Türkiye yollarında her 5 araçtan biri sigortasız: Daha da artacak

Türkiye yollarında her 5 araçtan biri sigortasız: Daha da artacak

EBS Danışmanlık verilerine göre Türkiye’de her 5 araçtan birinde sigorta açıklandı. Erol Şahin, ekonomik gerileme ve alım gücü düşüklüğü nedeniyle sigortasız araç sayısının artabileceğini söyledi.

EBS Danışmanlık verilerine göre 2023’de Türkiye’de trafikteki tüm araçların yüzde 20,52’si sigortasız, yüzde 70’ü ise kaskosuz olduğu açıklandı. 28 milyon 529 bin motorlu kara taşıtı bulunan Türkiye’de ‘Zorunlu Trafik Sigortası’na sahip olmayan araç sayısının 5 milyon 855 bin adet olduğu belirtilirken; 2023 yılında Türkiye’de trafiğe kayıtlı resmi araç parkı 2 milyon 258 bin adet, ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ 1 milyon 529 bin, kasko ise 1 milyon 771 bin adet arttı. Verileri yorumlayan EBS Danışmanlık Kurucusu Erol Şahin, yaşanan ekonomik gerileme ve alım gücündeki büyük düşüş sonucu vatandaşın artık sigorta yaptırmadığını daha doğrusu yaptıramadığını belirterek, “En son 14 Aralık tarihinde yapılan düzenleme ile de Ocak ve Şubat aylarında önce ki ayın üzerine yüzde 10, sonraki Mart-Nisan aylarında ise yüzde 5 oranında artışa gidilmekte. Sonrasında ise hasar maliyet endeksi hesaplamasına göre aylık artmaya devam edecek” dedi. Şahin, bu değişimin ilerleyen zamanda sigortasız araç sayısının daha da artmasına neden olacağını söyledi.

trafik1.jpg

DAHA DA ARTABİLİR

EBS Danışmanlık Kurucusu Erol Şahin, “En son 14 Aralık tarihinde yapılan düzenleme ile de Ocak ve Şubat aylarında önce ki ayın üzerine yüzde 10, sonraki Mart-Nisan aylarında ise yüzde 5 oranında artışa gidilmekte. Sonrasında ise hasar maliyet endeksi hesaplamasına göre aylık artmaya devam edecek. Bu değişimde ilerleyen zamanda sigortasız araç sayısının daha da artmasına neden olacaktır” diye konuştu.

erolsahin1.jpg

DEĞİŞME İHTİMALİ GÖRÜNMÜYOR

Erol Şahin, “Bugün artan astronomik fiyatlar ve kredili araç satışlarında ki büyük düşüş ile bu oranda yüzde 30 seviyesinin altında bulunuyor… Alım gücü artmadan, enflasyon ve kur makul seviyelere düşmeden bu sonuçların değişme ihtimalide görünmüyor” ifadelerini kullandı.

PRİM YÜZDE 105 YÜKSELDİ

Şahin, “Trafik sigortasında teminat adedi yüzde 6,90 artarken, prim miktarı ise tam yüzde 104,85 artmış. 2022 yılında 22,1 milyon adet sigorta teminatı için 46,1 milyar TL ödenirken, 2023’te 23,6 milyon sigorta teminatı için 94,5 milyar TL ödendi. Otomobil sigortalarındaki prim miktarı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 107,40 arttı. Kaskodaki durum ise kısmen biraz daha iyi. Toplam sigorta teminat adedi yüzde 21,47 artarken, prim miktarı ise yüzde 89,15 yükseldi. Otomobildeki prim miktarındaki artış ise yüzde 76,72’yi buldu” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.