Gazete İlk Sayfa
  • Resmi İlan
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
24
16:00 Don felaketi meyve fiyatlarını vuracak: Yaz sofraları cep yakacak
15:54 Yalnız yaşıyordu: Evinde ölü bulundu
15:50 Gazze’de gerçek can kaybı The Economist’e göre 109 bin
15:45 Balıkesir'de ağılda yangın: 42 hayvan telef oldu
15:38 Yeni Papa 14. Leo’dan Gazze için ateşkes çağrısı
15:35 Kremlin'den yeni açıklama: Erdoğan antlaşmayı destekliyor
15:17 Batman Çayı'nda acı son: 15 yaşındaki çocuk vefat etti
14:57 İstanbul'da vale kazası
14:43 Sudan’daki yangınlar kontrol altında: “Felaketin eşiğinden döndük”
14:30 Üzücü rapor açıklandı: Türkiye hayatından memnun değil
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Güncel
  4. Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler?

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler?

Mavi ile yeşilin buluştuğu Karadeniz bölgesinin incisi Ordu’nun birbirinden değerli kültürel unsurlarını sizler için derledik.
YAYINLAMA: 09 Şubat 2023 Perşembe 22:29
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2023 Cumartesi 18:53
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 1 126

Ordu doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, denizi, dereleri, yaylalarıyla dünyanın en güzel köşelerinden biridir. Renklerin bütün tonlarını Ordu'da bulmak mümkündür. Bir günde dört mevsimin yaşandığı ilimizde doğa sporunun her çeşidini yapabilirsiniz. Kuş gözlemciliği, dağcılık, trekking, kamp, piknik, güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek, yüzmek, doyumsuz yaylalarımızda balık yemek, her şeyden önce dinlenmek. Tarihi ve turistlik gezilecek yerleriyle birçok ziyaretçiyi konuk ediyor.

Ordu'nun Aybastı ilçesinde bulunan ve 1991'de turizm merkezi ilan edilen bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası, başta menderesleri olmak üzere doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. benzeri bulunmayan Perşembe Yaylası Menderesleri’nin bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamadadır.1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.

ORDU İLÇELERİ

Türkiye’nin en kalabalık yirmi dokuzuncu şehri olan Ordu Büyükşehir statüsündedir. Yeşil ve mavinin mükemmel uyumu ile dikkat çeken 19 ilçeden oluşan Ordu ilçeleri ile birlikte yüzölçümü bakımından en büyük 57’nci ildir.

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 2 226

ORDU TARİHİ

Ordu ili topraklarında bilinen ilk yerleşmelerin tarihçesi M.Ö. VII. Yüzyıl’a kadar gitmektedir. Türklerin Ordu’ya gelişlerine kadar (14. Yüzyıl) yörede, Roma ve daha sonra da Trabzon Rum Devleti (1204-1461) hâkimiyet kurmuştur. 1831'de ise Fatsa sınırlarından itibaren Ordu, Ulubey, Gölköy yöreleri tamamen Mesudiye ve Aybastı ilçeleri Erzurum eyaletine bağlı Şarkikarahisar livasına, Fatsa'nın iç ve batı kısımlarıyla Ünye, Canik (Samsun) livasına bağlanmıştır. Osmanlı döneminde, 1920 yılında, bağlı olduğu Trabzon vilayetinden ayrılmış, 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ve akabinde 2013 yılında çıkarılan 6447 sayılı kanun ile Ordu'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.

2020 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
2020 Yılı verilerine göre nüfusu 761400'dür. Karadeniz Bölgesinde Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Ancak yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için düzenlenen yeni bölgesel istatistiki düzenlemelerde Ordu ilinin tamamı Doğu Karadeniz topraklarında kaldı. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır.

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 3 326

ORDU ADI NEREDEN GELİR?

Ordu ili MÖ 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede "Kotyora" adıyla kurulmuştur. Kotyora kelime anlamı itibarıyla Koto Eski Lazca: Çanak, çömlek uri (Lazcada aidiyet belirtir) Kotoyuri, "çömlekçi; çanak, çömlek yapılan yer" anlamına gelir.
Ordu Kırşehir Valiliği’nden edinilen resmi bilgilere göre, Ordu ismi, Türklerin bu bölgeye geldikleri tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Bazılarının iddia ettikleri gibi, Fatih Trabzon’u feth etmek için geçtiği yöremizde ordusu ile konakladığı için bu ad verilmemiştir. Zira Fatih, Erzurum üzerinden Trabzon’a gelmiştir.

Yine, asayişi sağlamak için Samsun’dan gelen Osman Paşa’nın askeri birliğine dayandırılan rivayet de tümüyle yanlıştır. Yusuf Has Hacib’in “Kutadgu Bilig” adlı ünlü eserinde Ordu isminin manası, şehir, saray, başşehir, sahil şehri olarak geçer.

Bu duruma göre, Hacı Emir Beyi İbrahim’in oğlu Bayram Bey tarafından kurulan Eskipazar’ın o günkü adı şöyledir: “Bölük-i Niyabet-i Ordu bi, ism-i Alevi”dir.

Hemen belirtmek gerekir ki, buradaki alevi, bu günkü manasında kullanılmıyor, bir cemaat, bir sülale anlamında kullanılıyordu.

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 4 426

Keza, Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı çok tanınmış olan “Divan-ı Lügat’it-Türk” adlı büyük eserde, Ordu, bir yere yerleşmek, Hakan’ın yurdu, ordulanmak gibi anlamlara gelmekteydi.

