Tüketici Birliği Federasyonu açıkladı: 10 kişiden biri yasal takipte

Tüketici Birliği Federasyonu açıkladı: 10 kişiden biri yasal takipte

Tüketici Birliği Federasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 10’u kredi kartı borcundan dolayı bankaların yasal takibinde bulunuyor. Takibe düşenlerin büyük kısmını ise öğrenci ve esnaflar oluşturuyor.

TBF Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu’nun araştırmasına göre her yüz kişiden 97’sinde kredi kartı bulunan Türkiye’de kredi kartı kullanan tüketicilerin çoğunluğunun 18-24 ve 45-55 yaş grubunda olduğu aktarıldı. Ev hanımları kredi kartına sahibi olmada en düşük grubu oluştururken; beyaz ve mavi yakalılar ile öğrencilerin tamamının kredi kartı sahibi olduğu belirtildi. Araştırmaya göre kredi kart borcunu 90 gün süreyle ödeyemediği için yasal takibe düşen tüketicilerin oranı yüzde 10,7 oldu.

emekli.jpg

ÖĞRENCİ, ESNAF VE EMEKLİ ÇOĞUNLUKTA

TBF Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubunun 2024 Şubat-Mart döneminde yaptığı ‘kredi kartınızla aranız nasıl?’ araştırmasında her yüz kişiden 96,7’sinin kredi kartı kullandığı; kredi kartı kullananların çoğunluğunun 18-24 ve 45-55 yaş grubunda olduğu kaydedildi. Beyaz yakalılar, mavi yakalılar, öğrenciler ve araştırma esnasında işsiz olan tüketicilerin tamamında kredi kartı olduğu belirtilirken; ev hanımlarının kredi kartına sahipliğinde en düşük grubu oluşturduğu açıklandı. TBF araştırmasına göre kredi kart borcunu 90 gün süreyle ödeyemediği için yasal takibe düşen tüketicilerin oranı yüzde 10,7 oldu. Bu grubun yüzde 28,6’sını öğrenciler, emekli, serbest çalışan oluştururken; esnaf da yasal takibe uğrayanlar arasında ağırlıkta bulundu.

kredikarti.jpg

AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYORLAR

Tüketicilerin yüzde 9,3’ü son üç aydır kredi kartı ekstre tutarını hiç ödeyemediğinin aktarıldığı araştırmada; ödeyemeyenlerin yarısını, açlık sınırı altında veya asgari ücret kadar hane içi gelire sahip tüketiciler oluşturdu. Ödeyemeyenler arasında 65 yaş üstü tüketicilerin oranı yüzde 20’ye, 18-24 yaş grubundaki tüketicilerde yüzde 80’e çıktı. Asgari ücretlilerin yüzde 88,9’u kredi kartı kullanırken, açlık sınırı ve yoksulluk sınırı altında gelire sahip olanların kredi kart sahipliği yüzde 95 oldu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.