Uyuz vakalarında ciddi artış: İlaçlara rahat ulaşım sağlanmalı

Uyuz vakalarında ciddi artış: İlaçlara rahat ulaşım sağlanmalı

Gazetemize konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Bu yıl uyuz vakalarında yüzde 30 artış var. İlaçların rahatlıkla ulaşılabilmesi için bir an önce SGK’nın geri ödeme kapsamına alınması gerekir” dedi.

Artan uyuz vakaları ile alakalı gazetemize konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda, bu yıl uyuz vakalarında yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış görülüyor” dedi. Saydan, uyuzun bu kadar hızlı artış göstermesinin sebebinin ise, son yıllarda ülkeye yoğun göç olması, depremden sonra insanların kötü koşullar altında yaşaması olduğunu dile getirdi. 20 dakika içerisinde bulaşan hastalık tedavi edilmediği sürece aylarca devam edebiliyor.

basliksiz-1-002.jpg

VAKALARDA YÜZDE 30 ARTIŞ

Geçtiğimiz yıla baktığımızda, bu yıl uyuz vakalarında artış olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Türkiye’de maalesef her geçen gün uyuz vakalarında ciddi artışlar oluyor. Geçtiğimiz yıla baktığımızda, bu yıl uyuz vakalarında yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış görülüyor. Tabi hal böyle olunca uyuz vakalarının nasıl tedavi edileceği de gündemdeki yerini aldı. Uyuzun bu kadar hızlı artış göstermesine gelecek olursak, son yıllarda ülkemize yoğun göç olması, depremden sonra insanların kötü koşullar altında yaşaması ve suya ulaşamıyor olmaları gibi birçok sebep gösterilebilir” diye konuştu.

ara2-003.jpg

“İLAÇLAR ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI”

Uyuz kendiliğinden iyileşen veya geçen bir hastalık olmadığından dolayı ilaçların bir an önce SGK tarafından ödeme kapsamına alınması gerekli diyen Saydan, sözlerine şu şekilde devam etti:
Uyuz hastalığının en bilinen tedavi şekli doktorlar tarafından verilen reçeteli ilaçlardır. En yaygın şeklide kullanılanı ise krem ve losyonlardır. Uyuz hastalığı için oldukça etkili olan bir ilaç çıktı. Bu ilaç ağızdan alınarak kullanılıyor. Fakat şuanda SGK’nın ödeme kapsamında yer almıyor. Uyuz hastası olan bireyle aynı evde bulunan kişilerin de hastanın kullandığı ilaçları kullanması gerekiyor. Fakat şu anda söylemiş olduğum ilaç oldukça maliyetli olduğundan ötürü vatandaşların hepsi kullanamıyor.”

ara3.jpg

20 DAKİKADA BULAŞIYOR

Uyuzun kişiden kişiye en az 20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaştığının altını çizen Saydan, “Uyuz, cildin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik boyutlardaki uyuz böceğinin deriyi istila ettiği son derece bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Yumurtlayarak çoğalırlar ve bilhassa geceleri şiddeti artarak devam eden kaşıntıya ve kızarıklığa sebep olur. Kaşıntıların neticesinde deride döküntüler ve buna bağlı olarak yaralar meydana gelir. Uyuz hastalığı sonbahar ve kış mevsimlerinde artış gösteriyor. Kalabalık ortamlarda görülme ihtimali daha da fazla. Uyuz, en az 20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Kalabalık gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar” şeklinde konuştu.

ara34.jpg

“KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ”

Uyuz hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Saydan, “Kaşıntılar özellikle el ve ayak parmakları arası, koltuk altı, bel, bilekler, göbek deliği çevresi, meme ucu ve kasık bölgesi gibi deri kıvrımlarında oluyor. Kaşıntılar özellikle gece yoğunlaşıyor. Kişiler uyuzdan korunmak için, özellikle toplu taşıma alanlarında, kalabalık ortamlarda temizliğe dikkat edilmeli, havlu, nevresim iç çamaşırı gibi kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı, uyuz hastalığına sahip olan kişilere temastan kaçınılmalı, kişisel hijyene dikkat edilmeli, araba, ev gibi ortak kullanım olan alanlarda temizliğe dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

ara-003.jpg

KESİN ÇÖZÜM, İLAÇ KULLANIMI

Uyuzdan kurtulmanın en kesin yolunun ilaç tedavisi olduğunu dile getiren Saydan, “Reçeteli ilaçlar uyuzu geçirmenin en kesin yoludur. Permethrin yüzde 1 ve yüzde 5 krem, losyon ve şampuanların etkisi uyuz hastalığında oldukça güçlüdür. İlaç, akşam duştan sonra baş hariç bütün vücuda uygulanmalı. Temiz kıyafetler giyerek yaklaşık 8 saat sonra tekrar duş alınması gerekiyor. Eskiden ülkemizde uyuz hastalığı için ağızdan alınan ilaçlar bulunmuyordu. Son dönemde bu ilaçlar artık bulunuyor. Vatandaşlar ilaçları ücretli alabiliyorlar. İlaçların rahatlıkla ulaşılabilmesi için bir an önce SGK’nın geri ödeme kapsamına alması gerekli” diyerek sözlerini noktaladı.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.