Türkiye'de sadece Konya'da var: Ziyaretçi akınına uğruyor

Türkiye'de sadece Konya'da var: Ziyaretçi akınına uğruyor

Türkiye’de sadece Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan çöl, ziyaretçi akınına uğruyor. Çevre illerden ve birçok bölgeden kişi, çöl için Konya'ya geliyor.

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve Türkiye'de "Tek" olma özelliğini taşıyan çöl, ziyaretçi akınına uğruyor.

Konya'da "toprağın bittiği yer'' olarak nitelendirilen Karapınar, şimdi ağaçlarla kaplı bir alan haline gelse de, hala bazı bölgeleri kumullarla kaplı. Turizm açısından önemli bir rol oynayan Karapınar çölü, Konya Kapalı Havzasının en kurak alanı olarak geçiyor.

HER YIL YÜZLERCE ARAŞTIRMACI BÖLGEYE GELİYOR

Karapınar'da geçmişte erozyon nedeniyle çölleşen alanlar, tamamen kum tepesi haline gelse de, son dönemlerde erozyona ve kum fırtınalarına karşı tedbirler alındı. Tedbirler kapsamında bazı bölgeler yeşermiş ve doğaya karşı kazanılan bu mücadeleyi görmek için çeşitli ülkelerden yılda 1500 araştırmacı bölgeye geliyor.

karapinar.jpg

KARAPINAR ÇÖLÜ NASIL OLUŞTU?

Karapınar Çölü, geçmişte bir gölün yerini aldığı bir çöl oluşumu örneğidir. Milyonlarca yıl önce bu bölge, büyük bir göl olan Tethys Denizi ile kaplıydı. Ancak iklim değişiklikleri ve coğrafi değişiklikler sonucunda göl zamanla kurudu ve geride büyük bir tuz tabakası bıraktı. Bu tuz tabakası, Karapınar Tuz Gölü'nü oluşturur ve bu alanın çöl benzeri bir görünüm kazanmasına neden olur.

Karapınar Çölü, denizden kara dönüşümünün bir örneği olarak, yıllar içinde tuz gölünün kuruması ve erozyonun etkisi altında oluştu. Bu coğrafya, düşük yağış miktarı ve yüksek sıcaklıkla karakterizedir, bu da çöl koşullarının oluşmasına neden olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.