Uzman Dr. Mükerrem Tekoluk: Düzen tansiyon düşürür

Uzman Dr. Mükerrem Tekoluk: Düzen tansiyon düşürür

Uzman Dr. Mükerrem Tekoluk, günümüzde insanlığın en sinsi düşmanlarından birisi olan ve her üç insandan birinde bulunan hiper tansiyon hakkında bilgiler verdi. Tekoluk, “Sigarasız ve düzenli bir yaşam tarzı hastalığın önüne geçer” dedi.

Günümüzde birçok olay ve durum inşaların stresli bir hayat yaşamasına neden oluyor. Artan stres ve düzensizce yaşanan hayatlar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzman Doktor Mükerrem Tekoluk, gazetemize verdiği özel açıklamalar ile Dünyada her üç kişiden birisinde bulunan Hipertansiyon hakkında uyarılarda bulunarak tansiyonu düşüren tavsiyelerde bulundu. Dr. Tekoluk, “Sigarasız ve düzenli bir yaşam tarzı hastalığın önüne geçer. Tansiyon hastalarında tedavinin özü kontrol ve düzenden geçer ne kadar düzenli ilaç kullanımı ve uygun yaşam tarzı sizi korur” dedi.

foto.jpg

ÜÇ KİŞİDEN BİRİSİNDE BULUNUYOR

“Şu an dünyada her üç kişiden birinde bulunan ve sigaradan daha çok ölüme neden olan hiper tansiyon dikkat edilmeyince istenmeyen kötü sonuçlara neden olabiliyor” uyarlarıyla hastalığın ciddiyetine dikkat çeken Uzman Doktor Tekoluk, “Hiper tansiyon vücutta beş organı etkisi altına alabilir. Göz, böbrekler, beyin, kalp ve damar hiper tansiyon kontrol altına alınmazsa bu organları etkileyerek hastalıklara sebep oluyor” bilgisini verdi.

faruk2-001.jpg

EN BÜYÜK SEBEP YAŞAM TARZI

Tekoluk, “Peki hiper tansiyon niye olur? Derseniz. Bu hastalığın en önemli sebebi yaşam tarzımızın değişmesi. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, obezite, stres, genetik faktörler ve aşırı tuz kullanımı. Bu hastalığın kontrolü ise yaşam tarzını değiştirerek başarabiliriz. Tuz tüketimini sıfıra indirmek düzenli spor, sağlıklı beslenme ve stres kontrolu hastalığın vereceği zararlardan korunmak için en etkili yöntemlerden birisidir” dedi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞA DİKKAT

“Vatandaşlar arasında hiper tansiyon ile alakalı doğru bilinen yanlışlar var. Sarımsak ya da limon suyu hiper tansiyonu düşürmez” uyarısında bulunan Tekoluk, “Maalesef bu vatandaşlarımızın arasındaki en yanlış bilinen konudur. Eğer tansiyonunuz çıkarsa limon ya da sarımsakla müdahale etmeniz beklenen olumlu sonucu ortaya koymaz. Bunlar ilaç değildir. Tansiyon yükseldiğinde doktora başvurulası gerekiyor. Tuzdan hazır gıdalardan uzak durulmalı ve genel olarak Akdeniz tarzı beslenme ile tansiyon kontrol altına alınmalı. Tempolu yürüyüş ve düzenli spor limon ve sarımsaktan daha önemli bir etkendir” ifadelerini kullandı.

asg.jpg

DÜZEN VE KONTROL ÇOK ÖNEMLİ

Hiper tansiyon hakkında uyarılarda bulunan Uzman Doktor Mükerrem Tekoluk son olarak, “Tansiyonda ilaç uyumu çok önemlidir. Tansiyon ilaçları geç etkisini gösteren ve etkisini geç bırak ilaçlardır. Yani kullanmaya başladığınızda belirli bir süre sonra etkisini göstermeye başlar. Aynı şekilde de bırakıldığında da geç etkisini bırakır. İlaç kullanır kullanmaz tansiyon düzene girmez. O yüzden eğer ilaç yazıldıysa hastalar bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalı. Doktor kontrollerini aksatmamalı tansiyon hastalarında tedavinin özü kontrol ve düzenden geçer ne kadar düzenli ilaç kullanımı olursa ne kadar kontrollü bir hayat yaşanırsa o kadar tansiyonun etkilerinden uzak kalır. Hiper tansiyon günümüzde insanlığın en sinsi düşmanlarından birisidir. Hiper tansiyona karşı uyanık olmalı ve düzenli bir yaşam tarzı ile bu hastalığın üzerinden gelinmeli. Tansiyon hastaları kesinlikle sigara içmemeli” şeklinde konuştu.

Kaynak:Faruk Gökyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.