Müze, Bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” olarak adlandırılıyor.
Türkiye’nin ekonomi belleği: İktisadi Bağımsızlık Müzesi


Müzede, Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda yaptığı atılımlar ve bankanın tarihi anlatılıyor.

Ankara Ulus’ta müzeye dönüştürülen tarihi binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan tarihi alanlar ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Zemin ve birinci katlarda, bankanın tarihine dair fotoğraflar, belgeler, obje ve filmler de sergileniyor.

İkinci katta ise bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal gelişmeye yapılan katkıların anlatıldığı “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı bir sergi yer alıyor.

Tarihi binanın bilgi bölümünde binanın, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında İş Bankası’nın 3. Genel Müdürlüğü olarak inşa edildiği bilgisi yer alıyor.

Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasının bir benzeri Selahattin Refik Sırmalı tarafından tasarlanmış. Siyah beyaz fotoğrafların müdavimi olan tarihi bina, hizmete açıldığı ilk günden bu yana Ankara’nın simge yapıları arasında yer alıyor.

Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış önemli örneklerinden biri olan tarihi binada, Batı ve Osmanlı mimarisi ile Art Nouveau ve Neo Rönesans akımlarının izleri görülebiliyor.







