Suriye’de Beşşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı

Suriye’de Beşşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı

Suriye’de 2011 yılında Dera’da yaşanan olaylarla ilgili olarak devrik lider Beşşar Esad hakkında "kasten öldürme", "işkence" ve "özgürlükten yoksun bırakma" suçlamalarıyla gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşın fitilini ateşleyen Dera olaylarıyla bağlantılı olarak, Suriye rejiminin lideri Beşşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Kararda, Esad’a yöneltilen suçlamalar arasında “kasten öldürme”, “ölümle sonuçlanan işkence” ve “özgürlükten yoksun bırakma” yer aldı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Şam’daki Yedinci Soruşturma Hakimi Tevfik el-Ali, Beşşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı verildiğini duyurdu. Karar, 2011 yılında ülkenin güneyindeki Dera kentinde meydana gelen ve iç savaşın başlangıcı olarak görülen olaylarla doğrudan bağlantılı.

KASTEN ADAM ÖLDÜRME SUÇU

Hakim el-Ali, Esad’a yöneltilen suçlamalar arasında "kasten adam öldürme", "ölümle sonuçlanan işkence" ve "kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma" gibi ağır insan hakları ihlallerinin bulunduğunu belirtti. Mahkeme, kararın uygulanabilirliğini artırmak adına Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarılması sürecinin başlatılacağını da duyurdu.

Kararın, Dera'da 23 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden sivillerin ailelerinin açtığı dava sonucunda alındığı ifade edildi. Dava dosyasının yıllar süren süreç sonrası mahkeme önüne geldiği ve detaylı inceleme sonucu bu kararın verildiği aktarıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Öne Çıkanlar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.