  • Ordu’nun Kuruluş tarihi: 4 Nisan 1921’de il olmuştur.
  • Yüzölçümü: 303 kilometrekaredir.
  • Nüfusu: 2021 yılına göre 760.872’dir.
  • Köy sayısı: 67’dir.
  • Tarihi, Turistik ve Kültürel değerler; Boztepe, Bozukkale (Cotyora), Kurul Kayası Yerleşmesi, Büben Kaya Mezarları, Taşbaşı Kültür Merkezi (Eski Cezaevi - Kilise), Etnografya Müzesi, (Paşaoğlu Konağı) Ünye Kalesi, Hoynat Adası, Gölköy Kalesi, Bolaman Kalesi, Yasonburnu Yarımadası, Çaka Kumsalı ve Mesire Yeri, Efirli Plajı, Kaplıcalar
  • Meşhur yemekleri: Taze Bezelye Kayganası, Soslu Patlıcan ,Pazı Mücveri, Kabak Kayganası, Mısırlı Yarmalı Aş, Kabak Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Pancar Diblesi, Keşkek, Fırın Fasulyesi, Etli Pancar Sarması, Un Helvası Hamsi Köftesi, İçli Tava Isırgan Çorbası, Karalahana Çorbası, Galdirik Kavurması, Zetiyani Bileki Ekmeği
  • Ordu’nun merkez köyleri: Akcatepe Köyü Akkese Köyü Alembey Köyü Alınca Köyü Alisayvan Köyü Altınyurt Köyü Arpaköy Köyü Artıklı Köyü Ataköy Köyü Aydınlık Köyü Bayadı Köyü Bayramlı Köyü Boztepe Köyü Burhanettinköy Köyü Cavuslar Köyü Cumhuriyet Köyü Dedeli Köyü Delikkaya Köyü Düzköy Emenköy Köyü Erenli Köyü Eskipazar Köyü Eyüplü Köyü Gerce Köyü Gökömer Köyü Gümüşköy Köyü Günören Köyü Güzelyalı Hacılar Köyü Hatipli Köyü Hürriyret Köyü Işıklı Köyü Karaağac Köyü Karacaömer Köyü Karaoluk Köyü Kayabası Köyü Kayadibi Köyü Kısacık Köyü Kızılhisar Köyü Kökenli Köyü Kovancı Köyü Kurtulus Köyü Kuyulu Köyü Mübarek Köyü Öceli Köyü Oğmaca Köyü Örencik Köyü Orhaniye Köyü Ortaköy Köyü Osmaniye Köyü Övündük Köyü Pelitli Sağırlı Köyü Şenköy Köyü Şenocak Köyü Terzili Köyü Teyneli Köyü Tikence Köyü Topluca Köyü Uzunmusa Köyü Yağızlı Köyü Yaraslı Köyü Yemişli Köyü Yeşilköy Köyü Yıldızlı Yukarıtepe Köyü Zaferköy Köyü
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 5 526

ALTINORDU

Altınordu Ordu’nun en kalabalık ilçesidir.

  • Kuruluş Yılı : 2013
  • Nüfusu: 202.310
  • Yüz Ölçümü: 303,6 kilometrekaredir.
  • Mahalle Sayısı: 92 Büyükşehir yasası nedeniyle köyler mahalle statüsüne geçirilmiştir.
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Paşaoğlu Konağı, (Etnografya Müzesi) Paşaoğlu Konağı, Osman Paşa Şadırvanı, Boztepe
  • Meşhur yemekleri: Sakarca kayganası , Taze Bezelye Kayganası, Fasulye Diblesi, Fırın Fasulyesi, Mısır Yarmalı Aş Sarması...
  • Altınordu Mahalleleri: Akçatepe Mahallesi Akkise Mahallesi Akyazı Mahallesi Alembey Mahallesi Alınca Mahallesi Alisayvan Mahallesi Altunyurt Mahallesi Arpaköy Mahallesi Artıklı Mahallesi Ataköy Mahallesi Aydınlık Mahallesi Aziziye Mahallesi Bahariye Mahallesi Bahçelievler Mahallesi Bayadı Mahallesi Bayramlı Mahallesi Boztepe Mahallesi Bucak Mahallesi Burhanettinköy Mahallesi Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet (Köy) Mahallesi Çavuşlar Mahallesi Dedeli Mahallesi Delikkaya Mahallesi Dikence Mahallesi Durugöl Mahallesi Düz Mahallesi Düzköy Mahallesi Emen Mahallesi Erenli Mahallesi Eskipazar Mahallesi Eyüplü Mahallesi Gerce Mahallesi Gökömer Mahallesi Gümüşköy Mahallesi Günören Mahallesi Güzelyalı Mahallesi Güzelyalı (Uzunisa) Mahallesi Hacılar Mahallesi Hatipli Mahallesi Hürriyet Mahallesi Işıklı Mahallesi Karaağaç Mahallesi Karacaömer Mahallesi Karaoluk Mahallesi Karapınar Mahallesi Karşıyaka Mahallesi Kayabaşı Mahallesi Kayadibi Mahallesi Kısacık Mahallesi Kızılhisar Mahallesi Kirazlimanı Mahallesi Kovancı Mahallesi Kökenli Mahallesi Kumbaşı Mahallesi Kurtulmuş Mahallesi Kuylu Mahallesi Mubarek Mahallesi Nizamettin Mahallesi Oğmaca Mahallesi Orhaniye Mahallesi Ortaköy Mahallesi Osmaniye Mahallesi Öceli Mahallesi Örencik Mahallesi Övündük Mahallesi Pelitli Mahallesi Sağırlı Mahallesi Saray Mahallesi Saraycık Mahallesi Selimiye Mahallesi Subaşı Mahallesi Şahincili Mahallesi Şarkiye Mahallesi Şenköy Mahallesi Şenocak Mahallesi Şirinevler Mahallesi Taşbaşı Mahallesi Terzili Mahallesi Teyneli Mahallesi Topluca Mahallesi Uzunisa Mahallesi Uzunmusa Mahallesi Yağızlı Mahallesi Yaraşlı Mahallesi Yemişli Mahallesi Yeni Mahallesi Yeşilköy Mahallesi Yıldızlı Mahallesi Yukarıtepe Mahallesi Zafer Mahallesi Zaferimilli Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 6 626

AKKUŞ

  • Kuruluş Yılı : 1954
  • Nüfusu : 31.106 (İlçe Merkezi Nüfusu: 7.073)
  • Yüz Ölçümü : 662 Km2
  • Mahalle Sayısı : 32
  • Turizm ve Kültürel merkezler: 1-“Derviş Mehmet Türbesi” Tuzak Köyü Mezarlığı içindedir. 2-Kayın Ağacı-Akkuş Damyeri Köyünde bulunmaktadır
  • Meşhur yemekleri: Akkuş Şeker Fasulyesi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.
  • Akkuş Köyleri: Alanköy Ambargürgen Köyü Çaldereköyü Çamlıca Köyü Çavdar Köyü Ceyhanlı Köyü Çörek Köyü Çukurköy Dağyolu Köyü Damyeri Köyü Düğünveli Köyü Esentepe Köyü Gedik Köyü Gökçebayır Köyü Haliluşağı Köyü Karaçal Köyü Kargı Köyü Kemikgeriş Köyü Ketendere Köyü Koçcuvaz Köyü Külekçili Köyü Kurtboğazı Köyü Kuşçulu Köyü Meyvalı Köyü Muratlı Köyü Ormancık Köyü Ortabölme Köyü Şahinköy Köyü Taşoluk Köyü Tuazak Köyü Yeniköy Yeşilgüneycik Köyü Yeşilköy Köyü Yolbaşı Köyü Yukarıdüğencili Köyü
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 7 726

AYBASTI

Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır.

