TEPAV Merkez Bankasını uyardı: Mayısta enflasyon zirve yapacak

TEPAV Merkez Bankasını uyardı: Mayısta enflasyon zirve yapacak

Mayısta enflasyonun yüzde 75 ile zirve yapacağını vurgulayan TEPAV, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını uyardı. TEPAV politika faizinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

2023 Genel Seçimlerinden sonra politika faizini yüzde 8,5’tan yüzde 45’e çıkaran TCMB faiz artışı sürecinin sona erdiğine yönelik mesaj verdi. Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın başkanlığında ilk toplantıda faizin yüzde 45’te sabit kalması beklenirken; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı yayınladığı raporda enflasyondaki artışa dikkat çekerek politika faizinin arttırılmasının gerektiğini belirtti.

para122.jpg

MAYIS’TA YÜZDE 75 OLACAK

TEPAV Makroekonomi Çalışma Grubunun yayınladığı Para Politikası Değerlendirme Notu – VI raporunda para politikası açısından temel sorun enflasyonun Mayıs’ta yüzde 75 civarında tepe noktasına ulaşması beklendiğini ifade ederek, “Bugün bu temel sorunu derinleştiren üç gelişme daha gözlenmektedir. İlki, 2023 merkezi yönetim bütçesi ile 2023 merkezi yönetim nakit bütçesi arasındaki farkın bugüne kadar görülmemiş düzeylere çıkmış olmasından kaynaklanmaktadır. İkincisi, 2024 sonu ortalama enflasyon bekleyişinin hala yüzde 43 gibi yüksek bir düzeyde seyrediyor olmasıdır. Üçüncüsü, 2024 yılında GSYH’ye oranla yüzde 6’nın üzerinde gerçekleşmesi beklenen bütçe açığını azaltmaya yönelik alınabilecek mali tedbirlerin olası enflasyonist etkileridir” denildi.

asddfafasdg.jpg

FAİZ YÜKSELTİLMELİ

TEPAV raporunda enflasyonla mücadele açısından risk primindeki düşüş eğiliminin kalıcı olması ve Türk lirasının sınırlı reel değerlenme eğiliminin bir süre daha devam etmesi gerekli olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi; “Bunun için, bütçe açığını azaltıcı önlemlerin ve para politikasındaki sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi zorunludur. İlaveten, hükümetin yönetilen ve yönlendirilen fiyatlara ilişkin aldığı kararlar enflasyon hedefini destekleyici yönde olmalıdır. Repo faizi yüzde 47,5’e yükseltilmeli ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaşmanın da yapılabileceği belirtilmelidir.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.