Şaplı hayvanın eti yenir mi? Şap virüsü insanlara bulaşır mı?

Şaplı hayvanın eti yenir mi? Şap virüsü insanlara bulaşır mı?

Irak’tan Türkiye’ye sıçrayan şap virüsü endişeye neden oldu. Pek çok hayvan pazarı kapatılırken, vatandaşların cevaplarını aradığı şap virüsü insanlara bulaşır mı, şaplı hayvanın eti yenir mi gibi sorularla ilgili Şap Enstitüsü’nden açıklama geldi.

Korona, kuraklık ve depremin ardından şimdide şap virüsü şokuyla karşı karşıyayız. Irak’tan Türkiye’ye sıçrayan şap virüsü endişeye neden oldu. Yayılımı engellemeye yönelik tedbir amacıyla pek çok hayvan pazarı kapatılırken, vatandaşlar şap virüsü insanlara bulaşır mı, şaplı hayvanın eti yenir mi sorularının cevaplarını arıyor. Bu noktada Tarım Bakanlığı’na bağlı Şap Enstitüsü’nden önemli bir açıklama geldi.

Şap Entitüsü Müdür Vekili Ertan Ağtürk, 8 Mart'ta ortaya çıkan yeni tip egzotik suş şap hastalığına ilişkin çarpıcı bilgiler aktardı.

Ertan Ağtürk, şap virüsü insanlara bulaşır mı, şaplı hayvanın eti yenir mi sorularına "Şap insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır" cevabını verdi.

sap-enstitusu-mudurlugu-binasi-ve-yoneticileri.jpg

ÇOK BÜYÜK VERİM KAYBINA SEBEP OLUYOR

AA’nın haberine göre, şap hastalığının çift tırnaklı hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlarda et ve süt verimi açısından kayıplara yol açtığını dile getiren Ağtürk, "Hayvanlarda 41 dereceyi bulan yüksek ateşle seyreden, aynı zamanda ağız, meme ve ayaklarda aftlara, yaralara sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık, çiftçilerimiz için çok büyük bir verim kaybına sebep oluyor” diye konuştu.

AŞI ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Ağtürk, hastalık öncesinde 19 ülkenin oluşturduğu Avrasya Bölgesi Şap Hastalığı Laboratuvarları Ağı (WELNET) sistemine dahil olan ülkelerde alınan örnekler üzerine yeni tip şap virüsüyle ilgili 1 aydır aşı çalışmalarına başladıklarını, acil aşı üretimi prosedürü çerçevesinde 1 milyon aşı ürettiklerini, haftalık olarak da 2,5 milyon aşı üreteceklerini kaydetti.

Peki şaplı hayvanın eti yenir mi? Ağtürk, "şap hastalığına yakalanmış hayvanın etinin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır" dedi.

AŞILAMA ÇOK ÖNEMLİ

Çiftçilerden aşılama konusunda azami gayret göstermelerini isteyen Ağtürk, şu ifadeleri kullandı:

"Aşılama sonrası karantina, kordon ve tecrite uymaları gerekiyor. Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hayvan hareketlerinin kısıtlamasında kesimlik hayvanlarımızla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Sadece burada aşılamaya çok bü
yük önem göstermeleri gerekiyor. Şimdi çiftçilerimizde şöyle bir algı da var. 'Efendim biz daha önce şapla aşıladık. Fakat hayvanlarımız tekrar hasta oluyor.' Doğrudur. Bu, COVID-19 sürecinde de oldu. Çünkü virüs mutasyona uğruyor. Yeni egzotik bir suş giriyor. Daha önceki aşımız, daha önce çıkan tiplerle ilgili koruyor. Bu son tiple ilgili de aşımızı ürettik. Sahaya sevk ediyoruz."

Çiftçilerin gelen ekiplere problem çıkarmadan aşılarını yaptırmalarının önemini vurgulayan Ağtürk, "Kendileri için müthiş derecede bir ekonomik kaybın önüne geçecektir. Ondan dolayı aşılama çalışmalarına, ben buradan tekrar tekrar üzerine koyarak söylemek istiyorum ki özen göstersinler" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.