Türkiye Azerbaycan ilişkileri tarihin en üst seviyesinde

Türkiye Azerbaycan ilişkileri tarihin en üst seviyesinde

Haydar Aliyev’in 100. doğum yılı anısına düzenlenen panelde konuşan Azerbaycan Büyükelçiliği Başkatibi İslam Guliyev, “Halklarımız arasında yüzyıllardır mevcut olan kardeşliğimiz, bugün liderlerin siyasi iradesi ile en üst seviyeye ulaşmıştır” dedi.

Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılı anısına Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde bir panel düzenlendi. Bir Millet İki Devlet Tek Yumruk adlı etkinliğe Azerbaycan Büyükelçiliği ve Mingeçevir Devlet Üniversitesi’nden pek çok yetkili katıldı. Selamlama konuşmaları kapsamında Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi adına Başkatip İslam Guliyev kürsüye geldi. Sırasıyla üniversite yönetimini, büyükelçilik çalışanlarını ve öğrencileri selamlayan Guliyev, “Maalesef Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov Türkiye dışında olduğu için bugünkü programa katılamadı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi yönetimine ve sayın rektöre bu güzel etkinlik için teşekkür ediyoruz. Türkiye’de nispeten yeni kurulan üniversitelerden biri olmasına rağmen AHBVÜ kısa zaman zarfında Türk eğitim camiasında önemli bir konuma sahip olmuştur. Bunun yanı sıra üniversitede geçen yıllarda Azerbaycan ile ilgili birçok etkinliğin yapıldığını belirtmek isterim. Ülkemiz ile ilgili hassasiyetlerinden dolayı üniversite yönetimine bir kez daha şükranlarımı sunmak istiyorum” diye konuştu.

calisma-alani.jpg

GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE KARDEŞ HALKLAR İÇİN ÖNEMLİ

Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye’nin kardeş halklar ve Türk dünyası için önemli olduğunu vurgulayan Guliyev, “Söylendiği gibi bu sene Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıl dönümüne tesadüf ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın geçen sene imzaladığı bir kararname ile 2023 yılı ülkemizde Haydar Aliyev yılı ilan edilmiştir. Bu kapsamda Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde çeşitli programlar yapılıyor. Geçen nisan ve mayıs aylarında Ankara ve İzmir’de çeşitli programlar yapıldı. Dün de Gazi Üniversitesi’nde benzer bir konferans yapıldı. Bugün bu panele şahitlik ediyoruz. Bu sene aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşun 100. yıl dönümü. Kardeş Türk halkını en içten dilekler ile tebrik ediyor, Türkiye’nin başarılarının devamını diliyoruz. Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye’nin tüm kardeş halklar için, Türk dünyası için büyük bir önem arz ettiğini özellikle vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

ALİYEV’İN MEŞHUR BİR MİLLET İKİ DEVLET DEYİMİ

Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev’in Türkiye ile ilişkilere özel bir önem atfettiğini söyleyen Guliyev şöyle konuştu:

“Haydar Aliyev tüm siyasi faaliyeti boyunca, Soyvetler Birliği döneminde bile Türkiye ile ilişkilere özel bir önem atfetmiş, iki ülke halkı arasında dostluk ve kardeşlik bağlarının pekiştirilmesi için fevkalade çaba harcamıştır. Haydar Aliyev’in herkes tarafından bilinen ‘Bir Millet İki Devlet’ deyimi Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine mührünü vurmuş ve devletlerimiz arasındaki ilişkinin yol haritası olmuştur. Oldukça sevindiricidir ki soyu, dili ve dini bir olan halklarımız arasında yüzyıllardır mevcut olan kardeşliğimiz bugün liderlerin siyasi iradesi ile en üst zirveye ulaşmıştır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler tarihinin en üst düzeyine çıkmıştır. Halklarımız her zaman birbirinin yanında olmuştur. 20. yüzyılın başlarında Çanakkale’de ve 2. Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin bize verdiği siyasi, manevi destekte bunların örneklerini görüyoruz”

2-002.jpg

İLİŞKİLER RESMEN MÜTTEFİKLİK DÜZEYİNE YÜKSELDİ

15 Haziran 2021 tarihinde Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile iki devlet arasındaki ilişkinin müttefiklik düzeyine yükseldiğini belirten Guliyev, “15 Haziran tarihinde her iki cumhurbaşkanı tarafından Karabağ’ın incisi Şuşa’da imzalanan Şuşa Beyannamesinin ikinci yıl dönümüne tanıklık ettik. Bu beyanname ile iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler resmen müttefiklik düzeyine yükselmiştir. Cumhurbaşkanımız İlhan Aliyev’in TEKNOFEST’te söylediği Azerbaycan ve Türkiye bir millet iki devlet olmanın yanı sıra bir millet iki millet tek yumruk olmuştur. Her iki ülke bir arada, omuz omuza aynı hedefler doğrultusunda ilerlemekte, tek yumruk halinde aynı noktaya varmaktadır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki ilişkilerimiz bundan sonra da şartlar ve koşullar ne olursa olsun gelişmeye devam edecektir. Bugünkü toplantının aynı zamanda Mingeçevir Üniversitesi ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi arasındaki ilişkiler için faydalı olacağını ve eğitim alanında işbirliğinin pekiştirileceğine katkı sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

PROGRAMA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Panelde İslam Guliyev’in yanı sıra AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu da bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Haydar Aliyev’in 100. doğum yılı namına böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyleyen Kurtoğlu, “Yaklaşık 1 ay önce Azerbaycan’da sayın rektörüm ile planlama yapmıştık. Öğrencilerimizin okulda olmadığı bir zaman ama arkadaşlarımızın ilgisi ayrıca sevindirdi bizleri. Öncelikle hepinize hoşgeldiniz, şeref verdiniz demek istiyorum. Türkiye’nin Azerbaycan ile ikili ilişkileri çok farklı. Hem coğrafi konumlarımız hem de yakın akraba olmamız herhalde bunun en önemli nedeni. Bizim de AHBVÜ olarak Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev’in 100. doğum yılı namına böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bugün iki konuşmacımız Türkiye’den iki konuşmacımız Azerbaycan’dan olacak. Biraz sonra oturumda da yer alacağım, sözü çok uzatmak istemiyorum. Programımıza katkı sağlayan kardeşlerimize, Azerbaycan’dan gelen misafirlerimize ve siz dinleyicilere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Mingeçevir Devlet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Asım Memmedov, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Fırat Purtaş, AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nasrullah Uzman ve Mingeçevir Devlet Üniversitesi’nden Dr. Günel Yunusova panelde konuşmacı olarak yer aldı. Akademisyenlere oturum başkanı olarak AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Kurtoğlu öncülük etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.