Son dakika: Dünyanın en eski ekmeği Konya’da bulundu!

Son dakika: Dünyanın en eski ekmeği Konya’da bulundu!

Dünya tarihinde önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyan Çatalhöyük'ten heyecan verici bir keşif daha geldi. Yapılan analizler sonucunda yaklaşık 8 bin 600 yıl öncesine ait olduğu tespit edilen bir ekmek kalıntısı bulundu.

Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Neolitik dönemde kurulmuş olan Çatalhöyük'te gerçekleştirilen kazılarda, insanlık tarihine ışık tutan bir buluntu gün yüzüne çıktı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan analizler sonucunda, yaklaşık 8 bin 600 yıl öncesine ait olduğu tespit edilen bir ekmek kalıntısı bulundu.

Arkeobotanik alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından incelenen organik kalıntılar, Çatalhöyük'teki bir fırın yapısında bulundu. Buluntu dünyanın en eski ekmeği olarak kayıtlara geçti.

1-006.jpg

KEŞFİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Çatalhöyük'teki kazı heyetinin başkanı ve Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, keşfin önemine vurgu yaparak Türk arkeolojisinin yetkinliğine dikkat çekti. Türkcan'a göre buluntu sadece insanlık tarihine ışık tutmakla kalmadı, aynı zamanda Türk arkeolojisinin uluslararası alandaki konumunu da güçlendirdi.

Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Salih Kavak ise buluntunun tahıl kalıntılarıyla birlikte incelenmesinin, ekmek olduğu hipotezini güçlendirdiğini belirtti. Yapılan kimyasal ve fiziksel analizlerin sonuçları buluntunun gerçekten de ekmek olduğunu ortaya koydu.

Kaynak:Haber Merkezi / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.