Sektör temsilcileri açıkladı: 3 yıl içinde et sorunu kalmayacak

Sektör temsilcileri açıkladı: 3 yıl içinde et sorunu kalmayacak

Yükselişi durdurulamayan kırmızı et fiyatlarına karş harekete geçen sektör temsilcileri kısa, orta ve uzun vadeli planı açıkladı. Plana göre doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmayacak.

İstanbul Kasaplar Odası Başkanlığında toplanan sektör temsilcileri et fiyatlarındaki artışın sebebi ve çözüm önerilerini aktardı. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın nedenini 2018 yılından sonra uygulanan yanlış politikalarının etkisiyle zincirleme olaylar yaşandığını belirten temsilcilerin açıkladığı uzun vadeli plana göre; “hayvan varlığının güçlendirmek için üretimin desteklenmesi gerektiğini ve bunun için köye doğru dönüş projesi başlatılarak; et sanayicisinden kasabına kadar bütün paydaşlar destek vermesi gerektiğini söyledi. Temsilciler, “Doğru politikalarla Türkiye hayvancılık sektöründe üç yıl içerisinde et ihraç edebilen ülkeler seviyesine getirilebilir’’ ifadelerine yer verdi.

et2.jpg

KÖYE DÖNÜŞ BAŞLAMALI

Sektör temsilcileri et fiyatlarında girdi maliyetlerinin yükselişi ve iç pazardaki üretim azalışının yükselişte etkili olduğunu dile getirerek, hayvan varlığının geçmişe göre çok düşük olduğuna işaret etti. Verilecek desteklerle üretimin artırılması gerektiğini belirten temsilciler “Köye doğru dönüş projesi başlatılmalı. Bu noktada et sanayicisinden kasabına kadar bütün paydaşlar destek vermeli. Doğru politikalarla Türkiye hayvancılık sektöründe üç yıl içerisinde et ihraç edebilen ülkeler seviyesine getirilebilir’’ ifadelerini kullandı.

kirmizi.jpg

ET İTHALATINA İZİN VERİLMELİ

Sektör temsilcilerinin toplantıda aldıkları karara göre kısa vadede et fiyatlarında geçici olarak çözümü dışarıdan ithal edilen etin iç pazarda adil bir şekilde dağıtımın sağlanması gerektiğini belirterek, kısa süreliğine et ithalatı izninin verilmesiyle fiyatların gerileyeceğini vurgulandı.

HAYVAN VARLIĞI ARTMALI

Orta vadeli plana göre besicilerin ve besi ürünlerinin desteklenmesinin önemli olduğu vurgulanarak, Yem, süt desteğiyle hayvan materyali sayısının artırılması gerektiği belirtildi. Temsilciler, büyükbaş hayvan varlığının net sayımının yapılması ve ona göre aksiyon alınması gerektiği ifade ederek, tüm sektör paydaşlarının içinde yer alması gerektiği söylendi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.