Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Benekli açıkladı: Neler kanseri engeller?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Benekli açıkladı: Neler kanseri engeller?

Onkoloji Uzmanı Prof. Mustafa Benekli, kanser sebeplerinin yaklaşık yarısının engellenebilir olduğunu belirterek, 3 şeyden kaçınılması halinde engellenebilir kanserlerden uzak durulmuş olacağını açıkladı. İşte neler kanseri engeller sorusunun cevabı:

Kanser hastalığına ilişkin ilerleyen tıbbi tedavilerden, doğru bilinen yanlışlardan ve alternatif tedaviler ile ilgili görüşlerinden bahseden Prof. Dr. Mustafa Benekli, kanser hastalarına da umut olabilecek açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de kanser vakalarının yeniden artmaya başladığını belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Benekli, oysa kanser sebeplerinin yaklaşık yarısının engellenebilir olduğunu ifade etti. Prof. Benekli, 3 şeyden kaçınılması halinde engellenebilir kanserlerden uzak durulmuş olacağını açıkladı. Peki o üç şey ne; neler kanseri engeller? İşte cevabı:

ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde kanser hastaları için de tedavi yöntemlerinin geliştiğine vurgu yapan Mustafa Benekli, “Son yıllarda bu alanda önemli gelişmeler var. Buna bağlı olarak kanserden ölümlerin de azalmaya başladığını biliyoruz. Ancak yine de tarama ve erken teşhis önemini korumaktadır. Kanser tedavisi ile ilgili gelişmelerin çok büyük çoğunluğu ileri evre kanser tedavisi ile ilgilidir. Yeni çıkan hedefe yönelik akıllı ilaçlar olarak bilinen tedaviler ile yaşam sürelerini ciddi ölçüde artırmak mümkün olmaktadır. Eskiden tedavisi mümkün olmayan veya çok hızlı ilerleyen bazı kanserlerde akıllı ilaçlarla artık yıllarla ölçülen yaşam sürelerinden bahsedebiliyoruz. Tabii bunun için öncesinde genetik testler yapılarak hastaların uygun olup olmadıklarının tespit edilmesi gerekiyor. Ayrıca her kanser türünde akıllı ilaçlar aynı oranda etkili olmuyor. Bazılarında hiç kullanılmazken, bazı kanserlerde çok sayıda farklı akıllı ilacı kanserin çeşitli safhalarında kullanabiliyoruz” dedi.

doktor-mustafa-benekli.jpg

İMMÜNOTERAPİ TEDAVİSİ NEDİR?

Tedavi yöntemlerinin çeşitliliğinden bahseden Benekli, “İmmünoterapi bir diğer önemli gelişme, aslında son 10 yılın en önemli konusu diyebiliriz. Bazı kanserlerde insan bağışıklık sisteminin aktive edilmesi temeline dayanan bir tedavidir. Bağışıklık sisteminin en önemli unsuru T hücrelerinin üzerindeki baskının kaldırılması ile bu hücreler aşırı aktif hale gelir ve kanserli hücrelere karşı savaşma kabiliyeti artar. Özellikle melanom cilt kanserinde ve böbrek kanserlerinde çok etkili bir tedavidir. Ayrıca akciğer kanseri, mesane kanseri, bazı lenf kanserleri başta olmak üzere pek çok kanserde etkinlikleri gösterilmiş olup hastalarımıza kullanılmaktayız. Yeni ve daha etkili immünoterapi ilaçları araştırılmaktadır” ifadelerini aktardı.

HER ORGANİK OT ZARARSIZ DEĞİLDİR

Halk arasında oldukça yaygın olan alternatif tıp ile ilgili insanları uyaran Prof. Dr. Mustafa Benekli şunları dile getirdi: “Alternatif tıp maalesef yanlış anlaşılıyor. Herkes birinden bir ot duyuyor, iyi gelir düşüncesi ile kullanıyor. Bitkisel, doğal ve organik diye zararsız olur zannediliyor. Öyle değil. Şu ana kadar hiçbir bitkinin doğal haliyle tüketilmesinin faydası gösterilememiş. Kullandığımız bazı ilaçlar bitkisel temelli olabilir, ama bu ilacın elde edildiği bitkinin veya yapraklarının ham olarak tüketilmesinin faydalı olacağı anlamına gelmez, nitekim olmuyor. Bu tür ilaçlar özellikle karaciğere ciddi zarar verebiliyor”.

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Mustafa Benekli, alternatif tıb konusunda dolandırıcılık tehlikesine de dikkat çekerek, “Ayrıca popüler bir konu olduğu için istismara da çok açık. Maalesef iyi niyetli olmayan bir şekilde bunun ticaretini yapan çok sayıda kişi var. Ciddi bir denetim mekanizması da olmadığı için insanlar zarar görüyor. O nedenle bu tür şeylerin doktora danışmadan kullanılmasını doğru bulmuyorum” ifadelerine yer verdi.

ASBEST KANSERE YOL AÇABİLİYOR

Son zamanlarda ülke gündeminin önemli bir parçası olan deprem konusunda ise, başka bir tehlike unsuru olan molozlara değinerek, “Burada en önemli problem eski yapılarda izolasyon malzemesi olarak kullanılan asbest. Mezotelyoma dediğimiz akciğer zarı kanseri başta olmak üzere farklı kanserlere yol açabiliyor. Eskiden gemi yapım işçilerinde ve Anadolu’da beyaz toprak ile badana yapılan köylerde gördüğümüz bir tür kanser bu. Havaya dağılan toz bulutu içindeki asbestin kanserojen etkileri yıllar sonra ortaya çıkıyor” dedi.

