Samsun’da üretilip doğaya bırakılıyor

Samsun’da üretilip doğaya bırakılıyor

Samsun'da bulunan Sülün Üretme İstasyonu'nda, kurulduğu günden itibaren, 340 bin 441 adet sülün üretilerek doğaya bırakıldı.

Nesli azalan kuşlardan olan sülünün üretilerek doğaya salınması ve doğada desteklenmesi amacıyla Samsun’un Tekkeköy ilçesinde 1969 yılında Gelemen Sülün Üretme İstasyonu kuruldu.

Bu kapsamda her yıl üretilen sülünler ülkenin dört bir yanında doğaya salınıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Mevlüt Özyanık, geçen yıl yaklaşık 14 bin sülün üretimi yapıldığını söyledi. Sülünlerin, farklı şehirlerde bulunan Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarına bırakıldığını belirten Özyanık, “Doğaya salınma zamanı gelen sülünler, uyum ve adaptasyonunu, kanat gelişimini tamamlaması için doğal yaşam ortamlarına benzer voliyerlerde 2 hafta geçiriyor. 8-10 haftalık yaşta doğaya yerleştirmeleri yapılmaktadır” dedi

SÜLÜNLER İSMİNİ ANTİK ÇAĞ KRALLIĞINDAN ALIYOR

Samsun Şube Müdürü Mevlüt Özyanık, sülünün ismini Karadeniz’in doğu kıyılarında bugünkü Gürcistan’ın batısında kurulmuş olan bir Antik Çağ Krallığı olan Kolhis Krallığı’ndan aldığını ifade etti. Özyanık, “İnsanoğlu var olduğu günden beri doğaya müdahale ederek onun çehresini değiştirmesine neden olmuş. Bilinen sebepler olan nüfus artması, sanayileşme, hızlı kentleşme, doğal afetler, düzensiz ve aşırı avlanma, tabi kaynakların tahribini hızlandırmış birçok yabani hayvan türünün yok olmasına ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olmuş. Sülün Üretme İstasyonumuz ikinci 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde 1969 yılında Samsun’da yakalanan 9 adet sülün ile Amasya Bölge Müdürlüğü bünyesinde kuruldu. Bugün itibariyle yıllık 14 bin adet sülün üretim kapasitesine sahip” diye konuştu.

YETİŞTİRİLİP DOĞAYA BIRAKILIYOR

Erkek sülün kuşlarının, dişilere göre daha renkli olduğunu, kanatları kısa olmasına rağmen hızlı uçtuklarını ancak uzun mesafe kat edemediklerini söyleyen Mevlüt Özyanık, “Üretim istasyonumuzda kurulduğu günden bu yana 340 bin 441 adet sülün üretildi. 2003 yılından itibaren Samsun’un Bafra ilçesi Kızılırmak, Gölardı, Çetinkaya ve Akteke Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ile Kayabaş mevkiinde toplamda 64 bin 206 adet sülün doğaya salındı. Geçen yıl 14 bin adet sülün üretilerek Giresun, Ordu, Kastamonu, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Zonguldak, Batman, Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Samsun illerinde Temmuz ve Ağustos aylarında doğaya yerleştirilmesi yapıldı” ifadelerini kullandı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.