Seçimler Borsayı Nasıl Etkileyecek?

Seçimler Borsayı Nasıl Etkileyecek?

Seçim tarihi 14 Mayıs olarak açıklandı. 14 Mayıs’a ise iki ay gibi bir süre var. Bu süreçte seçimlerin sonucuna yönelik beklentiler borsada alınıp satılacak. Dolayısıyla hareketli seanslar sürecek.

Piyasalar yılbaşından bu yana oldukça hareketli günler yaşıyor. 2023’e yaklaşık yüzde 200 yükseliş ile giren Borsa İstanbul 4500-5500 bandında yatay hareketini sürdürüyor. Endeks ocak ayından beri iki kez yüzde 20’ye yakın düşüş yaşasa da deprem felaketi sonrası alınan önlemler ile ek talep yaratılmaya çalışılıyor. Peki seçimler borsayı nasıl etkileyecek? Seçime kadar borsada sert düşüş yaşanacak mı? Borsa seçime kadar yükselecek mi?
Son günlerde ise Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine yönelik yaşananlar siyaseti yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı. Seçim tarihi 14 Mayıs olarak açıklandı. 14 Mayıs’a ise iki ay gibi bir süre var. Bu süreçte seçimlerin sonucuna yönelik beklentiler borsada alınıp satılacak. Dolayısıyla hareketli seanslar sürecek.

Seçime kadar borsada sert düşüş yaşanacak mı? Borsa seçime kadar yükselecek mi? Seçimler borsayı nasıl etkileyecek? Seçime kadar borsada sert düşüş yaşanacak mı?

Borsa seçime kadar yükselecek mi?

İktidarın değişmemesi halinde mayıs ayında göreve gelecek hükümetin Türkiye Ekonomi Modeli ve mevcut ekonomik uygulamaların devam etmesi bekleniyor. Model’e göre; faiz sebep enflasyon sonuç olarak görülüyor ve düşük faiz ortamı uygulanıyor. Bununda birlikte Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile birlikte kontrollü dolar kuru gibi uygulamalar mevcut. Seyreden yüksek enflasyon ve düşük faiz ise tasarruflarını korumak isteyen vatandaşları hisse senedi piyasasına yönlendiriyor. Bununla birlikte kur riski almak istemeyen yatırımcılar ise KKM’ye yöneliyor.

Millet İttifakı kazanırsa…

Seçimleri Millet İttifakı’nın kazanması durumunda ise mevcut politikaların terk edileceği, KKM uygulamasına son verileceği açıklanmıştı. Enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımlarına gidilmesi borsa için ilk bakışta negatif etki olarak değerlendirilebilir. Mevduat faizlerinin artması ise yüksek riskli piyasalarda bulunmak istemeyen tasarruf sahiplerini, faize yönlendirerek hisse senedi gibi yüksek riskli piyasaların yönünü olumsuz etkileyebilir. Ancak ekonomi politikalarındaki değişiklik tarihin en düşük seviyelerine inen yabancı payında yukarı yönlü harekete neden olabilir. Yani faiz artışının yaratacağı satış baskısı artabilecek yabancı alımlarıyla dengelenebilir. Bu da yabancı tasarruf sahiplerinin portföylerine Türk hisselerinin girmesidir.

gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.