Türkiye’de utanç raporu: 2 ayda 72 kadın katledildi!

Türkiye’de utanç raporu: 2 ayda 72 kadın katledildi!

8 Mart dünya kadınlar gününde ortaya çıkan kadın cinayetleri verileri dikkat çekti. Rapora göre 2024 yılından itibaren 71 kadın canice katledildi. Şüpheli ölüm verileri ise korkutucu.

Kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet olayları durdurulamıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre son iki ay da birçok kadın öldürüldü. Çoğu kadın cinayetinin ise şüpheli olduğu bildirildi.

KADIN CİNAYETLERİ GİDEREK ARTIYOR

Ocak ve Şubat ayı verilerine göre, 71 kadın cinayeti işlenmiş ve 38 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınlar barışmayı ve evlenmeyi reddetmek ve boşanmak istemek gibi nedenlerle öldürülmüştür. 21 kadının cinayetler şüpheli ölümler listesine girmiştir.

ŞÜPHELİ KADIN CİNAYETLERİ VAKASI NEDEN ARTIŞTA?

Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerinin yanında birde şüpheli kadın cinayet vakaları yer aldı. Verilere göre son yıllarda şüpheli kadın ölümleri artış göstermeye başladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu şüpheli kadın cinayetlerinin hemen aydınlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar, kaza veya doğal ölüm gibi gösterilen şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

KADIN CİNAYETLERİ NEDEN ÖNLENEMİYOR?

Uzmanlar kadın cinayetlerinin önlenememesinin sebeplerini cinsiyet eşitsizliği, toplumsal normlar, yetersiz yasal düzenlemeler, eğitim eksikliği ve kadına yönelik şiddetin ciddiyete alınmaması olarak sıraladı. Bu sorunu çözmek için toplumsal farkındalığın, eğitimin, yasal korumaların ve adalet sisteminin etkin bir işleyiş içerisinde olması gerektiği vurgulandı.

ŞİDDETLE İLGİLİ FARKINDALIK EKSİKLİĞİ

Toplumda kadına yönelik şiddetle ilgili farkındalık eksikliğinin ve cinsiyet eşitsizliği gibi sorunlar kadın cinayetlerinin önlenmesini zorlaştırabilir. Yine bu sorunun çözümü için toplumsal ve yasal düzeyde adımlar atılabilir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.