Ünlü Türk geometrik desen ustası Viyana’da konferans verdi

Ünlü Türk geometrik desen ustası Viyana’da konferans verdi

Türk İslam sanatı ustası Dr. Serap İkizler Sönmez, Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nde konferans düzenledi. Sönmez programda geometrik desenlerin İslam medeniyetindeki önemini anlattı.

Viyana’da düzenlenen konferansta Dr. Sönmez geometrik desenlerin Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar geniş bir alanı kapsadığını belirterek, bu desenlerin İslam medeniyetindeki etkisini anlattı. Türk İslam sanatı ustası ayrıca Geometrik desenlerin birbiriyle etkileşime girerek çeşitli tasarımlar oluşturduğunu ve bu tasarımların sadece yüzeyde değil aynı zamanda düşünsel derinlikte de anlamlar taşıdığını söyledi.

İSLAM COĞRAFYASINDAN FARKLI GEOMETRİK DESENLER

İslam dünyasının her yerinde farklı benzer örneklerle karşılaşılmasının kainat tasarrufuna yönelik gösterge olduğunu belirten Sönmez, İslam coğrafyasında ortaya çıkan geometrik desenlerin ortak medeniyete dair izlerin olduğunu vurguladı.

MEDENİYETİN İPUÇLARI OLARAK GÖRMEK

Konferansta önemli konulara değinen Dr. Sönmez, mistik bakış açısından ziyade akıl temelli bir anlayışın altını çizerek, geometrik desenlere sadece bir tasarım olarak bakılmasının yüzeysel bir anlamı ortaya çıkarabileceğini vurguladı. Sanat ustası ayrıca geometrik desenlerde tasarım ve bilimin muazzam bir uyum içerisinde olduğunun görülebileceğini söyledi.

Öte yandan Sönmez, sanatın ardında saklı kalan matematiksel işleyiş anlaşıldıktan sonra sonsuz sayıda farklı tasarım oluşturabileceğini, bu bilimsel hakikat kavranmadan yapılan işlerin yanlış sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

İLGİ DUYANLARA ATÖLYE KURULACAK’

Viyana da sanatseverlerin katıldığı konferans iki gün boyunca geometrik tasarımlara ilgi duyanlara yönelik atölye çalışmaları yapılacak.

Kaynak:Zeynep PAMUK

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.