  • Kuruluş Yılı : 1959
  • Nüfusu : 21.682
  • Yüz Ölçümü : 250 Km2
  • Mahalle Sayısı : 21
  • Turizm ve Kültürel merkezler: Perşembe Yaylası, Kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi, Toygar - Kabaktepe Yaylası II.Derece Arkeolojik Sit Alanı / Alacalar Beldesi, Alacalar Deresi, Karanlık Dere mevkiinde yer almaktadır. Kaya Mezarı / Aybastı, Esenli Mahallesinde mağara tepede bulunmaktadır. Perşembe Yayla Camii-Perşembe Yaylası Esenli Mah. bulunmaktadır.
  • Meşhur yemekleri: Pide, pancar çorbası, pancar sarması, envai çeşit turşu, fırın fasülyesi, mısır yemeği, buğday ekmeği, mısır ekmeği, gürcü kavurması, löbye, keşkek, yahni, köfte çeşitleri, hamsili pilav, yufka böreği, burma tatlı, elma fosulu, Aybastı Peyniri “Türk Patent Enstitüsü” tarafından tescil işlemleri devam etmektedir.
  • Mahalleleri: Alacalar Mahallesi Armutlu Mahallesi Beştam Mahallesi Çakırlı Mahallesi Çukur Mahallesi Esenli Mahallesi Fatih Mahallesi Hisarcık Mahallesi Karamanlı Mahallesi Kayabaşı Mahallesi Koyunculu Mahallesi Kutlular Mahallesi Küçükyaka Mahallesi Ortaköy Mahallesi Pelitözü Mahallesi Sağlık Mahallesi Sarıyar Mahallesi Sefalık Mahallesi Toygar Mahallesi Uzundere Mahallesi Zaferimilli Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 8 826

ÇAMAŞ

  • Kuruluş Yılı : 1990
  • Nüfusu : 8.434
  • Yüz Ölçümü : 81 Km2
  • Mahalle Sayısı : 21
  • Turizm ve Kültürel merkezler: Hisarbey Konağı, Hisarbey Kaya Mezarları, Değirmen Şelalesi (Merkez ve Akköy köylerinde olmak üzere 2 adettir.), Akköy Kuzguncuk Şelalesi, Kestane Yokuşu Şelalesi, Kaşdere Şelalesi
  • Meşhur yemekleri: Burma tatlı, elma fosulu
  • Mahalleleri: Akköy Mahallesi Akpınar Mahallesi Budak Mahallesi Burhan Güneyi Mahallesi Çavuşbaşı Mahallesi Danışman Mahallesi Edirli Mahallesi Giden Mahallesi Gümüşlü Mahallesi Hisarbey Mahallesi Kemal Paşa Mahallesi Kestaneyokuşu Mahallesi Kocaman Mahallesi Örmeli Mahallesi Sakargeriş Mahallesi Sarıyakup Mahallesi Söken Mahallesi Sucuali Mahallesi Taşoluk Mahallesi Tepeli Mahallesi Uzunali Mahallesi Yeni Mahallesi Yeşilvadi Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 9 926

ÇATALPINAR

  • Kuruluş Yılı: 1990
  • Nüfusu: 13.217
  • Yüz Ölçümü: 101 Km2
  • Mahalle Sayısı : 23
  • Turizm ve Kültürel merkezler: Hisarbey Konağı, Hisarbey Kaya Mezarları, Değirmen Şelalesi (Merkez ve Akköy köylerinde olmak üzere 2 adettir.), Akköy Kuzguncuk Şelalesi, Kestane Yokuşu Şelalesi, Kaşdere Şelalesi
  • Meşhur yemekleri: Bölgede ün yapmış kendine has bir yemeği bilinmezken, değişik tatların yer aldığı restoranlar bulunmaktadır.
  • Mahalleleri: Akkaya Mahallesi Dere Mahallesi Elmaköy Mahallesi Göller Mahallesi Gündoğdu Mahallesi Güney Mahallesi Güneyce Mahallesi Haşal Mahallesi Hatipler Mahallesi İncirli Mahallesi Karahamza Mahallesi Karahasan Mahallesi Karşıyaka Mahallesi Kayatepe Mahallesi Keçili Mahallesi Kıran Mahallesi Madenköy Mahallesi Merkez Mahallesi Ortaköy Mahallesi Sayacatürk Mahallesi Şirinköy Mahallesi Terimli Mahallesi Yeni Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 10 1026

ÇAYBAŞI

  • Kuruluş Yılı : 1990
  • Nüfusu : 12.159
  • Yüz Ölçümü : 102 Km2
  • Mahalle Sayısı : 26
  • Turizm ve Kültürel merkezler: Kapılı (Cıngırt) Ve Kazankaya Şelaleleri Çaybaşı ilçe sınırları içerisinde bulunan şelalelerdir. Doğal güzellikleri bakımından görülmeye değerdir. Şelalenin bulunduğu alan doğal gezi parkurudur. Tarihi Çayır Camii, Çayır Çeşme, Kapılı Şelalesi, Tirfil Tepesi önemli tarihi ve doğal değerler olarak dikkat çeker. İçeribükü (Yeni Cuma) Camii / İçeribükü köyünde bulunmaktadır. Tekke Köyü Camii ve Haziresi / Tekke Köyünde bulunmaktadır.
  • Meşhur yemekleri: Bölgede ün yapmış kendine has bir yemeği bilinmezken, değişik tatların yer aldığı restoranlar bulunmaktadır.
  • Mahalleleri: Akbaba Mahallesi Aşıklı Çakıllı Mahallesi Boras Mahallesi Cemallı Mahallesi Cevizliyatak Mahallesi Çağlayan Mahallesi Çandır Mahallesi Çay Mahallesi Çayır Mahallesi Çınar Mahallesi Eğribel Mahallesi Göksu Mahallesi Gürcek Mahallesi Hacıali Mahallesi İçeribükü Mahallesi İlküvez Mahallesi Kapılı Mahallesi Kargalı Mahallesi Köklük Mahallesi Kurudere Mahallesi Kuşlu Mahallesi Mollalı Mahallesi Namazlı Mahallesi Taşkesiği Mahallesi Tekke Mahallesi Yenicuma Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 11 1126

