Sınav kaygısıyla baş etmenin 4 yöntemi

Sınav kaygısıyla baş etmenin 4 yöntemi

Küçük yaştan itibaren karşılaştığımız sınavlar değişik kaygıları da beraberinde getirebiliyor ve hatta kişilerde bu rahatsızlık derecesinde kendini gösterebiliyor. Sınav kaygısıyla baş etmek mümkün mü? İşte size sınav kaygısıyla baş etmenin 4 yöntemi:

Günümüzde özellikle öğrencilerin küçük yaştan itibaren sürekli karşılarına çıkan sınavlar değişik kaygıları da beraberinde getirebiliyor ve hatta kişilerde bu rahatsızlık derecesinde kendini gösterebiliyor. Sınav kaygısıyla baş etmek mümkün mü? İşte size sınav kaygısıyla baş etmenin 4 yöntemi:

Sınav kaygınız mı var? Bunu yenmeyi denemeli, bu kaygıyla baş etmeye çalışmalısınız. Aksi halde duyulan rahatsızlık ve huzursuzluk artabilir. Peki sınav kaygısıyla baş etmek mümkün mü? Bu yazımızda sizlere sınav kaygısıyla baş etmenin 4 ana yönteminden bahsedeceğiz...

Kaygının işlevselliğini yitirdiği durumlarda birey rahatsızlık ve huzursuzluk hissedebilir ve kaçmak için çeşitli yollar arayabilir. Önemli olan bu baş etme yöntemlerinin doğruluğudur. Birkaç baş etme yönteminden bahsedecek olursak;

DÜZENLİ EGZERSİZ

1- Düzenli egzersiz yapmak kaygı ile baş etmenin bilinen en kolay yoludur. Fiziksel bir aktivitede bulunmak hem zihni hem bedeni oyalar. Bu egzersizler düzenli yapıldığında ise kişide gevşeme, kaygısızlık ve rahatlamışlık hissi olacaktır. Bu sebeple haftanın çoğu gününde fiziksel olarak aktif olmanız için bir rutin geliştirin. Egzersiz güçlü bir stres azaltıcıdır. Ruh halinizi iyileştirebilir ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

NEDİR KAYGILARINIZ, KARAR VERİN

2- Kaygılarınız hakkında karar verin. Yaşamınızdaki her olay her davranış sizin elinizde değildir.. Sadece kendi davranışlarımız üzeriine tamamen söz sahibisiniz. Bu sebeple ilk önce kaygıya sebep olan o şeyi değiştirip değiştiremeyeceğinizi bu durumun değişmesinin elinizde olup olmadığına karar vermelisiniz. Kaygılarınız hakkındaki tutumunuzu değiştirerek korkularınızı değiştirin. Örneğin, işinizi kaybetmekten korkmayı bırakın ve bunun yerine bir işiniz olduğu için ne kadar minnettar olduğunuza odaklanın. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya kararlı bir şekilde işe gelin. Sevdiğiniz kişinin güvenliğinden korkmak yerine, onlarla zaman geçirin veya onları takdir ettiğinizi ifade edin. Biraz pratik yaparak, daha olumlu bir bakış açısı edinmeyi öğrenebilirsiniz..

BAŞKA BİR UĞRAŞ BULUN

3. Kendinizi meşgul edecek başka bir iş bulun. Bir konunun sizin kaygı düzeyini arttırdığını fark ettiğinizde bu düşünceyi başka bir düşünceyle bastırın. Örneğin: yarın sizin çok önemli bir sınav var ve bu yüzden yoğun bir kaygı duyuyorsunuz. Yarın ki sınavda ne yapacağınızı düşünmek yerine notlarınızı bir kez daha gözden geçirmek size daha iyi hissettirecektir. Ufak da olsa sizi endişelendiren bir şey yapmayı deneyin. Örneğin topluluk önünde konuşmak sizi endişelendiriyorsa, arkadaşlarınız veya aileniz için küçük bir sunum hazırlayın.. Bu gibi küçük adımlarla elde edilen başarı, daha büyük cesaret adımları için endişeli duygularınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Kaygı tetikleyicilerinden kaçınmak kısa vadede kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Sakin veya endişeli hissettiğiniz zamanların bir günlüğünü tutun. Endişenizi azaltmak için neyin işe yaradığını ve neyin daha da kötüleştirdiğini belirlemeye çalışın. Bu, kaygınızı yönetmenize yardımcı olabilir.

YAVAŞ NEFES ALIN

4- Nefes egzersizlerini uygulamak kaygıyı belli bir noktada düzenleyecektir. Endişeli hissettiğinizde, birkaç yavaş nefes alın. Yavaşça nefes alın. Tüm yol boyunca nefes verdiğinizden emin olun. İçeri ve dışarı dört veya beş nefesi saymak için parmaklarınızı kullanabilirsiniz. Yavaş nefes almak stres hormonlarının salınımını yavaşlatabilir. Bedeninizin ve zihninizin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Dikkatinizi nefesinize yönlendirdikçe, endişeli düşünce ve duygulara daha az dikkat edebilirsiniz. Bu şekilde nefes almak, kendinizi daha az endişeli hissetmenize yardımcı olabilir.

Gazete İlksayfa / Psikolog Rabia Coşkun


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.