Suriye sınırında 51 parça tarihi eser bulundu

Suriye sınırında 51 parça tarihi eser bulundu

Suriye’den Türkiye’ye giriş yapmak isteyen araç içerisinde, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin kontrolü sonrasında 51 parça tarihi eser bulundu.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından, Türkiye'ye giriş yapmak üzere Cilvegözü Gümrük Kapısı'na gelen araç içerisinde, Mezopotamya uygarlığına ait olduğu değerlendirilen 51 parça tarihi eser yakalandı.

Bakanlık konu ile ilgili yazılı açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, aracın direksiyonu ile ön cam arasındaki bölgede üzeri kumaşla örtülü alanda kontrol yapıldı. Kontrol sonrasında, örtünün altında gizlenmiş çeşitli insan ve hayvan figürleri olduğu bulundu. Söz konusu figürler Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince tarihi eser olabileceği şüphesiyle incelenmek üzere Hatay Müze Müdürlüğü'ne götürüldü. Uzman arkeologlar tarafından gerçekleştirilen analizlerin ardından Anadolu'da rastlanmadığı saptanan 51 adet figürün Mezopotamya kökenli olduğu, fildişi ve hayvan kemikleri kullanılarak yapıldığı, mobilya veya benzeri bir kullanım eşyasını süslemek için üretilmiş orijinal kültür varlıkları olduğu tespit edildi. Milattan önce 2750- 2250 yılları arası dönemin ürünü olduğu düşünülen kemik figürlerin Ur kral mezarlarında bulunan ve bugün British Müzesi, Bağdat Müzesi, Louvre Müzesi, Şikago Üniversitesi Müzesi, Suriye Deyr-ez-Zor Müzesi gibi müzelerde sergilenen figürlerle benzerlik gösterdiği aktarıldı. Arkeologlar tarafından orijinallik tespiti yapılan tarihi eserler koruma altına alındı. Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.