Teknoloji şirketlerinde işçi kıyımı

Teknoloji şirketlerinde işçi kıyımı

Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, yüksek enflasyon gibi etkenler nedeniyle maliyetlerini düşürmek isteyen şirketler personel sayısını azaltmaya başladı. Teknoloji sektörü, işçi kıyımında başı çekti. İşte detaylar...

Salgın sonrasında teknoloji sektörünün başını çektiği işten çıkarmalar, şirketlerin verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme çabaları nedeniyle devam ediyor.

GEREKÇE "MALİYETLERİ DÜŞÜRME"

ABD'de açıklanan veya onaylanan işten çıkarmaların kaydını tutan danışmanlık şirketi olan Challenger, Gray & Christmas'ın verilerine göre, mart ayında ABD merkezli işverenlerin işten çıkarmaları, Ocak 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Ülkede mart ayında işten çıkarılanların sayısı aylık yüzde 7 artışla 90 bin 309'a ulaştı.

Ocak-mart döneminde de işten çıkarmalar, geçen senenin son çeyreğine göre yüzde 120 artarken, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 7 azalışla 257 bin 254 oldu.

Teknoloji sektöründe işten çıkarmalar ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 59 azalışla 42 bin 442'ye düştü. Buna karşın teknoloji, en çok işten çıkarmanın duyurulduğu sektörlerin başında yer aldı.

İlk çeyrekte 66 bin 302 kişi "maliyetleri düşürme", 48 bin 352 kişi "yeniden yapılanma" ve 38 bin 619 kişi "işletme, ünite veya mağaza kapanışı" nedeniyle işten çıkarıldı.

GEÇEN YIL 263 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların kaydını tutan Layoffs.fyi verilerine göre, geçen yıl 1192 teknoloji şirketi, 263 bin 180 kişiyi işten çıkardı.

Bu yılın ilk 4 ayında da 300'e yakın teknoloji şirketi, 78 bin 500'den fazla çalışanının işine son vereceğini duyurdu. Bu yıl işten çıkarmaya gideceğini açıklayan şirketler arasında Amazon, Google, Twitch, eBay, Riot Games gibi küresel şirketler yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.