FATSA

  • Kuruluş Yılı: Cumhuriyetin ilanından önce
  • Nüfusu: 124.255
  • Yüz Ölçümü: 363 Km2
  • Mahalle Sayısı: 89
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Cıngırt Kaya Mezarları, Göreği Manastırı, Gaga Gölü, Kabakdağ Köyü, Yalıköy, Yunus Emre Türbesi, Gölköy Kalesi.
  • Meşhur yemekleri: Taze Fasulye. Taze fasulye denince, akla zeytinyağlı olarak pişirilen bir yemek çeşidi gelmektedir. Hamsili Ekmek. İlçenin en çok tüketilen yemekleri arasında hamsili ekmek ilk sırada yer almaktadır. Tirmit. Tirmit, yöreye has bitkilerden biridir. Gürcü Kavurması Sakarca Yemekleri.
  • Mahalleleri: Ahmetler Mahallesi Arpalık Mahallesi Aslancami Mahallesi Aşağıardıç Mahallesi Aşağıtepe Mahallesi Aşağıyavaş Mahallesi Ayazlı Mahallesi Bacanak Mahallesi Bağlarca Mahallesi Bahçeler Mahallesi Başköy Mahallesi Beyceli Mahallesi Bolaman Mahallesi Bozdağı Mahallesi Bucaklı Mahallesi Buhari Mahallesi Bülbül Mahallesi Büyükkoç Mahallesi Çömlekli Mahallesi Çötelü Mahallesi Demirci Mahallesi Dereyurt Mahallesi Dolunay Mahallesi Duayeri Mahallesi Dumlupınar Mahallesi Düğünlük Mahallesi Eskiordu Mahallesi Evkaf Mahallesi Fatih Mahallesi Geyikçeli Mahallesi Gölköy Mahallesi Güvercinlik Mahallesi Hacıköy Mahallesi Hamlık Mahallesi Hatipli Mahallesi Hıdırbeyli Mahallesi Hoylu Mahallesi Ilıca Mahallesi İnönü Mahallesi İslamdağ Mahallesi Kabakdağı Mahallesi Kaleönü Mahallesi Karataş Mahallesi Kargucak Mahallesi Karşıyaka Mahallesi Kavraz Mahallesi Kayaca Mahallesi Kayaköy Akçakese Mahallesi Kılavuzömer Mahallesi Kılıçlı Mahallesi Konakbaşı Mahallesi Kösebucağı Mahallesi Kulak Mahallesi Kurtuluş Mahallesi Küçükkoç Mahallesi Küpdüşen Mahallesi Mehmetakif Mahallesi Meşebükü Mahallesi Mustafakemalpaşa Mahallesi Oluklu Mahallesi Örencik Mahallesi Palazlı Kömürlük Mahallesi Sakarya Mahallesi Salihli Mahallesi Saraytepe Mahallesi Sazcılar Mahallesi Sefaköy Mahallesi Sudere Mahallesi Şerefiye Mahallesi Tahtabaş Mahallesi Taşlıca Mahallesi Tayalı Mahallesi Tepecik Mahallesi Uzundere Mahallesi Yalıköy Mahallesi Yapraklı Mahallesi Yassıbahçe Mahallesi Yassıtaş Mahallesi Yavaş Mahallesi Yenidoğan Mahallesi Yenikent Mahallesi Yenipazar Mahallesi Yeniyurt Mahallesi Yeşilköy Mahallesi Yeşiltepe Mahallesi Yukarıardıç Mahallesi Yukarıbahçeler Mahallesi Yukarıtepe Mahallesi Yusuflu Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 12 1226

GÖLKÖY

  • Kuruluş Yılı: 1936
  • Nüfusu: 27.076
  • Yüz Ölçümü: 421 Km2
  • Mahalle Sayısı: 30
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Ulugöl Tabiat Parkı Gölköy ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan krater gölüdür. 26.5 hektar büyüklüğündeki alan, Tabiat Parkı’dır. Doğal yapısı itibariyle yüksek peyzaj değerine sahiptir Özellikle güz mevsiminde yaprakların sararmasıyla oluşan renk armonisi görenleri büyülemektedir. Alan içerisinde üç adet heyelan set gölü bulunmakta; göllerden birisi büyük diğer ikisi ise sazlıkla kaplı küçük yapıda göllerdir. Büyük gölde Abant Alası türü balık yaşamaktadır. Gölköy Kalesi Gölköy ilçesi Kale mahallesinde yer alır. Tek kapılı geniş alana sahip olarak inşa edilmiştir. İlçeye hakim durumda, gözetleme ve savunmaya elverişli olarak yapılmıştır. Kale girişinin solunda silindir şekilli bir burç ve gözetleme kulesi yer almaktadır.
  • Meşhur yemekleri: Hamsi Köftesi, Mısır Ekmeği, Taze Fasulye, Fındıklı gözleme
  • Mahalleleri: Ahmetli Mahallesi Akçalı Mahallesi Alanyurt Mahallesi Aydoğan Mahallesi Bayıralan Mahallesi Bulut Mahallesi Cihadiye Mahallesi Çatak Mahallesi Çetilli Mahallesi Damarlı Mahallesi Direkli Mahallesi Düzyayla Mahallesi Emirler Mahallesi Gölköy Mahallesi Güzelyayla Mahallesi Güzelyurt Mahallesi Haruniye Mahallesi Hürriyet Mahallesi İçyaka Mahallesi Kale Mahallesi Karagöz Mahallesi Karahasan Mahallesi Konak Mahallesi Kozören Mahallesi Kuşluvan Mahallesi Özlü Mahallesi Paşapınar Mahallesi Sarıca Mahallesi Süleymaniye Mahallesi Yuvapınar Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 13 1326

GÜLYALI

  • Kuruluş Yılı: 1987
  • Nüfusu: 8.221
  • Yüz Ölçümü: 62 Km2
  • Mahalle Sayısı: 13
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Kestane Köyü Kemer Köprüleri, Kestane Köyü Camii
  • Meşhur yemekleri: Ordu Kestane Balı
  • Mahalleleri: Alibey Mahallesi Ambarcılı Mahallesi Ayrılık Mahallesi Gülistan Mahallesi Hoşköy Mahallesi Kestane Mahallesi Mustafalı Mahallesi Sayaca Mahallesi Taşlıçay Mahallesi Tepealtı Mahallesi Turnasuyu Mahallesi Ürümbey Mahallesi Yeniköy Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 14 1426

GÜRGENTEPE

  • Kuruluş Yılı: 1987
  • Nüfusu: 13.112
  • Yüz Ölçümü: 185 Km2
  • Mahalle Sayısı: 23
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Dikenlice Kaya Mezarı
  • Meşhur yemekleri: Bu bölgede meşhur bir yemek bulunmazken Ordu mutfağı ve yemek kültürü, hiç şüphesiz yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiştir.
  • Mahalleleri: Ağızlar Mahallesi Akmescit Mahallesi Akören Mahallesi Akyurt Mahallesi Alaseher Mahallesi Bahtiyarlar Mahallesi Cumhuriyet Mahallesi Çatalağaç Mahallesi Döşek Mahallesi Eskiköy Mahallesi Göller Mahallesi Gülbelen Mahallesi Gültepe Mahallesi Hasancık Mahallesi Işıktepe Mahallesi Kirazgüneyi Mahallesi Muratçık Mahallesi Okçabel Mahallesi Şirinköy Mahallesi Tepeköy Mahallesi Tikenlice Mahallesi Tuzla Mahallesi Yurtseven Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 15 1526

