TÜİK açıkladı: İşte en kısa sürede iş bulan ve kazancı en yüksek bölümler…

TÜİK açıkladı: İşte en kısa sürede iş bulan ve kazancı en yüksek bölümler…

TÜİK en kısa sürede iş bulan ve kazancı yüksek bölümleri açıkladı. Lisans ve ön lisansta o bölümlerde ilk iş bulma süresi ortalama 2 buçuk ay iken, kazanç olarak lisansta isim değişti. İşte en kısa sürede iş bulan ve kazancı en yüksek bölümler…

TÜİK en kısa sürede iş bulan ve kazancı yüksek bölümleri bildirdi. Lisansta dil ve konuşma terapisi, ön lisansta polis meslek eğitimi iş bulmada birinci oldu. Kazancı yüksek bölümlerde ise lisansta birinci isim değişirken ön lisansta aynı kaldı.

TÜİK 2022 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ne göre Türkiye’de en kısa sürede iş bulan lisans ve ön lisans bölümleri açıklandı. En kısa sürede iş bulan bölümler lisansta dil ve konuşma terapisi, ön lisansta ise polis meslek eğitimi oldu. Kısa sürede iş bulma imkanına sahip olsa da dil ve konuşma terapisi bölümünün kazancı düşük olarak belirtilirken, polis meslek eğitiminde kazanç bile yüksek olarak bildirildi. Dil ve konuşma terapisi lisans bölümü mezunları 2022 verilerine göre ortalama 2.4 ayda ilk işini bulurken, polis meslek eğitimi ön lisans bölümünde bu süre 2.7 ay olarak gerçekleşti. Kazanç olarak lisans bölümü pilotaj olarak değişirken, ön lisans bölümü yine polis meslek eğitimi oldu. İşte en kısa sürede iş bulan ve kazancı en yüksek bölümler…

arabaslik3.jpg

EN KISA SÜREDE İŞ BULAN LİSANS BÖLÜMLERİ

TÜİK 2022 Yükseköğretim İstihdam Göstergelerine göre 2022 yılında Türkiye’de ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümleri dil ve konuşma terapisi, özel eğitim öğretmenliği, tıp, eczacılık ve ebelik olarak açıklandı. Mezunların arasında ilk iş bulma ortalama süresi en kısa bölümler dil ve konuşma terapisi 2.4 ay, özel eğitim öğretmenliği 4 ay, tıp 4.2 ay, eczacılık 6 ay, ebelik ise 6.8 ay olarak gerçekleşti. 4 yıllık eğitim veren bölümler arasında alan olarak dağılımda ise ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı ise; sağlık ve refah 8.3, mühendislik, imalat ve inşaat 11.3, eğitim 11.4, bilişim ve iletişim teknolojileri 11.8, hizmetler 13 ay olarak bildirildi.

arabaslik1.jpg

EN KISA SÜREDE İŞ BULAN ÖN LİSANS BÖLÜMLERİ

Verilere göre ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans bölümleri ise polis meslek eğitimi, optisyenlik, aşçılık, sivil havacılık kabin hizmetleri ve eczane hizmetleri oldu. Ön lisans mezunlarının, polis meslek eğitimi bölümünde ortalama 2.7, optisyenlik bölümünde 8.4, aşçılıkta 10.4, sivil havacılık kabin hizmetleri 11.4 ve eczane hizmetlerinde 11.7 ayda iş bulduğu açıklandı. Alan olarak bakıldığında ise ön lisansta, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı ise; hizmetler 13 ay, doğa bilimleri, matematik ve istatistik 13.2 ay, mühendislik, imalat ve inşaat 13.9 ay ve bilişim ve iletişim teknolojileri 15.8 ay olarak bildirildi.

arabaslik2.jpg

LİSANS VE ÖN LİSANS KAZANCI YÜKSEK BÖLÜMLER

Verilere göre yapılan anketlerde kazancı en yüksek lisans bölümleri sırasıyla pilotaj, uçak mühendisliği, matematik mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım oldu. İlk iş bulma süresi kısa olsa da verilere göre dil ve konuşma terapisi lisans bölümünün kazancı ‘çok düşük’ olarak belirtildi. İş bulma süresi kısa olan lisans bölümleri arasında ortalama kazançlar ebelik, özel eğitim öğretmenliği ve eczacılıkta ‘orta’, tıpta ise ‘çok yüksek’ olarak bildirildi. Ön lisans bölümlerinde ise kazancı yüksek olarak belirtilmesinin yanı sıra iş bulma süresi de kısa olan polis meslek eğitimi oldu. Kazancı yüksek ön lisans bölümleri sırasıyla polis meslek eğitimi, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı olurken, iş bulma süresi kısa olan polis meslek eğitimi hariç diğer bölümlerde kazançlar; optisyenlik ve eczane hizmetleri ‘çok düşük’, aşçılık ‘düşük’, sivil havacılık kabin hizmetleri ‘yüksek’ olarak bildirildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.