Tam bir şifa deposu: Kırşehir pekmezinin bu yılki fiyatı belli oldu

Tam bir şifa deposu: Kırşehir pekmezinin bu yılki fiyatı belli oldu

Kırşehir’in Kaman ilçesinde uzun yıllardır pekmez üreticiliği yapan Sultan Yiğit, pekmez yapımı ile ilgili, “En önemli kısım kaynatmadır” dedi. Ayrıca Yiğit, bu yılki pekmez fiyatlarını da açıkladı.

Tam bir şifa kaynağı olan pekmezin sofralarımıza geliş yolculuğu aslında göründüğü kadar kolay değil. Pekmez’in özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı, vitamin eksikliği, kansızlık gibi birçok sağlık sorununa çözüm olduğu biliniyor.

Kırşehir, geleneksel yöntemlerle en çok pekmez üretilen şehirlerimizin başında geliyor. Kırşehir’in Kaman ilçesinde üzüm pekmezi üreticiliği yapan Sultan Yiğit, bahçelerden üzüm olarak toplanıp sofralarımıza gelen pekmezin yolculuğunu anlattı. Pekmez yapımını anlatan ve bu seneki pekmez fiyatları ile bilgi veren Yiğit, bu işin görünenden daha zahmetli olduğunu belirtti.

haber-ic1.jpg

ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU

Uzun yıllardır pekmez üreticiliği yapan Sultan Yiğit, pekmez yapım aşaması ile ilgili, “Üzümleri önce toplayıp sonra kesiyoruz. Fıçı ve kovalara dolduruyoruz. Şırahane, üzüm ezmek için kullanılan havuz gibi bir yerdir. Üzümleri şırahaneye koyuyoruz. Bu üzümlerin üzerine eklemek için özel bir toprak vardır. Bu toprak beyaz renklidir ve pekmez toprağı olarak geçer. Bu toprak tarladan ve dağdan çıkıyor. O toprağı kararınca üzümlerin üzerine ekleriz. Sonra üzüm ezmek için özel çizmeler vardır. Erkekler bu çizmeleri giyer ve üzümleri çiğner. Bizler de alttan süzeriz” dedi.

manset.jpg

“EN ÖNEMLİ KISMI KAYNATMADIR”

Pekmez yapımındaki en önemli detayın kaynatma kısmı olduğunu vurgulayan Yiğit, “Pekmezlerin en önemli kısmı kaynatmadır. Bizim pekmezler için bağ leğenlerimiz vardır. Onlara koyup kaynatırız. Üzümler 1 saat kadar kaynar. 1 saat kaynatınca 4 parmak eksilir. Daha sonra soğumaya bırakırız. Bu sırada toprak tabana çöker. Sonra toprağı hiç kımıldatmadan tekrar süzeriz. Başka kazanlara koyarız. Bu sırada beklerken tekrar kum dibe çöker. Süzdüğümüz kısmı yeniden kaynatırız. Köpürme zamanı gelince karıştırmaya başlarız. Sonra asıl pekmez kaplarına bir daha süzeriz. Dinlenmeye bırakırız. Bu şekilde pekmez satışa hazır hale gelir” ifadelerini kullandı.

haber-ic.jpg​​​​​​​

GÜNCEL PEKMEZ FİYATLARI

Bu sene üretilen pekmezin fiyatları hakkında bilgi veren Sultan Yiğit, “Pekmezin kilosu bu sene 150 TL. Geçen sene 80-100 liradan satışını yapıyorduk. Başka şehirlere de satış yapıyoruz. Damadımın Ankara’da dükkanı var. Ankara’da pekmez satışlarımızı gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yaptı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.