Tarihi Ankara Garı 86 yaşına bastı

Tarihi Ankara Garı 86 yaşına bastı

86 yıl önce bugün, 30 Ekim 1937’de açılan Tarihi Ankara Garı, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarının ardından sapasağlam ayakta duruyor. Mimarisi Şekip Akalın’a ait olan gar binası tüm ihtişamıyla görenleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Tüm yurtta yüzüncü yıl kutlamaları devam ederken, Cumhuriyet’in simge yapılarından Tarihi Ankara Garı da 86 yaşına bastı. Ankara demiryolunun ana arteli olan Tarihi Gar, Ankara’nın başkent ilan edilmesinin ardından, ulaşım hatlarındaki eksikliği kapatmak için tasarlanmıştı.

basliksiz-2.jpg

KISA TARİHÇE

Ankara Tren Garı ilk olarak Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie / Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi tarafından inşa edilerek 31 Aralık 1892'de hizmete girmiştir.

CFOA Şirketi 1924'te Chemins de fer d'Anatolie Baghdad / Anadolu-Bağdat Demiryolları (CFAB) Şirketi tarafından idare edilmeye başlanmış, 1927'de ise CFAB devletleştirilmiş ve şirketin işlettiği hatlar Devlet Demiryolları ve Limanları İdaresi'nin denetimine girmiştir.

1929 yılında Devlet Demiryolları ve Limanları İdaresi işletmeciliği, o zamanlar adı Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü olan TCDD'ye bırakmıştır.

basliksiz-3.jpg

YENİ GAR AÇILIYOR

Ankara'nın başkent ilan edilmesiyle birlikte orijinal gar binası giderek yetersiz hale gelmiş, bu nedenle TCDD tarafından inşa edilen yeni gar binası 86 yıl önce bugün, 30 Ekim 1937'de hizmete girmiştir.

İstasyon 1972 yılında elektrifikasyon altyapısı ile yenilenmiş ve 1972 - 2016 yılları arasında Sincan - Kayaş Banliyö trenine hizmet vermiştir.

Ancak Başkentray projesinin inşası sırasında 11 Temmuz 2016'da banliyö kısmı kapatılmış ve yeniden inşa edilerek 12 Nisan 2018'de tekrar hizmete girmiştir.

basliksiz-5.jpg

TARİHİ ÖNEMİNİ KORUYOR

Ankara Tren Garı günümüzde TCDD 2. Bölge Müdürlüğü'ne ev sahipliği yapmakta olup, İstanbul-Haydarpaşa - Ankara demiryolunun bitiş ve Ankara - Kars demiryolunun başlangıç noktasıdır.

Cumhuriyeti simgelemesi ve tarihi önemi nedeniyle Ankara Tren Garı, Başkentli vatandaşlar için büyük önem taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.