Moloz kaldırma işlemi sırasında oldukça dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Benekli, açıklamalarına şunları da ekledi: “Belirli bir süre bu toza maruz kalmak önemli, o yüzden molozların mümkün olduğunca toz kaldırmadan uygun bir şekilde ortadan kaldırılması önem arz ediyor. Açıktaki molozlardan kaynaklanan tehlike geçmiş değil, ama maalesef bunun etkilerini yıllar sonra göreceğiz”.

kanser-hucresi.jpeg

TÜTÜN, ALKOL VE OBEZİTE

Peki kanserin sebepleri nelerdir, neler kanseri engeller? Kanser hastalığının ve herkes için geçerli olan kanser riskinin ülkemizde ve dünyada hızla artması ile ilgili önemli bilgiler aktaran Prof. Dr. Mustafa Benekli, “Dünyada ve Türkiye’de kanserin artış gösterdiği doğrudur. Kanserin sebepleri arasında en önemli ilk 3 faktör tütün ve tütün ürünleri kullanımı, obezite ve alkoldür. Bazı kanser türlerinde artış varken, bazılarında azalma görülmektedir. Bu nedenle genel olarak tüm kanserlerin sıklığı artıyor gibi bir yaklaşım çok doğru değildir” dedi.

AKCİĞER KANSERİ TEKRAR ARTIŞA GEÇTİ

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Benekli, “Kansere yol açan pek çok faktör ortak olmakla birlikte her kanserin kendine özgü sebepleri de vardır. Örneğin insan papilloma virüsüne (HPV) bağlı rahim ağzı kanseri Batılı ülkelerde daha fazla, hepatit B virüsü (HBV) ilişkili karaciğer kanserleri bizde daha fazla görünmektedir. Ayrıca akciğer kanserinden örnek verecek olursak, Batılı ülkelerde sigarayla mücadele programlarının başarısı ve sigara içme oranlarının azalmasına paralel olarak, akciğer kanseri sıklığında belirgin bir azalma vardır. Sigara ve diğer tütün mamülleri kullanımında herhangi bir gerileme olmayan, ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu bölgelerde akciğer kanserindeki artış devam etmekte olup ciddi bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Ülkemizde de sigara ve tütünle ilişkili kanserler önemli bir yer almaktadır. Sigara yasakları ile biraz gerileyen akciğer kanseri sıklığı tekrar artışa geçmiştir. Sadece akciğer kanseri değil, baş-boyun kanserleri, mesane kanseri, pankreas kanseri ve hatta meme kanserinin bile sigara ile ilişkisi bilinmektedir” ifadelerine yer verdi.

KÖYLERDEN ŞEHİRLERE GÖÇÜN ETKİSİ

Ülkemizde kanser artış nedenlerinden bahseden Benekli, hastalığın artık daha erken evrelerde tespiti ve tedavisinin yapılabildiğini anlattı: “Ülkemizdeki kanser sıklığındaki bir artış sebebi köylerden şehirlere göçtür. Şehirleşme ve buna bağlı doğal gıdalar yerine hazır ve katkılı işlenmiş gıdaların tüketimindeki artış, daha hareketsiz bir yaşam, stres gibi faktörler bunda önemli rol oynamaktadır. Fakat artık daha gelişmiş tarama programları kullanılması nedeniyle pek çok kanserin erken evrelerde tespit edilebilmesi mümkündür. Böylece belki de uzun yıllar teşhis edilmeyecek olan kanserler fark edilmekte ve tedavi edilebilmektedir”.

KANSERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Neler kanseri engeller sorusuna cevaben açıklamalarını sürdüren Prof. Benekli, kanser hastalığını önleyebilmek adına yaşam standartlarımız ile ilgili önerilerde bulundu. Mustafa Benekli şunlara dikkat çekti: “Kanser sebeplerinin yaklaşık %40-45’i engellenebilir sebeplerdir. Hayatımızda yapacağımız basit değişikliklerle kanserin önlenmesi mümkündür. Kanserin her türünden korunmak mümkün olmasa da genel olarak bu tip hayat tarzı değişiklikleri ile pek çok kanserden korunmak mümkün olabiliyor.”

BUNLARDAN UZAK DUR, KANSERİ ÖNLE

Bu hayat tarzı değişiklikleri ile ilgili yol gösteren Benekli, “Kanserin en önemli üç sebebi sigara, obezite ve alkol, engellenebilir kanserlerden korunmada uzak durulması gereken faktörlerdir. Ayrıca radyasyon, duman, toz gibi çevresel maruziyetler de en aza indirilebilir. Sağlıklı beslenme kanserden korunmada çok önemli bir faktördür. Mümkün olduğu kadar işlenmiş gıdalardan, katkılı gıdalardan, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz yapılması kanserden koruyucu çok önemli bir faktördür. Düzenli her gün 15-20 dakika, orta şiddette yürüyüş veya benzeri bir egzersiz kanser riskini %25-30 civarında azaltır. Kanserden korunmak için çok önemli noktalardan bir tanesi de tedavi edilebilir kanserlerin erken teşhisi amacıyla yapılan tarama programlarına katılmaktır. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taramaları ile erken teşhiste %100’e varan tedavi başarısı oranları vardır” diyerek sözlerine son verdi.

Cansu Demir \ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.