Türkiye'den avrupaya giden gıda ürünlerinde risk: Kayısıda siyanür portakalda pestist

Türkiye'den avrupaya giden gıda ürünlerinde risk: Kayısıda siyanür portakalda pestist

Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen kayısıların çekirdeğinde siyanür, portakallarda ise pestist riski olduğu tespit edildi. Ürünlerin kontrollerinde yüzde 10 artış uygulanırken uzmanlar uyarılarda bulundu.

Türkiye’den Avrupa’ya giden bazı gıda ürünlerinde risk tespit edilmesi üzerine, Avrupa kontrollerin artırılmasına karar verildi. AB, siyanür riski nedeniyle AB’ye girişinde artırılmış resmi kontrol seviyesine ve özel koşullara tabi olan işlenmemiş kayısı çekirdekleri ile ilgili uyarıda bulundu.

TİCARET BAKANLIĞI UYARDI

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan uyarılarda, Türkiye’den ihraç edilen kayısı çekirdekleri üzerinde gerçekleştirilen kontrollerin, sürekli olarak yüksek oranda uyumsuzluk gösterdiği ve sağlık açısından ciddi bir risk teşkil ettiğine dair kanıtlar olduğu belirtildi.

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre, Türkiye’den AB’ye gönderilen kayısı çekirdeklerinin yarısı için belge ve fiziksel kontrol yapılacağı aktarıldı. Öte yandan Avrupa Birliği’nin Türkiye’den gelen gıda ürünlerine yönelik uyguladığı kontroller Temmuz ayında yürürlüğe girecek.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.