Türk Kültür mirasının temsilcisi: Genç kadınlar Olgunlaştırma Enstitüsü’nde yetişiyor
Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Doğal Boyama Laboratuvar sorumlusu Benan Bayram ‘Olgunlaşma Enstitüleri’ni gazetemize anlattı. Bayram, ‘‘Türk giyim kültürünü gelecek nesillere aktaran eğitim programlarıyla sektöre insan kaynağı sağlıyoruz’’ dedi.
1988 yılında kurulan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı, genç kadınlara, giyim, el sanatları, tasarım, kuyumculuk gibi alanlarda gelişimi için eğitim veriyor. Ayrıca Enstitü, Türk giyim kültürünü gelecek nesillere aktaran eğitim programlarıyla sektöre insan kaynağı sağlıyor.
EMİNE ERDOĞAN ÖZEL İLGİLENİYOR
‘‘Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi çalışmalarımızı yakından takip ediyor ve destek veriyor’’ diyen Bayram, ‘‘Sayın Emine Erdoğan himayesinde birçok proje yürütüyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş eserleri güncelleyerek tekrar hayata kazandırıyoruz. Yeniyi ve eskiyi birleştirerek yeni ürünlerin ortaya çıkması ve sergilenmesi için çalışıyoruz. Tarihi eserlerdeki eksik parçaları yerli malzemeler kullanarak (Ankara Keçisi yünü) onarıyoruz’’ şeklinde konuştu.
RESTORASYON VE KONSERVASYON LABARATUVARI
Taşınabilir kültür varlıklarının korunması, onarımı ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2018 yılında enstitüde ‘yenileme ve Konservasyon Laboratuvarı’ kurulduğunu söyleyen Bayram, ‘‘Laboratuvarda, uzman restoratör ve konservatörlerin gözetiminde döner sermaye kapsamında yenileme ve konservasyon uygulamaları yapılıyor. Ayrıca, eserlerde oluşan fiziksel kimyasal ve biyolojik bozulmalar tespit edilmekte; bozulmalar elik çözüm metotları belirlenmekte; müze eserlerini sergileme depolama konusunda danışmanlık hizmeti verilmektedir’’ ifadelerinde bulundu.
DOĞAL BİTKİLERDEN BOYA ELDE EDİYORUZ
‘‘Enstitü ’ye bağlı, Doğal Boyama Laboratuvarı’nda tarihi tekstil ürünlerini kendi imkânlarımızla, doğal boyama yaparak onarıyoruz’’ şeklinde konuşan Bayram, ‘‘Restorasyonunu yaptığımız tekstil ürünlerinin boyalarını, Anadolu’da yetişen çeşitli bitkilerin köklerinden elde ediyoruz.
Boyları çeşitli işlemlerden geçirerek kendi renklerimizi de elde edebiliyoruz. Ürünlerin onarımında kullandığımız boyalardan bahsedecek olursak, Türk Kırmızı’sını elde etmek için kökboyasını kullanıyoruz. Nar kabuğu, palamut meşesi, sığırkuyruğu, civanperçemi, ısırgan otu, havacıva otu gibi doğal bitkilerden de çeşitli boyalar elde ediyoruz. Genç kadınların el becerilerini ve tarihini tanımaları anlamında gerçekleştirilen çalışmalarda farklı sanat ürünleri ortaya çıkarıyoruz’’ dedi.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.