Türkiye yeni bir tehditle karşı karşıya: Nereden çıktı bu Voma?

Türkiye yeni bir tehditle karşı karşıya: Nereden çıktı bu Voma?

Son zamanlarda Ermenistan’ın yeni terör örgütü olarak karşımıza çıkan Voma, Türkiye ve Azerbaycan için bir tehdit oluşturabilir mi? VoMa’nın uzantıları neler? Haberimizde derledik.

VoMa ilk etapta kendilerini bir 'sivil toplum kuruluşu' olarak tanımladı. Asıl amaçları ordu statüsüne yükselerek tüm dünyaya bölgesel bir güç olduklarını ispat etmek.

VOMA NEDİR ?

VoMa, oMa veya diğer adıyla ‘’Hayatta Kalma Sanatı ‘’ , adıyla Ermenistan'da faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. 2014 yılında eski istihbaratçı Vladimir Vartanov tarafından kurulan örgüt, Ermeni vatandaşlara ve yurt dışından gelen gönüllülere Erivan'da silah, dövüş eğitimi veriyor. VoMa , Azerbaycan tarafından terör örgütü ilan edildi. Örgütün başında halen 1965 doğumlu Ermeni asıllı Rus vatandaşı Vladimir Vartanov bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde elinde silahla kameralara konuşan Gucci modeli Harutyunyan, Azerbaycan'ı tehdit eden cümleler sarf etmişti. Dünyaca ünlü markaların mankenliğini yapan Ermeni asıllı Armine Harutyunyan, örgüte katıldığını ve hedeflerinin Azerbaycan olduğunu belirtmişti. Bunun gibi ünlü isimlerle duyurularını yapmayı tercih eden grup, tüm dünyaya özellikle Türkiye ve Azerbaycan’a karşı kendini göstermeye çalışıyor.

asalsayi.jpg

POGA NEDİR ?

Bölgede tıpkı VoMa gibi POGA adı altında faaliyetlerine devam eden başka bir terörist grup daha bulunuyor. POGA , yani “Askeri Yurtsever Okulu” , 2021 yılında Karabağ'ı ele geçirme hayaliyle kurulan bir terörist grup. Sözde, okul çatısı altında farklı yaş gruplarından insanlar toplayıp askeri eğitim veriyor.

POGA her ne kadar VoMa kadar öne çıkmasada eylemlerini sürdürüyor.

VOMA NEYİ AMAÇLIYOR ?

18 yaşından küçüklere verilen eğitimin görüntülerini de sosyal medya hesaplarından paylaşan VoMa, mesajlarında gelecekte ulusal ordu olmayı amaçlıyor.

Ayrıca “Yeni Osmanlı ile mücadeleye karşı 100 bin milis güç” hedeflediğini vurguladı.

Tıpkı ASALA gibi bir faaliyet yürütmeyi planlıyorlar.

Ermenistan’ın çeşitli bölgelerinde eğitim kampları bulunan örgütün bünyesinde PKK/YPG gibi farklı terör yapılanmalarından militanlar bulunuyor.

VoMa'nın Ermenistan’ın 14 şehrinde 22 farklı eğitim kampı bulunuyor. Örgüt kadın ve çocukları da silah eğitimine alıyor. VoMa’nın faaliyetleri arasında, silahlı atış eğitimi, siper kazma, bıçak kullanımı, bölge halkıyla iletişim, doğada zor şartlar altında hayatta kalma, gerilla savaşı gibi eğitimler bulunuyor.

Ayrıca bölgeye mayın döşemek içinde özel eğitimler veriliyor. Bu nedenle Dağlık Karabağ, dünyanın en çok mayın döşenen bölgesi haline gelmiş durumda.

teror-orgutu.jpg

TÜRK DÜŞMANLIĞI ÖN PLANDA

Terör örgütünün internet sitesinde, 'Tehditler' bölümü özellikle dikkat çekiyor.

Örgüt internet sitesi aracılığıyla “100 bin dolar hedeflediği” bir bağış kampanyası yürütüyor. Bağışlarla mühimmat temin edileceği, çelik yelek, kask yapılacağı ve eğitici maaşlarının karşılanacağı belirtiliyor.

İnternet sitesinde “Ermeni ordusunun hazırlıksız askerlere ihtiyacı yok” sözleri ile eğitimini tanımlıyor. Bunun yanında ‘’ Türkler her zaman düşmandır’, ‘Zayıf olmaya hakkımız yok’, gibi söylemlere yer veriyorlar.

Türk düşmanlığı çatısı altında grupların eğitim alması sağlanıyor.

Büşra AKÖZ / gazeteilksayfa.com

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.