Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi gerçekleştirildi

Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi gerçekleştirildi

Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) tarafından Bilkent Otel’de "Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Semineri" düzenlendi.

Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Semineri’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu.

BAKAN MURAT KURUM'DAN KURAKLIK AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Semineri’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, insanlığın zor bir zamandan geçtiğini belirterek, iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerin dünyayı daha yaşanmaz hale getirdiğini ifade ederken, "Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık. En son 2008 yılında böyle bir kuraklıkla karşı karşıya kaldık. Hepimizi tarım faaliyetleri ve üretimde hem girdileri hem de maliyetleri artıran, belki önümüzdeki süreçte bu suları bulamayacağımız endişesine sevk ediyor" dedi.

kurum.jpg

“300 MİLYON METREKARE ARAZİYİ ÜRETİCİMİZE TAHSİS EDECEĞİZ”

Bakan Kurum, atıl durumda ve tarıma elverişsiz olan arazilerle ilgili olarak ise, "Ülkemiz, yenilenebilir enerji yatırımında iyi noktada. Bugün dünyada 12, Avrupa’da 5. sırada yer alan ülke konumundadır. Bu manada biz de Bakanlık olarak; atıl durumda ve tarıma elverişsiz olan 300 milyon metrekare araziyi yenilenebilir enerji yatırımlarını gerçekleştirmek için sanayicimize, üreticimize tahsis ediyoruz. Onlar gidecek, arazilere rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlamış olacağız." açıklamalarında bulundu.

2222.jpg

ANGİAD BAŞKANI ONAT’TAN YEŞİL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

Sanayi üretimindeki artışa karşın doğanın sürekli kan kaybettiğine işaret eden Ankara Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Ertuğrul Onat, "Sanayiciler olarak bunu engellemek, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi anlayışını ülkemizin her alanına yaymak için çaba sarf etmeliyiz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen süreçle 30 Mart'ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan edildiğini anımsatan Onat, "Bu gelişmeler bizim için yol gösterici oldu. Bizler, sivil toplum kuruluşları ve sanayiciler olarak Sıfır Atık Projesi'ni desteklemek ve milli harekete dönüştürmek için elimizden geleni ortaya koymalıyız." diye konuştu. Onat, gelecek nesillere daha yaşanabilir dünya bırakmak için harekete geçilmesi gerektiğine dikkati çekerek, sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iş insanlarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

baran.jpg

“BU İŞİN ÇÖZÜMÜNDE TARAF OLMALIYIZ”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da kuraklık, seller ve orman yangınları gibi sorunların tüm dünyayı etkilediğine işaret ederek, BM'nin bu konuda yaptığı çalışmalarla Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması gibi adımları attığını söyledi. Baran, Türkiye'nin de taraf olduğu Paris İklim Anlaşması kapsamında, karbon emisyonlarının azaltılmasına ilişkin adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Baran, 2026 yılından itibaren iklim değişikliğiyle ilgili sınırda vergi uygulanacağını belirterek, "Avrupa, 2026 itibarıyla ithal ettiğim ürünlerde vergilendirme yapacağım.” dedi. AB'nin sınırda karbon uygulaması için gerekli düzenlemeleri yapmazsak ödeyeceğimiz vergileri göz önüne getirdiğimizde önemli sıkıntı yaşayacağımızı biliyoruz. Hepimiz birbirimize kenetlenip bu işin çözümüyle ilgili taraf olmak zorundayız. Eğer olmazsak 2026 yılı sonrası ödeyeceğimiz vergilerle yapacağımız ihracatın karını Avrupa Birliği'ne bırakmak zorunda kalacağız.” açıklamasını yaptı.

BARAN ATO ÇALIŞMALARI HAKKINDA DA BİLGİ VERDİ

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, "Yeşil Dönüşüm Ofisi adı altında bir birim oluşturuyoruz. Ticaret yapan insanlarımızın, KOBİ'lerin nasıl yol alacaklarıyla ilgili teknik destek vereceğimiz, yol haritasını çizeceğimiz Yeşil Dönüşüm Ofisi kurma hazırlığı içindeyiz. Bunu da yakın zamanda hayata geçireceğiz. Ülke olarak bu işin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Karbon nötr sürecine giderken gereken tüm adımları atmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

seyit-ardic.jpg

“ÇÖZÜM FOSİL YAKITLARI TERK ETMEK”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da iklim değişikliğinin, küresel ekonomiyi temelden etkileyen en büyük ekolojik sorunlardan biri olduğuna dikkati çekti ve Türkiye'nin iklim değişikliğinin olumsuz etkileri bakımından risk altındaki ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Toplam 13 bin şehrin incelenmesiyle yapılan bir araştırmaya göre, global emisyonun yüzde 18'inin en çok karbon ayak izi olan ilk 100 şehirden geldiğini aktardı. Ardıç, "Ankara bu listede 80'inci sırada bulunuyor. Ankara Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu'na göre, ilimizdeki toplam emisyonun yüzde 11'i imalat ve inşaat, yüzde 5'i ise çimento sektöründen kaynaklanıyor. Durum böyleyken sorumluluklarımızı kabul edip sürdürülebilir bir üretim anlayışıyla hareket etmemiz büyük önem arz ediyor. Yani kirlettik temizleyeceğiz, borçlandık borcumuzu ödeyeceğiz. İklim değişikliğiyle mücadelenin omurgasını oluşturan Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın derin bir dönüşüm programı olduğunun farkındayız.” ifadelerini kullandı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.