İKİZCE

  • Kuruluş Yılı: 1990
  • Nüfusu: 13.804
  • Yüz Ölçümü: 148 Km2
  • Mahalle Sayısı: 32
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Gençağa Kalesi, Laleli Cami
  • Meşhur yemekleri: Akkuş Şeker Fasulyesi
  • Mahalleleri: Ağcaalan Mahallesi Aşağı Karlıtepe Mahallesi Aşağı Kaynartaş Mahallesi Başönü Mahallesi Beylerce Mahallesi Bolluk Mahallesi Derebaşı Mahallesi Devecik Mahallesi Diyek Mahallesi Dumantepe Mahallesi Düzmeşe Mahallesi Düzpelit Mahallesi Enağızlı Mahallesi Esentepe Mahallesi Fatih Mahallesi Gaziler Mahallesi Kale Mahallesi Kervansaray Mahallesi Kiraztepe Mahallesi Kocaman Mahallesi Kurtköy Mahallesi Kurtluca Mahallesi Merkez Mahallesi Özpınar Mahallesi Seymenli Mahallesi Şentepe Mahallesi Tombaşlı Mahallesi Yenice Mahallesi Yoğunoluk Mahallesi Yukarı Karlıtepe Mahallesi Yukarı Kaynartaş Mahallesi Yunuskırığı Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 16 1626

KABADÜZ

  • Kuruluş Yılı: 1990
  • Nüfusu: 13.804
  • Yüz Ölçümü: 290 Km2
  • Mahalle Sayısı: 19
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Gençağa Kalesi, Laleli Cami
  • Meşhur yemekleri: “Ordu Yayla Pancarı Turşusu” Tescillenmek üzere Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir.
  • Mahalleleri: Akgüney Mahallesi Başköy Mahallesi Derinçay Mahallesi Dişkaya Mahallesi Esenyurt Mahallesi Gelinkaya Mahallesi Gülpınar Mahallesi Gümüşdere Mahallesi Harami Mahallesi Kabadüz Mahallesi Karakiraz Mahallesi Kirazdere Mahallesi Musakırık Mahallesi Özlükent Mahallesi Turnalık Mahallesi Yeşilada Mahallesi Yeşilyurt Mahallesi Yokuşdibi Mahallesi Yukarı Kirazdere Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 17 1726

KABATAŞ

  • Kuruluş Yılı: 1990
  • Nüfusu: 10.328
  • Yüz Ölçümü: 74 Km2
  • Mahalle Sayısı: 18
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Şid Abdal Türbesi (Şidlü Dede) Kabataş ilçesi Kuzköy sınırları içerisinde bulunan Türbe 14. yüzyılda yöreye gelen Türklerden Şid Abdal’a aittir. Yörenin Türkleşmesine öncülük etmiş bir büyük hoca ve şeyhtir. Kabataş İlçesi merkezinde bulunan şifalı su kalp- damar, tansiyon, şeker, mide ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği rivayet edilmektedir. Suyun bulunduğu yerde ailece piknik yapılabilecek ve dinlenilecek mesire yeri bulunmaktadır.
  • Meşhur yemekleri: Kabataş Helvası, Kabataş Köy Peyniri, Tescil İşlemleri için Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir.
  • Mahalleleri: Alanbaşı Mahallesi Alankent Mahallesi Ardıç Mahallesi Belen Mahallesi Beylerli Mahallesi Çukurcak Mahallesi Düz Mahallesi Eceli Mahallesi Elbeyi Mahallesi Hoşkadem Mahallesi Ilıcak Mahallesi Kabataş Yeni Mahallesi Kayıncık Mahallesi Kuzköy Mahallesi Merkez Mahallesi Şifa Suyu Mahallesi Yakacık Mahallesi Yeniceli Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 18 1826

KORGAN

  • Kuruluş Yılı: 1960
  • Nüfusu: 27.856
  • Yüz Ölçümü: 254 Km2
  • Mahalle Sayısı: 29
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Emir Yakup Kümbeti, Korgan Yayları ve İteniçi Mesire Yeri
  • Meşhur yemekleri: Uygur mantısı ve Etli ekmek anlamına gelen Göşnan kuzu kuşbaşı ve kuzunun kuyruk yağı harmanlanarak yapılan özel yemekler olup Uygur mutfağının tacıdır.
  • Mahalleleri: Aşağıkozpınar Mahallesi Aşağıyaylacık Mahallesi Belalan Mahallesi Beypınarı Mahallesi Büyükakçakese Mahallesi Çamlı Mahallesi Çayırkent Mahallesi Çiftlik Mahallesi Çitlice Mahallesi Dip Mahallesi Durali Mahallesi Karakışla Mahallesi Karakoyunlu Mahallesi Koçcuğaz Mahallesi Sarıalıç Mahallesi Soğukpınar Mahallesi Tatarcık Mahallesi Tepe Mahallesi Tepealan Mahallesi Terzili Mahallesi Yazıcı Mahallesi Yazlık Mahallesi Yeniköy Mahallesi Yenipınar Mahallesi Yeşilalan Mahallesi Yeşildere Mahallesi Yeşilyurt Mahallesi Yukarıkozpınar Mahallesi Yukarıyaylacık Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 19 1926

KUMRU

  • Kuruluş Yılı: 1960
  • Nüfusu: 29.228
  • Yüz Ölçümü: 296 Km2
  • Mahalle Sayısı: 40
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Düzoba Yaylası : Kumru ilçesi yayla bakımından zengindir ve Erikçeli (Bakacak) Yaylası, Ericek Yaylası, Düzoba Yaylası bunlardan en önemlileridir. Düzoba Yaylası merkez haline getirilmişve Mayıs ayının sonu ile Ekim ayının başı arasında her Pazar günü yayla pazarı kurulmaktadır. Ramazan ve Kurban Bayramı’nın 1. günü bilinmeyen bir tarihten bu tarafa Fizme’de güreşler tertip edilmektedir. Kumru ilçemizde 3 adet tescilli Kültür Varlığı bulunmaktadır. 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı-Fizme Beldesi, Eceli Mahallesinde bulunmaktadır. Samur Tümülüsü-Kumru Merkez Camii,Samur Mah. bulunmaktadır. Kumru Merkez Samur Mah. bulunmaktadır.
  • Meşhur yemekleri: Kumru Macunu Tescillenmek üzere Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir.
  • Mahalleleri: Ağcaalantürk Mahallesi Akçadere Mahallesi Avdullu Mahallesi Ayvalı Mahallesi Balı Mahallesi Ballık Mahallesi Çatılı Mahallesi Demircili Mahallesi Derbent Mahallesi Dereköy Mahallesi Divanıtürk Mahallesi Duman Mahallesi Ergentürk Mahallesi Erikçeli Mahallesi Esence Mahallesi Eskiçokdeğirmen Mahallesi Fatih Mahallesi Fizme Mahallesi Gökçeli Mahallesi Güneycik Mahallesi Kadıncık Mahallesi Karaağaç Mahallesi Karacalar Mahallesi Karacalı Mahallesi Kayabaşı Mahallesi Konaklı Mahallesi Kovancılı Mahallesi Kurtuluş Mahallesi Küçükakçakese Mahallesi Ortaca Mahallesi Ortaçokdeğirmen Mahallesi Samur Mahallesi Şenyurt Mahallesi Tekkeköy Mahallesi Yalnızdam Mahallesi Yemişken Mahallesi Yeniakçaalan Mahallesi Yenidivan Mahallesi Yeniergen Mahallesi Yukarıdamlalı Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 20 2026

