Uzmanı uyardı! 2030 yılında her iki kişiden biri...

Uzmanı uyardı! 2030 yılında her iki kişiden biri...

Diyetisyen Doktor Tuba Günebak, obezitenin artışına ve korunma yollarına dikkat çekti.

Günebak, 2030 yılına kadar her iki yetişkinden birinin obez olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Obeziteden korunma yollarını da aktaran Günebak, ev yapımı probiyotik besinleri önerdi.

İYİ HUYLU BAKTERİLER

Diyetisyen Doktor Tuba Günebak, bilim insanlarının yaptığı “İnsanlar, mikroorganizmaların 3,8 milyon yıldır varlığını sürdürdüğü bir biyosferde, 10 bin yıldır mikroorganizmalarla iletişim ve etkileşim içinde yaşamaktadır. İnsan, yüzde 10 insan ve yüzde 90 mikrobiyal hücrelerin birleşiminden oluşan bir süperorganizmadır” açıklamalarına da dikkat çekti.

Günebak, açıklamasında "Bu cümlede kastedilen şudur; insan vücudunda varolan toplam hücre sayısının sadece %10’u insan hücresidir Geri kalan hücreler bizimle birlikte yaşayan, vücudumuzu paylaşan bakterilere aittir." ifadelerine yer verdi.

OBEZİTEDE 3 KAT ARTIŞ

Obezite görülme sıklığının 1975 yılından bu yana yaklaşık 3 kat arttığına dikkat çeken Günebak, "Yapılan hesaplamalara göre 2030 yılına kadar her iki yetişkinden birinin obez olacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Obeziteden korunmanın en önemli yollarından biri kaliteli mikrobiyotaya yani iyi huylu bakteri yoğunluğuna sahip olmak olduğunu da kaydeden Günebak, "Bunun için sağlıklı probiyotik besinleri (ev yapımı yoğurt, kefir, lahana turşusu, tempeh ve natta gibi fermente edilmiş soya fasulyesi ürünleri, kombucha, su kefiri, salatalık turşusu, yayık ayranı, süzme peynir, mozarella ve Gouda peynirleri, kımız, boza, tarhana, şalgam suyu gibi) ve bununla birlikte bu iyi huylu bakterileri besleyen, büyüten besinleri (prebiyotik besinleri) tüketmek gerekir. Prebiyotik besinlere örnek olarak; muz, elma, çilek, çekirdekli üzüm, hindiba, enginar, yerelması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, kereviz, domates, hardal, soya fasulyesi, kurubaklagiller (mercimek, nohut gibi), tam tahıllı besinler (makarna, bulgur, kara buğday, buğday ruşeymi gibi), keten tohumu, badem, ceviz verilebilir." ifadelerini kullandı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.