Sucuk tüketenler dikkat! Bu sucukların içerisinde 1 gram dahi et yok!

Sucuk tüketenler dikkat! Bu sucukların içerisinde 1 gram dahi et yok!

Türkiye'de Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yapılan açıklamalarda et yerine ot yiyoruz ifadelerini vurgulayan Bahadır Orhan; sucuğa daha farklı maddeler konulabildiğini belirterek, "Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti" ifadeleriyle altını çizdi.

İstanbul'da toplamda 39 ilçede yer alan satış bölgelerinde ki sucuklar toplanırken laboratuvarda incelemeler yapıldı. Gerçekleşen bu inceleme sonrasında ise denetçiler; hayvansal hücre kullanmadan sadece otlarla üretilen hileli sucukların tespit edildiğine dair karar verildi.

GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, “Ramazan ayı geldi, insanlar daha güçlü ve daha kaliteli gıdaya sahip olmak istiyor. En iyi hayvansal ürünlerle açlığı bastırabilirsiniz. Vatandaşlarımızı bu noktada uyarmak gerekiyor. Özellikle Türk halkının sevdiği sucuk hileye çok açık bir gıda maddesidir. Tüketicilerimize ve halkımıza uyarımız şöyle: “Üzerlerindeki etiketler çok iyi okunmalılar. Kendi doğrulamalarını yapmak zorundadırlar. Son kullanma tarihi kontrol edilmeli. Bu durumda, içindekileri yazdığından emin olun. Etiketin tebliğine göre yazılmalıdır. Hele fiyat ucuz ise incelerken dikkatli olmaları gerekiyor.”

sucukta-akilalmaz-hile-vatandaslara-et-yerine-ot-15728517-3560-amp.jpg

ÇİMDEN SUCUK YAPILMIŞTIR

Orhan, açıklamasına devam ederek, “Kullanılan hayvansal ürünler pahalı olduğu için bu hayvansal ürünlere karşı özellikle bitkisel proteinler tercih ediliyor. Diğer endüstriyel tuzlar tarafından maskelenebilirler ve buna birçok olay eklenebilir. Etiketin tebliğine göre yazsın, vatandaş bu yüzden etiketleri çok iyi okumalı. Denetçi olarak çalışmalı. Dolandırıcılar komplike üretimlerde çok daha ileri seviyedeler. Onları yakalamak çok daha zor. Yakalamak mümkün değil. Bu hileler basit bir laboratuvarda çünkü çok daha profesyonelce yapılıyorlar. Yapılan çalışmalarda hayvansal gıdalardan elde edilen ürünlerin, hayvansal gıda olarak tamamen hiçbir hayvan hücresi içermeden, yaşananlara şahit olduk” dedi. Soya unu, tuz ve tatlandırıcıdan yapılan sucuğa etli bir tat verildiğini iddia eden Orhan, “Bu anlamda çok ileri teknolojiler var. Soya unu içerisine tuz ile tatlandırıcı eklediğinizde et yediğinizi zannedersiniz. Onu yakalamak çok zor. Ciddi laboratuvar ve kimyasal uzmanlık gerekiyor. Türkiye'de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Protein oranlarına bakarsanız yüzde 22 protein ama bunun olup olmadığı çok önemli. Protein bitkisel mi yoksa hayvansal mı. Burada şunu söylemek istiyorum. Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hileler gördük" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.