MESUDİYE

  • Kuruluş Yılı: 1960
  • Nüfusu: 13.846
  • Yüz Ölçümü: 1046 Km2
  • Mahalle Sayısı: 70
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Yastura(Meletios) Kalesi, Kaleköy Kalesi, Tarihi Hükümet Konağı, Kaya Mezarları, Esatlı Kaya Yazıtları
  • Meşhur yemekleri: Gelocoş (Duzluh) Çorbası, Patates Çöreği
  • Mahalleleri: Abdili Mahallesi Akkırık Mahallesi Akpınar Mahallesi Alan Mahallesi Arıcılar Mahallesi Arıkmusa Mahallesi Armutkolu Mahallesi Arpaalan Mahallesi Aşağıgökçe Mahallesi Aşıklı Mahallesi Bahçe Mahallesi Balıklı Mahallesi Bayırköy Mahallesi Bayraklı Mahallesi Beşpınar Mahallesi Beyağaç Mahallesi Beyseki Mahallesi Birebir Mahallesi Celal Mahallesi Çaltepe Mahallesi Çardaklı Mahallesi Çavdar Mahallesi Çerçi Mahallesi Çitliksarıca Mahallesi Çukuralan Mahallesi Darıcabaşı Mahallesi Dayılı Mahallesi Derebaşı Mahallesi Doğançam Mahallesi Dursunlu Mahallesi Erikköy Mahallesi Esatlı Mahallesi Göçbeyi Mahallesi Gölbaşı Mahallesi Gülpınar Mahallesi Güneyce Mahallesi Güvenli Mahallesi Güzelce Mahallesi Güzle Mahallesi Hamzalı Mahallesi Herközü Mahallesi Ilışar Mahallesi Kale Mahallesi Karabayır Mahallesi Karacaören Mahallesi Kavaklıdere Mahallesi Kayadibi Mahallesi Kışlacık Mahallesi Konacık Mahallesi Köşe Mahallesi Mahmudiye Mahallesi Maksutalan Mahallesi Merkez Mahallesi Musalı Mahallesi Müslüm Sarıca Mahallesi Pınarlı Mahallesi Sarıca Mahallesi Sarıyayla Mahallesi Topçam Mahallesi Türkköyü Mahallesi Üçyol Mahallesi Yağmurlar Mahallesi Yardere Mahallesi Yavşan Mahallesi Yenimahalle Mahallesi Yeşilce Mahallesi Yeşilçit Mahallesi Yeveli Mahallesi Yukarıgökçe Mahallesi Yuvalı Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 21 2126

PERŞEMBE

  • Kuruluş Yılı: 1945
  • Nüfusu: 30.616
  • Yüz Ölçümü: 217 Km2
  • Mahalle Sayısı: 54
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Yason Burnu Yarımadası, Hoynat Adası,Efirli Camii, Kordon Tepe, Harmanada Çaka, Gölge Camp Çavuş’un Yeri Perşembe ilçemizde toplam: 26 adet Tescilli Kültür Varlığı bulunmaktadır.Bunlar ; Mezarlık:3 adet, Mağara: 1 , Cami: 3, Konak:2 ,Kilise: 1 ,Anıtsal Ağaç: 3 ,Konut: 6, Arkeolojik Sit Alanı: 4, Çeşme: 1, Değirmen: 1 , Kaya Mezarı: 1 adet'dir.
  • Meşhur yemekleri: Taze Bezelye Kayganası Perşembe Ceviz Helvası Tescillenmek üzere Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir.
  • Mahalleleri: Alınca Mahallesi Anaç Mahallesi Aziziye Mahallesi Babalı Mahallesi Bekirli Mahallesi Beyli Mahallesi Boğazcık Mahallesi Bolatlı Mahallesi Çamarası Mahallesi Çandır Mahallesi Çaytepe Mahallesi Çerli Mahallesi Çınar Mahallesi Dereiçi Mahallesi Doğan Mahallesi Düz Mahallesi Efirli Mahallesi Ekinciler Mahallesi Gündoğdu Mahallesi Güzelyurt Mahallesi Hacılar Mahallesi Hamidiye Mahallesi İmeçli Mahallesi İstanbulboğazı Mahallesi Kacalı Mahallesi Kaleyaka Mahallesi Kazancılı Mahallesi Kırlı Mahallesi Kovanlı Mahallesi Kozağzı Mahallesi Kurtuluş Mahallesi Kutluca Mahallesi Kuyluca Mahallesi Medreseönü Mahallesi Mersin Mahallesi Neneli Mahallesi Okçulu Mahallesi Ortatepe Mahallesi Ramazan Mahallesi Saray Mahallesi Selimiye Mahallesi Sırakovancı Mahallesi Soğukpınar Mahallesi Şenyurt Mahallesi Tarlacık Mahallesi Tepecik Mahallesi Tepeköy Mahallesi Töngeldüzü Mahallesi Yarlı Mahallesi Yazlık Mahallesi Yeniköy Mahallesi Yeniöz Mahallesi Yeşilköy Mahallesi Yumrutaş Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 22 2226

