Türkiye’de fay hattı haritası güncellendi: Artık oralarda tehlike altında!

Türkiye’de fay hattı haritası güncellendi: Artık oralarda tehlike altında!

Yakın tarihte büyük ve yıkıcı bir deprem yaşayan Türkiye’de yeni fay hatları tespit edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı araştırmayla Türkiye’nin yeni yerlerinde diri fay hatları olduğu anlaşıldı.

Deprem kuşağında yer alan ve üç tarafı fay hatları ile çevrili olan Türkiye’de, yeni fay hatlarının tespit edildiği anlaşıldı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırmada Türkiye’de daha önce farkında olunmayan diri fay hatları olduğu belirlendi. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük bir yıkım yaşayan Türkiye’de gözler beklenen büyük Marmara Depremi’ne çevrilmişken, İzmir’den gelen bu haber dikkatlerin yeni fay hatlarına çevrilmesine neden oldu.

fay-hatti-2.jpg

YENİ FAY HATLARI TESPİT EDİLDİ

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 11 şehirdeki yıkıcı etki, insanlardaki deprem korkusunu iyice pekiştirdi. Öyle ki Türkiye’deki merkezi ve yerel yönetimler illerdeki kentsel dönüşümü hızlandırmaya başladı. Bir yıla yakındır bu ve buna benzer şeyler yaşayan Türkiye’de yeni fay hatlarının tespit edildiği açıklandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklama ile yeni fayların durumunu aktardı. Sözbilir, Türkiye'de yeni faylar olduğunu aktardı.

fay-hatti-3.jpg

“HİÇBİR ZAMAN AZALMAYACAK”

Türkiye'de tespit edilen yeni fay hatları hakkında konuşan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’nin hemen her bölgesinde fay hattının olduğunu işaret ederek, gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalara değindi. Fayların sürekli artacağını işaret eden Sözbilir, “Hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde. Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda” açıklamasında bulundu. Öte yandan MTA ve diğer kuruluşların yakından ilgilendiği ifade edilen fay hatlarının, bilim insanları tarafından incelemeye alındığına dikkat çekildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.