Türk Yatırım Fonu geliyor: Yatırımlar artacak

Türk Yatırım Fonu geliyor: Yatırımlar artacak

Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri tarafından kurulan Türk Yatırım Fonu geliyor. Türk Yatırım Fonu’nun üye ülkeler arasında ekonomik işbirliğini, ticareti ve yatırımları artırması planlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Türk Yatırım Fonu’nun detayları belli olmaya başladı. Başlangıç sermayesinin 500 milyon dolar olarak belirlendiği Türk Yatırım Fonu ile ortak finansal projelerle Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri bünyesinde bölgesel ticaretin artırılması, ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi ve üye devletler arasındaki ihracat hacminin artırılmasını amaçlıyor.

a2.jpg

GELİŞİME KATKI SUNACAK

Fonla ilgili düzenlenen toplantıda görüşlerini aktaran Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Emre Sucu TDT'ye üye ülkeler arasında mevcut ekonomik ilişkileri olumlu etkileyecek bir adımın hayata geçirildiğini belirterek, “Bu Fon'un üye ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin kurumsallaşmasına, ticaret ve yatırım alanlarının gelişmesine katkılar sunacağı açık. Bu adım en azından bu yönde bir niyet göstergesi. Ancak bu katkıların derecesi hem Türkiye'nin bölgedeki yeri hem diğer bölge dışı aktörlerin ekonomik alandaki politikalarıyla hem de bölge ülkelerinin çok taraflı dış politika tercihlerinde Türkiye'ye açacakları alanlarla doğrudan bağlantılı. 1990'lı yıllarda Türk lirası ortak para birimi olarak kabulünden tutun, Türk devletleri arasında AB modeli bir entegrasyon zaman zaman siyasetçiler tarafından gündeme getirilmişti” dedi.

para2.jpg

TÜRKİYE’NİN ETKİNLİĞİ ARTACAK

Türkiye öncülüğünde böyle adımların atılmasının bu ülkeler için önemli bir denge unsuru olabileceğini dile getiren Sucu, “Fon'un kurulmasının bugün direkt olarak rekabet unsurlarının seviyesini artırması beklenmemeli. Ancak rekabet seviyesindeki algıları uzun dönemde etkileme kapasitesine sahip olduğu açık. Her durumda TDT üyesi ülkeler arasında böyle bir adımın atılması Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artırması için bir neden değil, ancak attığı olumlu adımların bir sonucu olarak okunmalı” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.