ULUBEY

  • Kuruluş Yılı: 1958
  • Nüfusu: 17.861
  • Yüz Ölçümü: 262 Km2
  • Mahalle Sayısı: 41
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Sayacabaşı Mesire Yeri: Ordu - Sivas karayolu üzerinde Ulubey ilçe sınırlarındadır. Ulubey ilçesine 7 km. mesafede bulunan mesire yeri restaurant , dağ evi ve ihtiyaçların karşılanabileceği mekanlar bulunmaktadır. Ohtamış Şelalesi: Ulubey ilçesine bağlı Ohtamış köyünde bulunan bir şelaledir. Karadeniz’in en büyük şelalesidir. 30m. Yüksekliğindedir.Küpkaya Kanyonu: Ulubey ilçemiz Kardeşler köyündeki Küpkaya Kanyonu, Ordu ilinin en güzel kanyonudur. Manzarası dillerden düşmez. Yakınındaki Kovanlık düzü piknik için çok elverişlidir. Kanyon, balık tutmak, yüzmek ve kano sporu yapmak isteyenler için ideal bir doğa köşesidir. Ulubey ilçemizde toplam 8 adet Tescilli Kültür Varlığı bulunmaktadır. Bunlar; Çeşme: 3 adet, Köprü ve Ayakları : 3 adet, Kaya Mezarı: 1 adet, Mescit: 1 adet dir.
  • Meşhur yemekleri: Bükme, Ebem Köftesi, Katmer, Un Helvası, Zini Hamursuzu, Tarhana Çorbası, Döndürme, Demir Tatlısı
  • Mahalleleri: Akoluk Mahallesi Akpınar Mahallesi Aydınlar Mahallesi Başçardak Mahallesi Belenyurt Mahallesi Cevizlik Mahallesi Çağlayan Mahallesi Çatallı Mahallesi Çubuklu Mahallesi Çukur Mahallesi Doğlu Mahallesi Durak Mahallesi Elmaçukur Mahallesi Eymür Mahallesi Fındıklı Mahallesi Gündüzlü Mahallesi Güvenköy Mahallesi Güvenyurt Mahallesi Güzelyurt Mahallesi Hocaoğlu Mahallesi Kadıncık Mahallesi Kalıcak Mahallesi Karakoca Mahallesi Kardeşler Mahallesi Kıranyağmur Mahallesi Kirazlık Mahallesi Koşaca Mahallesi Kumanlar Mahallesi Kumrulu Mahallesi Ohtamış Mahallesi Oyumgürgen Mahallesi Ören Mahallesi Refahiye Mahallesi Şahinkaya Mahallesi Şekeroluk Mahallesi Şıhlar Mahallesi Uzunmahmut Mahallesi Yenimahalle Mahallesi Yenisayaca Mahallesi Yolbaşı Mahallesi Yukarıkızılen Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 23 2326

ÜNYE

  • Kuruluş Yılı: Cumhuriyetten önce
  • Nüfusu: 130.692
  • Yüz Ölçümü: 569 Km2
  • Mahalle Sayısı: 85
  • Turizm ve Kültürel merkezleri: Asarkaya Kent Ormanı, Çınarsuyu Tabiat Parkı (Çınarsuyu Kamping ve Mesire Alanı), Ünye Kalesi, Tarihi Ünye Hamamı, Tozkoparan Mağarası, Cumhuriyet Meydanındaki Çınar Ağacı ve Surlar, Kadılar Yokuşu, Yaz Konağı Mağarası
  • Meşhur yemekleri: Ünye Pidesi, Kara Lahana Çorbası, Nemüslü Börek, Kaldirik Kavurması, Melevcen Kavurması, (Diken ucu) Turşu Kavurması Sütlücen Perzi (Pazı) Kavurması, Mendek Pirinçlisi Isırgan Çorbası, Çekintili Pancar (kara lahana) Sarması, Fırın Fasülyesi
  • Mahalleleri: Ağıdere Mahallesi Ataköy Mahallesi Atatürk Mahallesi Aydıntepe Mahallesi Başköy Mahallesi Bayramca Mahallesi Beylerce Mahallesi Burunucu Mahallesi Cevizdere Mahallesi Çakmak Mahallesi Çamurlu Mahallesi Çatak Mahallesi Çatalpınar Mahallesi Çataltepe Mahallesi Çınarcık Mahallesi Çınarlık Mahallesi Çiğdem Mahallesi Denizbükü Mahallesi Dereköy Mahallesi Dizdar Mahallesi Döşemedibi Mahallesi Düzköy Mahallesi Düzsaylan Mahallesi Elmalık Mahallesi Erenyurt Mahallesi Esenkale Mahallesi Eskikızılcakese Mahallesi Fatih Mahallesi Fevzi Çakmak Mahallesi Göbü Mahallesi Gölcüğez Mahallesi Gölevi Mahallesi Günpınarı Mahallesi Gürecülü Mahallesi Güzelkale Mahallesi Güzelyalı Mahallesi Hamidiye Mahallesi Hanyanı Mahallesi Hızabaşıgünlük Mahallesi Hızarbaşıkumarlı Mahallesi İnkur Mahallesi İpekyolu Mahallesi Kadılar Mahallesi Kale Mahallesi Kaledere Mahallesi Kaledibi Mahallesi Karşıyaka Mahallesi Keş Mahallesi Killik Mahallesi Kocuklu Mahallesi Kuşçulu Mahallesi Kuşdoğan Mahallesi Liseler Mahallesi Nadırlı Mahallesi Nurettin Mahallesi Nuriye Mahallesi Orta Yılmazlar Mahallesi Ortaköy Mahallesi Pelitliyatak Mahallesi Pınarbaşı Mahallesi Sahilköy Mahallesi Saraçlı Mahallesi Saraycık Mahallesi Sarıhalil Mahallesi Saylan Mahallesi Sofutepesi Mahallesi Şenyurt Mahallesi Taflancık Mahallesi Taşça Mahallesi Tekkiraz Mahallesi Tepeköy Mahallesi Uğurlu Mahallesi Üçpınar Mahallesi Yavı Mahallesi Yaycı Mahallesi Yaylalı Mahallesi Yazkonağı Mahallesi Yenikent Mahallesi Yenikızılcakese Mahallesi Yeniköy Mahallesi Yeşilada Mahallesi Yeşilkent Mahallesi Yiğitler Mahallesi Yunus Emre Mahallesi Yüceler Mahallesi
Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 24 2426

ANKARA’DAKİ ORDULU SAYISI

Orduluların (Ordu nüfusuna kayıtlı olanların) çeşitli nedenlerle ikamet etmek için Ordu dışında en çok tercih ettiği ikinci şehir Ankara’dır. Kayıtlarda Ankara’da ve Ankara İlçeleri içerisinde yaşayan 65 bin 320 Ordulu bulunmaktadır.

FINDIK ÜRETİMİNDE DÜNYA DEVİ: ORDU

Dünya fındık üretiminin yüzde 25'ini Ordu yapıyor. Ordu Türkiye fındık üretiminin yüzde 35'ini karşılarken, dünya üretiminden ise yüzde 25 pay alıyor. Ordu her sene diğer illerden fazla fındık üretimine ev sahipliği yapıyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ederken yeni ve daha verimli olan kivi üretimi ile ön plana çıkıyor. Ordu'da fındığın yanına alternatif olarak üretilen ve 22 yıldır il ekonomisine katkı sunan kivi yetiştiriciliği yaygınlaşıyor. 2021 yılında 8 bin ton ürün alınan Ordu'da 2022 sezonunda 10 bin ton ürün alınması üretimin sürekli artarak geliştiğinin bir göstergesi. Kentte mazisi yaklaşık 30 yıl öncesine dayanan kivi, 22 yıldır üretilerek kent ekonomisine katkı sunuyor.

