Türkiye’de otomobil vergileri: Araç satın almak zorlaştı

Türkiye’de otomobil vergileri: Araç satın almak zorlaştı

Türkiye, otomobil vergilerindeki yüksek oranlarıyla dikkat çekiyor. Yapılan düzenlemelerle birlikte ikinci el araç piyasasında sıfır araç fiyatlarını geçmeme kuralı getirilse de, vergi yükleri araç fiyatlarını adeta uçuruyor.

Türkiye'de yürürlüğe giren "ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatını geçemez" yönetmeliği araç taliplerine yarasa da, vatandaş vergi yüklerinin gölgesinde zorlanıyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarının güncellenmesi sonucunda en düşük fiyatlı araçlar dahi yüzde 80 ÖTV dilimine girdi. Bu duruma ek olarak KDV oranlarının 2023 yılında yüzde 20'ye yükselmesi, toplam vergi yükünü yüzde 116'ya çıkardı.

1.png

KDV ARTIRILDI

OECD'nin "Tüketim Vergisi Eğilimleri 2022" raporu ve Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, AB ülkelerinde otomobillerden alınan KDV oranları yüzde 17 ile yüzde 27 arasında değişkenlik gösteriyor. Türkiye'de bu oran içinde bulunduğumuz sene yüzde 20'ye yükseltildi.

2.png

ÖTV FARKI

Avrupa ülkeleri arasında araç fiyatlarını karşılaştırırken sadece KDV oranına odaklanmak yeterli değil. Özellikle Türkiye'de ÖTV gibi ek vergilerin yüksek olması araç fiyatlarını katlanarak artırıyor. Elektrikli araçlarda uygulanan vergi indirimleri ve teşviklere rağmen Türkiye'de vergi oranları araç alımını zorlaştırıyor.

3.png

OECD’DE BİRİNCİ

OECD'nin 2022 verilerine göre vergisiz ve tüm vergiler dahil fiyatları karşılaştırıldığında Türkiye, dört farklı araç kategorisinde de en yüksek vergi yüküne sahip ülke olarak öne çıkıyor.

2023'ün ikinci yarısında yapılan vergi artışlarıyla birlikte araç fiyatları daha da yükselecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.