Trablusgarp Savaşı'nın bilinmeyenleri ortaya çıktı! İşte o günlük...

Trablusgarp Savaşı'nın bilinmeyenleri ortaya çıktı! İşte o günlük...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden İsmail Sabah'ın 1 yıllık çalışma ile deşifre ettiği Çanakkale şehitlerinden Topçu Yüzbaşı Ali Haydar Efendi'nin günlüğü, ortaya çıktı.

Trablusgarp Savaşına ilişkin bilinmeyen yönlen Ali Haydar Efendi'nin günlüğüyle ortaya çıktı. Yaklaşık 1 yıl boyunca tutulan günlük, Ali Haydar Efendi ile beraberindeki askerlerin Trablus cephesine gitmeden yaşadıkları ve Libya'ya ulaştıktan sonra İtalya birliklerine karşı yerel halk ile birlikte verilen mücadeleye ilişkin bilgiler içeriyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Sabah, Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen Topçu Yüzbaşı Ali Haydar Efendi'nin, 1 Ocak 1912'den 13 Kasım 1912'e kadar Trablusgarp Savaşı sırasında yazdığı günlüğü deşifre etti. Günlük aynı zamanda savaşın arka planını ortaya çıkardı.

702-x-351-piksel-17.png

'300 GÜNÜN ÜZERİNDE BİR GÜNLÜK TUTMUŞ'

Günlüğün eski Türkçe olarak kaleme alınmış olduğu için okunması noktasında kendisinden yardım istendiğini belirten Sabah, "Defteri ilk okuduğumuz zamana kadar bunun ne olduğu bilinmiyordu. Bu günlüğü incelemeye başladığımızda 'Acilat', 'Zaviye', 'Zuvara' gibi yer isimlerini okuduktan sonra dedik ki; 'Bu Trablusgarp Savaşı'nı anlatıyor'. Haydar Efendi, bir Çanakkale şehidi olmasına rağmen bu günlük bize daha eski Trablusgarp Savaşı'nı anlattığını fark ettik. Bunun üzerine günlüğü teslim aldım. Bir seneyi geçen bir süre zarfında, bu günlüğün tercümesini gerçekleştirdik. Ali Haydar Efendi, 1 Ocak 1912'den 13 Kasım 1912 tarihine kadar, 300 günün üzerinde bir günlük tutmuş. Bu günlüğe baktığımız zaman aslında Trablusgarp Savaşı'nın pek de ışık tutulmayan, anlatılmayan bir yönünü anlattığını fark ettik" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.