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 25 2526

ORDU’NUN ÜNLÜ İSİMLERİ

Sinema ve tiyatro oyuncusu olarak Ordu’nun unutulmaz isimlerinden biridir.

Hababam Sınıfı filmleriyle akıllara kazınan ünlü sanatçı Halit Akçatepe, 1 Ocak 1938'de Ordu Ünye'de doğdu. Refik Halit Karay Mektebi'nden sonra Konservatuar eğitimi almaya başladı.

İlk filmini 1943'te 5 yaşındayken çekti. Daha sonra İlkokul sıralarında ders görmeye başladı. Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun oldu. 1956'da Rasattepe'de 5 yıl askerlik görevini yaptı.

1960'da Ah Nerede Vah Nerede filmiyle şöhreti yakaladı. 1963'te Yasak, Gündoğarken, Semaya baktım Seni Gördüm filmlerini çekti. 1975'de Hababam Sınıfı adlı filmiyle Türk sinemasına adını yazdırmıştır. Sonra bu filmlerin devamı olarak Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı 1975, Hababam Sınıfı Dokuz doğruyor, Hababam Sınıfı Tatilde gibi filmlerde oynamış, bu filmleri yabancı dile çevirmiştir. Aradan yıllar Sonra Kaygısızlar dizisiyle yine gündeme gelmiş, sonra Hababam Sınıfı Merhaba, Hababam Üç Buçuk adlı filmlerde rol almıştır.

Ordulu ünlülerden sinema, tiyatro ve diğer sanat dallarına hizmet etmiş kişilerden bazıları; Özdemir Erdoğan, Erdal Beşikçioğlu, Tuğrul Şan, Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu Ahmet Yenilmez.
Ayrıca Ordulu diğer ünlüler işe şöyle; Ali Poyrazoğlu, Ayton Sert Bahtiyar Engin, Belma Baş, Erdem Baş, Gülseren Südor, Gürbüz Doğan, Ekşioğlu, İrfan Özata, Kâmil Sönmez, Görkem Karabudak, Mehmet Âkif Alakurt, Münir Akça, Oğuzhan Tercan, Onay Akbaş, Önder Aydın, Soner Arıca, Ümit Tokcan, Yurdal Tokcan, Nil Karaibrahimgil, Şükriye Tutkun, Gülşen, Sami Aksu, Mehmet Gümüş, Mehmet Ali Alakurt, Mustafa Altıoklar, Levent Kırca, Kadir İnanır.

Ordu ilçeleri, mahalleleri, kuruluş tarihi, nüfusu, meşhur yemekleri nedir? Ordulu ünlü isimler kimler? 26 2626

MEHMET İLE HACER’İN ÖLÜMSÜZ AŞKI; ORDU’NUN DERELERİ

Yıllar yıllar önce Ordu’nun uzak köylerinden birinde iki genç yaşarmış. Maddi durumu iyi olan Mehmet, maddi durumu onun kadar iyi olmayan genç kıza yani Hacer’e aşık olmuş. Genç kız o kadar güzelmiş ki, Mehmet’in aklını başından almış. Bu arada Mehmet de çok yakışıklıymış. Genç kızları mezara dek peşinden sürüklermiş. Mehmet’le, güzelliği ile çevresini kırıp geçiren Hacer ‘in aşkı geçmişte yaşanan büyük aşklara benzermiş.

Haftanın belli günlerinde zerdali ağacının dibinde buluşurlarmış. Göz göze, diz dize akıp giden saatlerin farkına bile varmazlarmış. Fakat bu güzel beraberliği kıskananlar çokmuş. Köyün haset dolu diğer kızları çevirdikleri türlü entrikalarla bu tatlı beraberliği yıkıp atmışlar. Genç kızın aleyhine inanılmaz dedikodular üretmişler ve nihayet Mehmet’in sevdiğini ve de köyünü terk etmesine neden olmuşlar. Böyle derin bir üzüntüyle gurbete çıkan Mehmet, geride gözleri yaşlı bir kız, dertli, yerinden kalkamayan yatalak bir ana bırakmıştır. Büyük bir acı içinde yüreği yanık kalan Hacer kız, her gün evinin yakınında akan dere kenarına gidermiş. Yıkadığı kar gibi beyaz çamaşırları çitlere asarken dudaklarından eksik etmediği bir türküyle bütün köyü inletip dururmuş. Ne yazık ki, Hacer kızın bu feryadını, ne Mehmet duyarmış ne de araya giren iyi niyetli komşular bu işe bir çare bulurmuş. Tüm komşuların gidip geldiği ev yas evine dönmüş. O günden sonra aylar böyle gelip geçmiş. Ne Mehmet dönmüş ne de Hacer gitmiş sevdiğinin yanına; ama Hacer’in yüreği yanık, hep dertli dertli söylermiş bu türküyü.

Oy Mehmet’im Mehmet’im,
Sana küstüm demedim.
Beni sana geçmişler,
Vallahi ben demedim.

Hacer’in bu sözlerinde gerçeğin ta kendisi varmış. Ne çare ki, içli kız, dertli kız, türküsüne vurduğu gamını derdini sevdiğine ulaştıramamış. Araya girenler de işin üstesinden gelememiş. Böylece yıllar geçmiş aradan. Mehmet gurbette kalmış, Hacer kız da dere kenarında... Hem ağlamış hem söylemiş Ordu’nun Dereleri türküsünü ölünceye dek. O günden bu güne kadar bu türkü, dilden dile gönülden dönüle, günümüze kadar gelebilmiştir.

Ordu ilçeleri, nüfuslarını, ünlü isimlerini böylelikle derlemiş olduk, daha fazla haber ve bilgi için Ankara haberleri denilince ilk akla gelen gazete olan www.gazeteilksayfa.com adresimizi takip edin.

Enes Boyacı / www.gazeteilksayfa.com

Gazete İlk Sayfa © 2012
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Kişisel Verilerin Korunması
  • Ankara Haberleri
  • Keçiören Haberleri
  • Altındağ Haberleri
  • Sincan Haberleri
  • Mamak Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Gazete İlk Sayfa
Haberler
  • Resmi İlanlar
  • Manşetler
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
  • Eğitim Haberleri
  • Dünya
  • Sağlık
  • Polis - Adliye
  • Yaşam
  • Kim Kimdir?
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Seçim
  • Medya
  • Haber Editörü
  • Kamu Personel Alımı
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin