Tarımsal örgütlerin karnesi olacak: Avantajlar saymakla bitmiyor…

Tarımsal örgütlerin karnesi olacak: Avantajlar saymakla bitmiyor…

Tarım kooperatifleri ve üretici birliklerine derecelendirme geliyor. Yapılacak derecelendirmeyle birlikte tarımsal örgütlerin karnesi olacak.

Tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirilmesine ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından ayrıntılar netleşti. Yayınlanan kararla birlikte kooperatif ve üretici birliği ve benzeri tarımsal örgütlerin karnesi olacak. Yapılacak derecelendirmeyle birlikte tarımsal örgütler ciddi avantajlara kavuşacak. Karneyle birlikte tarımsal örgütlerde performansın yükselmesinin yanı sıra bunlara motivasyon kazandırmak ve kurumlarla işbirliği ortamı yaratmak amaçlanıyor.

555554w.jpg

BAŞVURULAR BAŞLADI

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yayınlandığı duyuruda tarımsal amaçlı örgütlerin derecelendirmesine ilişkin başvuruların başladığını açıkladı. Tarımsal kalkınma kooperatifleri, sulama kooperatifleri, su ürünleri kooperatifleri, pancar ekicileri kooperatifleri, üretici birlikleri ve yetiştirici birlikleri 31 Mart 2024 tarihine kadar başvurabilecek. Başvurularda örgütlerin, gıda değer zincirine katkısı, tarımsal politikalarla ilgili görüş ve önerilerini paylaşabilmesi, ihtiyaçların üye/ ortak oldukları örgütler tarafından karşılanabilmesi gibi kriterlere göre puan verilecek. 60 puan ve üzeri alan tarımsal örgütler birinci derece tarımsal örgüt belgesi alacak. 40-59 arazı puan alanlar ikinci derece tarımsal örgüt ve 39 ve altı puan alanlar ise üçüncü derece tarımsal amaçlı örgüt olarak nitelendirilecek.

2134.jpg

CİDDİ AVANTAJLAR SAĞLIYOR

Başvuruların ardından toplanacak komisyonda yapılan değerlendirmede birinci derece tarımsal örgüt belgesi alan kooperatif veya diğer örgütlere sağlanan avantajlar ise şu şekilde: Örgüte daha fazla tarımsal destek sağlanacak, tarımsal kredilerin faizlerinde indirim sağlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığının karar alma süreçlerine katılım hakkı elde edecek.

2323.jpg

MOTİVASYON KAZANDIRILACAK

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün tarımsal örgütlere derecelendirme uygulamasıyla örgütlere vereceği karne tarımsal örgütlerde performansın yükselmesinin yanı sıra bunlara motivasyon kazandırmak ve kurumlarla işbirliği ortamı yaratmak amaçlıyor. Başvuru için Bakanlık kayıtlarında veya KOOPBİS’te yer almak ve faaliyette bulunmak ve son beş yıl içinde icra takibi, iflas ve/veya tasfiye sürecinde olmamak kayyum tarafından yönetilmemek gibi şartların karşılanması isteniyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.