Tek çözüm diyet: Bu hastalık her 100 kişiden 1’inde görülüyor

Tek çözüm diyet: Bu hastalık her 100 kişiden 1’inde görülüyor

Bağırsak sistemi hastalığı olarak bilinen ve oldukça dikkat edilmesi gereken Çölyak hastalığı her 100 kişiden 1’inde görülüyor. Genetik rahatsızlık olan Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Neleri tüketmemelidir? İşte, detaylar…

Bağırsak sistemi hastalığı olarak bilinen ve oldukça dikkat edilmesi gereken Çölyak hastalığı her 100 kişiden 1’inde görülüyor. Kişinin hayatı boyunca devam eden hastalıkta beslenmeye dikkat edilmediği takdirde demir eksikliği, kaslarda zayıflık, büyümede gerilik gibi birçok hastalıklara davetiye çıkarıyor. Genetik rahatsızlık olan Çölyak hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Neleri tüketmemelidir? İşte, detaylar…

mans.jpg

HER 100 KİŞİDEN 1’İNDE GÖRÜLÜYOR

Çölyak, her yaşta görülebilen bir bağırsak sistemi hastalığıdır. Arpa, çavdar ve buğdayda bulunan glütene karşı ortaya çıkar. İleriki yaşlarda da görülebilen Çölyak, genetik olabilir. Her 100 kişiden 1’inde görülür. Oldukça zahmetli bir hastalıktır. Tedavisi olmayan Çölyak hastalığına sahip bireylerin oldukça dikkatli beslenmek gerekiyor. Çölyak hastalarında Çölyak ve diyabet beraber görülebilir. Bireyin doktor gözetiminde diyet uygulaması gerekir. Tükettiği yanlış besinler hastalığı daha fazla tetikleyeceği ve kişiyi rahatsız edeceğinden dolayı yediklerine oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

foto-2.jpg

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Çölyak hastalığının bilinen belli belirtileri bulunmaktadır. Kişilerde genelde yaşına göre zayıf olması ve büyüme geriliği, iştahsızlık, kansızlık, kaslarda zayıflık, karın bölgesinde gözle görülür şişkinlik, tuvalete çıkmada sıklık, ishal ve kusma görülür. Bunun yanı sıra ciltte kaşıntılı döküntüler, gereğinden fazla sinir, halsizlik, ağzın iç kısmında oluşan yaralar, karaciğerde oluşan hastalıklar, gaz problemleri ve kemik ağrıları en belirgin belirtileridir. Bu belirtilerden bir kaçını görmeniz durumunda doktora başvurmalısınız.

foto-3.jpg

BU BESİNLER KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ

Çölyak hastalarının bazı tüketmemesi gereken besinler bulunuyor. Arpa, çavdar, buğday ve yulaf içeriğine sahip, bulgur pilavı, makarna, bisküvi, şehriye, kuskus, un, ekmek, dondurma külahı, bulgur, irmik, tarhana, yarma, kek, pasta, kurabiye, unlu tatlılar, börek ve un ilave edilen çorbalardan kesinlikle uzak durması geriyor. Bunun yanı sıra una batırılarak yapılmış balık ve tavuk ürünleri, içeriğinde glüten bulunan hazır çorbalar ve köfteler, glütenle yapıştırıldığı için soslu ve tuzlu kuruyemiş türleri Çölyak hastalarının tüketmemesi gerekenler arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak, sakız, çikolata, ketçap, dondurma, sirke, puding ve mayonez gibi bazı gıdaların içeriğinde glüten bulunmaktadır. Bu sebeple oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.