Şifa DEPOSU

Şifa DEPOSU

Amerika’daki araştırmalar neticesinde Anadolu’da yayla muzu olarak bilinen “ışgın” isimli bitkinin kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı. Bu şifalı ot tezgâhlarda daha fazla görünür oldu.

Bilimsel olarak Ravent adı ile bilinen bitki ülkemizde ışgın, ışgın, uçgun ve yayla muzu şeklinde adlandırılıyor. Kızılay’da Işgın bitkisini satan Hasan Kaya, “Yeşil erik, kivi, limon karışımı gibi bir tadı var. Muz gibi kabuğu soyularak yeniyor. Ben bunları Malatya Hekimhan’dan getirdim. Karlı dağlarda yetişir. Van, Tunceli, Erzurum, Elazığ, Ağrı, Bingöl, Bitlis gibi doğunun dağlık bölgelerinde oluyor. Işgın her yerde çıkmıyor.

Munzur Dağları gibi temiz yerlerde çıkar. Tamamen organik ve el değmemiş bir bitkidir. Kar erirken çıkar. Yılda bir kez, bahar aylarında ve yüksek rakımlarda yetişir. 20 gün sonra kaybolur ve bir sonraki seneye kadar çıkmaz” dedi. 
Malatya Hekimhan’dan getirdiği Anadolu muzu olarak bilinen Işgın bitkisini Başkentlilere öğreten Hasan Kaya, “Işgın bitkisi batı ülkelerinde incelenmiş ve ilaç yapımında kullanıyorlar.

Şeker, tansiyon, romatizma, mide ve kanser rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Kanser başlangıcını önlediği söyleniyor. Ülkemizde özellikle şeker hastalarından yoğun talep görüyor. Destesini 5 TL’den satıyorum” şeklinde konuştu. 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Bilimsel olarak Ravent adı ile bilinen yurdumuzun Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Beyhan beldemizde yetişen Işgın (Rıbes) Karabuğdaygiller familyasındandır. Serin ve dağlık yerleri seven çok yıllık otsu bitkilerdir.
Hazımsızlık ve mide yanmaları dahil pek çok rahatsızlığa iyi geldiği yöre halkı tarafından bizzat denenmiş ve ispatlanmış olan Işgın(Rıbes) şeker hastaları tarafından da özellikle aranır. Yeni çıkmış genç sürgünleri yenildiği gibi toprak altında kalan kök kısmı da, çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır ve kaynatılarak süzüldükten sonra çay olarak içilir.

Sabahları aç karnına içilen Işgın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağladığı yöre halkınca denenerek ispatlanmıştır. Ayrıca iştah açar, vücudu kuvvetlendirir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Sarılık ve çocuk havalesi durumlarında da kullanılır. Işgın veya diğer adıyla Rıbes zengin vitamin ve mineral deposudur. Şimdiye kadar hiç bir yan etkisi görülmemiş bir bitkidir.  Tıbbi olarak yaprak ve köklerinden faydalanılır. Diğer bir ilginç özelliği ise yüksek miktarlarda müshil özelliği varken, düşük dozlarda ishal kesici tesiri olmasıdır. Az miktarda alındığında peklik verici ve sindirimi kolaylaştırıcı etki yapar. Çok alınırsa bu kez müshil etkisi gösterir. Böylece bağırsaklar iyice temizlenmiş olur. Ayrıca bitkinin bedeni güçlendirici (tonik) etkisi vardır. Kurutulduktan sonra yoğurtla karıştırılıp yüze sürülürse sivilce ve lekeleri temizler.

KANSERE ÇARE OLACAK

Işgın bitkisi ile kanser hastalarına umut olma yönünde çalışmalar sürüyor. Yapılan araştırmalar olumlu sonuçlar veriyor ve ışgın otunun bir diğer adıyla yayla muzunun kanser hücrelerini yok ettiği öne sürülüyor.
ABD'nin Atlanta Üniversitesi'nde iki aşama hâlinde yapılan deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi. Işgında bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edildi. Sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü.

Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi. Araştırmadan çıkan bu bulgu yeni bir kanser ilacının da habercisi olabilir. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Işgın hakkında bulunan keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde "Işgın hayatınızı kurtarabilir" başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.