TÜİK açıkladı: Doğalgaz en çok ısınma amaçlı kullanıldı

TÜİK açıkladı: Doğalgaz en çok ısınma amaçlı kullanıldı

TÜİK’in 2022 Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri’ne göre Türkiye’de nihai enerji tüketimi içerisinde doğalgaz en yüksek payı alırken; doğalgaz en çok ısınma amaçlı kullanıldı.

TÜİK 2022 yılı Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri’ni açıkladı. ilk kez yayınlanan verilere göre kullanılan enerji kaynakları arasında doğalgaz en yüksek paya sahip olurken; onu elektrik ve kömür takip etti. Hanelerde doğalgaz en çok ısıtma, su ısıtma ve yemek pişirme amacıyla kullanıldı.

dogalgaz.jpg

EN ÇOK DOĞALGAZ KULLANILDI

TÜİK verilerine göre 2022 yılında toplam nihai enerji tüketimi 1,2 milyon terajul olarak gerçekleşti. 2022 yılı nihai enerji tüketimi içerisinde doğal gaz yüzde 48,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Doğalgazı yüzde 17,1 ile elektrik ve yüzde 14,3 ile kömür takip etti. Doğalgazın kullanım amacına göre 76,3'ü alan ısıtma, yüzde 14,5'i su ısıtma, yüzde 9,2'si ise pişirme amaçlı tüketildi.

kalorifer.jpg

ISINMAK İÇİN KULLANILDI

Yüzde 17,1 paya sahip elektrik tüketimi ise en çok aydınlatma ve elektrikli ev aletleri için kullanıldı. Yüzde 82,4 ile ilk sırada olan aydınlatmayı; alan soğutma ve su ısıtma amacıyla kullanım yüzde 5,4 oldu. Hane halkı toplam nihai enerji tüketimi kullanım amacına göre incelendiğinde, 2022'de alan ısıtma amaçlı tüketim, toplam tüketimin yüzde 65,3'ünü oluşturdu. Hanelerde alan ısıtma, su ısıtma ve yemek pişirme amacıyla en çok doğal gaz kullanıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.