Sivil havacılıkta filoyu genişletme devri bitti: Yeni trend uçakları kiralamak

Sivil havacılıkta filoyu genişletme devri bitti: Yeni trend uçakları kiralamak

Havacılık sektöründe son 10 yılda büyük bir kiralama furyası baş gösterdi. Büyük havacılık şirketleri mevcut filolarını genişletmek yerine kiralama yöntemini uygun buluyor. Şirketler bu yöntem ile finansal yükü ve riski azaltıyor.

Havacılık sektöründeki uzmanlara göre kiralık uçakların kullanımında büyük bir artış yaşanıyor. Bu eğilimin sebebi olarak şirketlerinin esnekliklerini artırarak pazar taleplerine daha hızlı yanıt vermeleri gösteriliyor.

Ayrıca filo genişletme veya modernleştirme süreçlerinde kiralama yöntemi, finansal yükü azaltarak şirketlerin likidite yönetimini güçlendiriyor.

1.jpg

THY DE KİRALIYOR

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre, Türk Hava Yolları tanınmış uçak kiralama şirketi AerCap'ten 25 dar gövde ve 3 geniş gövde olmak üzere toplamda 28 adet uçağı 144 ay süreyle kiralayacak.

Bu karar THY'nin filosunu genişleterek uluslararası pazardaki etkinliğini artırma isteği olarak yorumlanıyor.

Geniş gövdeli uçaklar özellikle uzun menzilli uçuşlarda daha fazla yolcu kapasitesi ve kargo taşıma avantajı sağladığı için sıkça tercih ediliyor.

Ayrıca şirketin mevcut filosunda bulunan 6 adet A330-200 tipi uçağın kira sürelerinin uzatılması, operasyonel sürekliliği sağlamak adına alınan bir başka önemli karar olarak öne çıkıyor.

3.jpg

DEVİR DEĞİŞTİ

Özbekistan ve Türkiye arasındaki özel seferlerin (charter) ülke sorumlusu olarak görev yapan Babur Alimov, gazeteilksayfa.com’a açıklamalarda bulundu.

Alimov, havacılık sektöründe kiralama yönteminin revaçta olduğunu kaydederek, “Tüm uçaklarımızı kiralama yöntemi ile kullanıyoruz. Kiralama işi riskleri ortadan kaldırıyor. Yıllar geçtikçe pek çok şirket satın alma yönteminden vazgeçmeye başladı” dedi.

2.jpg

GELEN TURİST SAYISI ARTTI

Özbekistan Devleti’nin milli tur operatörü olduklarını söyleyen Alimov şöyle devam etti:
“Taşkent’ten Antalya’ya, Dalaman’a, Bodrum’a ve Alanya Gazipaşa’ya uçuşlar devam ediyor. 2019 yılından bugüne kadar sadece Antalya’ya 200 bin yolcu taşıdık. Türkiye’de uçuş gerçekleştirdiğimiz yerleri artırmaya çalışıyoruz. İki kardeş ülkenin ticari ve turistik bağlılığı önemli.

4.jpg

Özbekistan’dan buraya talep fazla, aynı istek Türkiye’deki vatandaşlarda yok. Hazırladığımız turlar ile insanları teşvik etmeye çalışıyoruz. Önceden yalnızca üst sınıf Özbek vatandaşlar Türkiye’ye geliyordu. Bizim amacımız buradaki turizmi orta sınıflar için de uygun hale getirmek. Şimdi eski hegemonya kırıldı. Orta gelirli vatandaşlar da Türkiye’ye geliyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.