Uzman Diyetisyen Uka, “Az su içmek kilo aldırıyor”

Uzman Diyetisyen Uka, “Az su içmek kilo aldırıyor”

Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Ramazan ayında az su tüketmenin kilo aldırdığına dikkat çekti. Uka, Ramazan ayında yapılan hataların kilo ile geri döneceğini söyledi.

Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Ramazan ayında az su tüketmenin kilo aldırdığına dikkat çekti. Uka, Ramazan ayında yapılan hataların kilo ile geri döneceğini söyledi.

Ramazan’ın huzur, ibadet, dinginlik, şükretmenin gerekliliği ve paylaşmanın önemini anlatan bir ay olması nedeniyle sofraları kurarken vücut sağlığının korunmasının da göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, günlük öğün sayısının ve su tüketiminin azalması, yeme düzenindeki değişiklikler nedeniyle bazı kişilerin daha fazla yeme eğilimine girebildiğine dikkat çekti. Diyetisyen Uka, Ramazan ayında kilo almamak ve sağlıklı kilo vermek isteyenler için önerilerde bulundu.

KİLO KAÇINILMAZ

Uzun süren açlıkla geçen bir orucun hemen ardından aşırı yemek yemenin ve özellikle şekerli ve yağlı gıdaların tüketimini artırmanın kilo alma problemleri ile karşılaşılmasını kaçınılmaz hale getirdiğini söyleyen Uzm. Dyt. Uka, “Ramazan’da kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri yavaşlayan metabolizma ve su tüketiminin azalışıdır” dedi.

BOL SU İÇİN

Uzm. Dyt. Uka, Ramazan’da kilo almaya neden olan hataları şöyle sıraladı: “Sahuru atlamak, sahurda geceden kalma ana yemeklerin yenmesi, vücudu susuz bırakmak, susuzluğu gidermek için gazlı/şekerli içecekler ile aşırı çay ve kahve tüketmek, iftar sonrası hemen tatlı yemek, günü hareketsiz geçirmek, iftarda yemekleri aşırı porsiyonlarda tüketmek.”

SAHUR KAHVALTI GİBİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Ramazan ayında bazı kurallara dikkat ederek sağlıklı kilo vermenin mümkün olduğunu belirten Uzm. Dyt. Uka, dikkat edilmesi gereken püf noktaları 9 maddede şöyle özetledi: “Sahur yapmak: Ramazan ayında sağlıklı kilo vermek için sahur normal beslenme düzenindeki kahvaltı gibi düşünülmelidir. Sahura kalkmayan kişiler, gün içinde almaları gereken enerjinin çok daha azını almaktadırlar. Dolayısıyla, gün içinde kan şekerinde düşüş, halsizlik ve uyku hali olmaktadır. Sahur yapmamak, iftarda kontrolsüz bir iştah artışına da sebep olmaktadır. Sahurda sadece su içmek veya gece yatmadan önce yemek yemenin vücut için oldukça zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda bir diğer önemli nokta ise yediklerimizdir. Gece yenilen ağır ve yağlı yemeklerin, metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme riski fazla olacağından sahurda midede uzun süre kalarak tok kalmanızı sağlayacak, kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak ve sıvı dengesini sağlayacak besinler seçilmelidir.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.