TÜİK açıkladı: İşte konut satışlarındaki son durum

TÜİK açıkladı: İşte konut satışlarındaki son durum

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayındaki Türkiye geneli konut satış verisini açıkladı. Nisan ayına göre konut satışında artış yaşanırken, yılın aynı aynı ayına göre ise azalma görüldü. İşte ayrıntılar.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mayıs ayında Türkiye genelinde 110 bin 588 konut satıldı. Bu rakam, bir önceki ay 75 bin 569 olarak gerçekleşmişti. Ancak, geçen yılın aynı ayına göre konut satışlarında %2,4’lük bir azalma gözlemlendi.

haber1.jpg

EN YÜKSEK SATIŞ İSTANBUL’DA

Mayıs ayında en çok konut satışı İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'da 18 bin 814 konut satılırken, Ankara 9 bin 861 konut satışı ile ikinci sırada, Antalya ise 6 bin 306 konut satışı ile üçüncü sırada yer aldı. En az konut satışı yapılan iller ise sırasıyla 37 konutla Bayburt, 46 konutla Ardahan ve 60 konutla Hakkari oldu.

haber2.jpg

YILIN İLK BEŞ AYINDA DÜŞÜŞ

Ocak-Mayıs döneminde ise toplam konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,4 azalışla 465 bin 761 olarak gerçekleşti. Bu durum, konut sektöründe yılın ilk yarısında yaşanan durgunluğu işaret ediyor.

haber3.jpg

İPOTEKLİ SATIŞLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Mayıs ayında ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre %63,9 azalarak 9 bin 909 oldu. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı %9,0 olarak kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise %58,7 azalışla 44 bin 602 oldu. Bu satışların 2 bin 316'sı mayıs ayında, 10 bin 629'u ise yılın ilk beş ayında ilk el satış olarak gerçekleşti.

foto4.jpg

YABANCILARIN KONUT TALEBİNDE AZALMA

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında %34,8 azalarak 2 bin 64 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancıların payı %1,9 olarak gerçekleşti. Yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller ise 797 konutla Antalya, 668 konutla İstanbul ve 164 konutla Mersin oldu.

foto7.jpg

RUSLAR İLK SIRADA

Mayıs ayında yabancı uyruklular arasında en fazla konut satın alanlar Rusya Federasyonu vatandaşları oldu. Ruslar, 437 konut satın alırken, onları 207 konutla İran, 171 konutla Ukrayna vatandaşları takip etti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.