Tarihi Ulus Hali’nin yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı

Tarihi Ulus Hali’nin yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı

Tarihi Ulus Hali’nin son durumu ile alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulunan HALDER Başkan Yardımcısı Faruk Yardımcı, “Hal’in içerisinde tadilat yapılması gereken epey bir yer vardı. Çalışmalar oldukça iyi gidiyor, 15 gün içerisinde bitecek” dedi.

Ankaralıların gözde alışveriş noktalarından biri olan Tarihi Ulus Sebze Meyve Hali’nde iş sağlığı ve güvenliğini korumak açısından 16 Ekim tarihinde başlayan yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

basliksiz-1-004.jpg

Yenileme çalışmaları, ABB Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Ulus Sebze ve Meyve Hali’nde yapılan çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ulus Tarihi Yardımlaşma Hal Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Yardımcı, “Hal’in içerisinde tadilat yapılması gereken epey bir yer verdi. Düzenlemeler oldukça iyi gidiyor. Çok güzel bir şey olacak. Çalışmalar 10 ile 15 gün içerisinde bitecek” dedi.

ara2-003.jpg

“DÜZENLEMELER OLDUKÇA İYİ GİDİYOR”

Tarihi Ulus Sebze Meyve Hali’nde, çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini söyleyerek 15 güne kadar açılacağını dile getiren Ulus Tarihi Yardımlaşma Hal Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Yardımcı, “Yaklaşık bir buçuk ay önce Tarihi Ulus Sebze Meyve Hali’nde iş sağlığı ve güvenliğini korumak açısından yenileme çalışmaları başlamıştı. Çalışmalar 10 ile 15 gün içerisinde bitecek ve hale taşınacağız. 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde tadilatın sonuna gelecekler. Hal’in içerisinde tadilat yapılması gereken epey bir yer vardı. Hal esnafı önce tek tarafı kapatalım tek tarafı çalıştıralım dedi. Fakat müteahhit bu şekilde olamayacağını belirtti. Çift taraflı kapatıldı, şuan çalışmalar hızlı bir şekilde ilerliyor. Belediye başkanı çalışmayı çok hızlı bir şekilde yürüttü. Kısa sürede yenileme yaptı. Hal’in durumu oldukça kötüydü. Düzenlemeler oldukça iyi gidiyor” şeklinde konuştu.

ara23.jpg

65 DÜKKÂN, 16 SERGİDE TADİLAT

Hal içerisinde birçok yerin tadilatının en ince ayrıntılarına kadar yapıldığını vurgulayan Yardımcı, “Bu süre zarfı içerisinde halın içerisinde bulunan kanal, altyapı, eski taşlar, tezgâhların önünde bulunan uzun çıkıntılar, dolaplar hepsinin tadilatı yapıldı. Yerlere taşlar döşeniyor, yüzde 80’i de bitmiş durumda. Eski tezgâhlar çıkartıldı, yerine yenileri yapılacak. Hal’in çatısı akıyordu, çelik konsol yapıldı. Hal’e güçlendirme çalışmaları yapıldı. Kısacası 65 dükkân ve 16 serginin bütün tadilatları yapıldı. Son olarak dış rötuşlar var. Dış rötuşlarda esnafları ve vatandaşları etkilemeyecek. Çalışanlar hızlı bir şekilde dış kısmın da yapımını bitirecek. Çok güzel bir şey olacak. Bunlara ek olarak hal içerisine aydınlatmada eklenirse çok iyi olur” ifadelerine yer verdi.

ara4.jpg

ORİJİNALİNE UYGUN YENİLEME

Tüm hızıyla yenileme çalışmaları devam eden Hal’den 320 bin ton atık çıkartıldı. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 6 yeni yağmur suyu hattı eklenerek çatı sistemi baştan aşağı değiştirildi. Bu sayede çatıdan akan yağmur suyu sorunu çözüldü. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından çalışmaları devam eden halin tadilatı orijinaline uygun şekilde yapılıyor. Çalışmalar kapsamında zemine granit parke döşeniyor.

ara-003.jpg

PEKİ, NE OLMUŞTU?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığınca hazırlanan raporda yüzde 75 çürük çıkması nedeniyle Tarihi Ulus Sebze Meyve Hali’nin yıkım kararı alınmıştı. Hal esnafının yerlerini bırakmak istememesi üzerine yenileme çalışmaları 16 Ekim tarihinde başlamıştı. ABB Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen yenileme çalışmalarının ilk etapta 3 hafta süreceği söylenmişti. Fakat yenileme çalışmaları uzadı.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.