Türkiye’de iş kazası sonucu yaşanan sorunlar dikkat çekiyor: SGK verilerine göre o il zirvede

Türkiye’de iş kazası sonucu yaşanan sorunlar dikkat çekiyor: SGK verilerine göre o il zirvede

SGK verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında 4-1/a ve 4-1/b kapsamında toplam 589.258 iş kazası yaşandı. Tüm zamanların iş kazaları rekoru kırıldı. Kadın çalışanlarda önceki yıllara göre iki kat daha fazla iş kazası yaşandı.

Dünya genelinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda olumlu gelişmeler yaşanırken, ülkemizde iş kazalarındaki artış ve çeşitlilik gözlemlendi. İşçiler ve işverenler arasında iş güvenliği konusundaki iletişimsizlik ve eğitim eksikliği dikkat çekti. İş kazalarında erkekler kadınlara oranla daha fazla can kaybı yaşadı.

istanbul.jpg

İŞ KAZASINDA ZİRVE İSTANBUL’DA

2022 yılı içinde, iş kazası sonucu ölümlerin en fazla yaşandığı il sanayi ve çalışma sahasını göz önüne alındığında İstanbul oldu. İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti. İş kazalarını 79,1 ile en fazla erkekler yaşadı. Kadınlarda ise bu oran yüzde 20,9 olarak kayda geçti.

hastalik.jpg

MESLEK HASTALIKLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Tanımlanmış meslek hastalıklarında 2022 yılında önceki yıllara göre ciddi azalış görüldü. 2022 yılında toplam 954 meslek hastalığı tanısı konuldu. Kadınlarda meslek hastalığına yakalanma oranı 19,1’ken erkeklerde bu oran 80,9 olarak tespit edildi.

olum-oran.jpg

İŞ KAZASI SONUCU ÖLÜM ORANLARI

SGK verilene giren iş kazalarında 2022 yılında 1.528 kişi yaşamını kaybetti. Bu rakam 2018 yılından bu yana yaşanan en yüksek iş kazası sonucu ölüm rakamı olarak kayıtlara girdi. Ayrıca SGK kayıtlarına göre İstanbul’da 246, Ankara’da 100, İzmir’de 96 çalışan iş kazası sonucu yaşamını yitirdi. İş kazası sonrası hayatını kaybeden erkeklerin oranı yüzde 97,4 olarak saptandı. Kadınlarda ise bu oran yüzde 2,6 olarak kaydedildi.

yas.jpg

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAŞ ORTALAMASI

İş kazası sonucu en fazla hayatını kaybeden kişilerin yaş aralığı 40-49 olarak belirlendi. Bu oranı, 50-59 yaş aralığı takip etti. İş kazası sonrası 30-39 yaş aralığından yaşamını yitirenler ise 3. Sırada yer aldı.

son.jpg

ZAYIF HALKA İNŞAAT SEKTÖRÜ

2022 yılı içinde iş kazası sonucunda bina inşaatı işiyle uğraşan 248 kişi yaşamını yitirdi. ‘Bina inşaatında’ çalışan kişiler hayatını kaybedenler arasında zirvede yer aldı. Bu meslek gurubunu 223 ölümle ‘kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı’ işinde çalışanlar takip etti. Bina dışı yapıların inşaatında çalışan kişiler arasında hayatını kaybeden kişi sayısı ise 91 olarak kayıtlara geçti.
İş kazaları ve kaza sonucu ölümlerin sonucunda Türkiye ilk sırada yer alarak göze çarpıyor. İş kazaları ve iş kazaları sonucu ölümlerin önüne geçilmesi için işçiler, işverenler ve denetleyiciler arasında çözüm odaklı çalışmaların yapılması gerekiyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.