin ilkokulunda eğitim hayatına başladı.

İlk ve orta eğitimini burada tamamlayan usta şair Lise eğitimini Kabataş Lisesinde tamamladı. Lisenin ardından da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim almaya başlayan şair üniversitede karşılaştığı haksızlıktan dolayı eğitimine Gazetecilik Enstitüsü’ne devam etmiştir. Fakat bu okuldan da mezun olamamıştır.

Üniversite yıllarında ilk eşi olan Selma Tezakın ile tanışmıştır.
Selma Tezakın ile 14 Eylül 1946’da evlenen Asaf’ın kızı Seda Arun 1948’de dünyaya geldi. Çalışma hayatına öğrencilik yıllarında başlayan sanat ve edebiyat dergilerinde 1962 yılına dek çeviri ve şiirlerini yayımlatarak girmiştir.

ilk yazıları ise Servet-i Fünun (Uyanış) dergisinde yayınlanmıştır.
Yazılarının yanında şiir çevirileri de yaptı "Büyük Doğu", "Varlık", "Yenilik", "Amaç", "Kaynak", "Edebiyat Dünyası", "Şadırvan", "Yeditepe", "Seçilmiş Hikayeler", "Yenilik", "Vatan", "Dost", "Türkçe" ve "Türk Dili" adlı gazete ve dergilerde de şiirleri yayımlanan şair çeviri şiirlere de imza attı. Gazeteciliğin yanı sıra sigorta prodüktörlüğü de yapmıştır. Askerliğini Erzurum'da yedek subay olarak tamamlayan şair, İstanbul'a dönmüş ve zarf, kâğıt ve fatura gibi işler yapan Sanat Basımevini ve Yuvarlak Masa Yayınlarını kurmuştur. Bu yayınevlerini eşi Sabahat Hanım'ın vefat eden babasının bıraktığı miras ile açan şair Yuvarlak Masa Yayınları'nın 1970’te kapanmasının ardından. 1971 yılında Bebek’te "Şimdi" isimli mekanı açmıştır.

Özdemir Asaf, 1954 yılında ikinci evliliğini yaptığı Yıldız Moran ile tanışmıştır.
Türkiye'nin ilk kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran ile 1962'de ikinci evliliğini yapan Asaf'ın Gün, Olgun ve Etkin adını verdiği çocukları dünyaya geldi.

Özdemir Asaf'ın evlenmediği fakat aşık olduğu üçüncü kadın ise "Lavinia" şiirini ithaf ettiği Mevhibe Bayat olduğu bilinmektedir.

Özdemir Asaf’ın çok bilinmeyen bir yönü ise futbola olan tutkusudur. Yazar, Güneşspor Kulübü’nde futbol oynamıştır. Özdemir Asaf, oyunculuk da yapmıştır. 1955 yılında yönetmenliğini Orhan Erçin'in yaptığı "Uçan Daireler İstanbul’da" isimli filmde rol almıştır.

Lavinia'dan aşk ve yalnızlık şiirlerine: Özdemir Asaf


“Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılırsa yalnızlık olmaz” sözleriyle zihinlerde derin yer bırakan o şair der ki “herkesin bir hikayesi vardır ama bir şiiri yoktur”

Özdemir Asaf, "Sanat sanat içindir" anlayışını kullandı. Yazdığı şiirlerinde gerek içerik gerekse biçim açısından ideoloji, teoloji ve felsefeden uzak kaldı. Şiiri hiç kimsenin etkisinde kalamayacak kadar özgür ve özgün gören Asaf, bu bağlamda hiçbir akımın etkisinde kalmayarak, kendine has bir üslup oluşturdu.1980 yılında şair Özdemir Asaf’ın akciğer kanseri olduğu tespit edilmiştir. 28 Ocak 1981 yılında ise aramızdan ayrılmıştır.

gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.